Nemška kulinarika

Nemčija je dežela z mnogimi kulinaričnimi zanimivostmi in nekaj smo jih zbrali – od pečenice Bratwurst, do božičnega kolača in krepke nemške hrane.

Avstrijski štrudlji

Avstrijci ga pripravljajo iz vlečenega in listnatega testa. Polnilo je bogato s skuto,smetano in rozinami. Pogosto ga postrežejo z vaniljevo kremo. Preberite več.

 

Božični kolač Stollen

V različnih delih Nemčije ga pripravljajo na različne načine, najbolj znan pa je zagotovo dresdenski božični kolač oziroma Dresdner Christstollen z rozinami, ki ima celo svoj festival. In kako ga pripravimo? Preberite več.

 

Bratwurst po vašem okusu

Ena izmed tipičnih jedi, ki jih Nemci zelo radi uživajo ob vseh priložnostih, je tudi znamenita pečenica ali Bratwurst, ki jo lahko pokusite na mnogo različnih načinov. Preberite več.

 

Cesarski praženec – Kaiserschmarrn

Po eni od zgodb o izvoru cesarskega praženca naj bi šef dvorne kuhinje pripravil novo jed, ki pa jo je Sisi zavrnila. Cesar ji je zato rekel, naj kar njemu poda to bedarijo. Preberite več.

 

Čebelji pik – nemška sladica

Sladica je dobila svoje ime po zgodbi, da je nanjo priletela čebela in pičila nemškega slaščičarja, ki je pripravljal pecivo. Preberite več.

 

Dunajski zrezek – Wiener Schnitzel

Skrivnost dunajskega zrezka ni samo v telečjem mesu, ampak tudi v drobtinah in železni ponvi. Tako je, pravi dunajski zrezek se ne pripravlja v »fritezi«. Preberite več.

 

Kaj zajtrkujejo Nemci?

Tradicija veleva, da se »bele klobase« jedo samo dopoldan, ker pa k obroku spada tudi pivo, si lahko pred dvanajsto uro privoščite še kozarec mrzlega piva. Preberite več.

 

Krepka nemška hrana

Klobasa, krompir in kislo zelje! »Sveta trojica« je nepogrešljiv del nemške kuhinje in vsekakor jo velja preizkusiti. Vendar je nemška kulinarika tudi vse kaj drugega. Preberite več.

 

Kulinarične dobrote božičnih sejmov

Različne vrste piškotov, peciva in slaščic, kot so jabolka na palčkah, oblita s čokolado, ter božični medenjaki, že od daleč vabijo obiskovalce. Preberite več.

 

Mozartove kroglice in njihove skrivnosti

Po izvirnem receptu ima Mozartova kroglica v sredini marcipan iz pistacije, ki ga obdaja lešnikova krema. Kroglico nato nabodejo na leseno paličico in jo oblijejo s temno čokolado. Preberite več.

 

Na Dunaj na kavo

V dunajski kavarni se nikoli ne naroči »skodelica kave« (nem. eine Schale/Tasse Kaffee), ampak gost vedno izbere eno izmed mnogih vrst. Preberite več.

 

Nemška juha s sedmimi zelišči (Siebenkräutersuppe)

Juha, pripravljena iz svežih zelišč, je velikokrat na jedilniku Nemcev, posebno v pomladnem času, med velikonočnimi prazniki pa se pripravlja na veliki četrtek. Preberite več.

 

Nemški kruh

Nemški kruh ima najrazličnejša poimenovanja. Veliko imen izhaja iz sestavin kruha, na primer Dinkelbrot, kar je dobesedno pirin kruh. Druga imena so bolj bistroumna. Preberite več.

 

Nemški piknik in Schwenkermeister

Meso z dodatki za tri dni postavite v hladilnik. Ko bo pripravljeno, pa ga položite na rešetko za pečenje, dodajte tudi čebulo in zelišča. Preberite več.

 

Nenavadne nemške jedi

Zungenwurst je specialiteta, ki jo pripravijo iz svinjine, ki ji dodajo svinjski jezik, čebulo in slanino, kri in številne začimbe. Preberite več.

 

Pivo in Nemci

Ali ste vedeli, da je pivo ena od najstarejših pijač na svetu? Hkrati je najbolj priljubljena alkoholna pijača, po svetovni porabi pijač pa sta pred njim le voda in čaj. In ko govorimo o pivu, ne moremo mimo Nemčije. Preberite več.

 

Po nemški vinski cesti

Na jugovzhodnem delu Nemčije najdemo 13 vinorodnih območij, ki se ob Renu in njegovih pritokih razprostirajo od Freiburga na jugu do Kölna na severu. Preberite več.

 

Preste

Tečaj nemščine je pravi naslov, kjer izveste več o nemški prehrani. Presta je v Nemčiji nepogrešljiv prigrizek, pekarne pa so skoraj na vsakem koraku. Preberite več.

 

Punschkrapfen

Ne boste verjeli, toda tečaj nemščine ponuja tudi ideje, kako v poletnem času izkoristiti darove narave in ustvariti slastne dobrote iz marmelade. Preberite več.

 

Salzburški žličniki – slastna sladica

Za pravi salzburški nockerl potrebujemo le jajca, sladkor, maslo in moko, a je kljub preprostim sestavinam njegova priprava zapletena. Preberite več.

 

Sladkosti Dunaja

Najslavnejša dunajska sladica je zagotovo torta sacher. Nastala je leta 1832, ko je avstrijski vojvoda Wenzel von Metternich gostil večerjo. Preberite več.

 

Tradicionalna prehrana Nemcev v različnih deželah

Bavarska je znana po svoji beli klobasi ali Weißwurst, ki pregovorno prinaša nesrečo tistemu, ki jo jé po opoldnevu. Preberite več.

 

Tradicionalna prehrana Nemcev v različnih deželah, 2. del

Pfefferpotthast, ki je neke vrste enolončnica iz govejega mesa, Nemci navadno uživajo s krompirjem, v Spodnji Saški pa so tradicionalno priljubljene morske jedi. Preberite več.