Nemška kulinarika

Nemčija je dežela z mnogimi kulinaričnimi zanimivostmi in nekaj smo jih zbrali – od pečenice Bratwurst, do božičnega kolača in krepke nemške hrane.

Božični kolač Stollen

V različnih delih Nemčije ga pripravljajo na različne načine, najbolj znan pa je zagotovo dresdenski božični kolač oziroma Dresdner Christstollen z rozinami, ki ima celo svoj festival. In kako ga pripravimo? Preberite več.

 

Bratwurst po vašem okusu

Ena izmed tipičnih jedi, ki jih Nemci zelo radi uživajo ob vseh priložnostih, je tudi znamenita pečenica ali Bratwurst, ki jo lahko pokusite na mnogo različnih načinov. Preberite več.

 

Cesarski praženec – Kaiserschmarrn

Po eni od zgodb o izvoru cesarskega praženca naj bi šef dvorne kuhinje pripravil novo jed, ki pa jo je Sisi zavrnila. Cesar ji je zato rekel, naj kar njemu poda to bedarijo (Schmarrn). Preberite več.

 

Krepka nemška hrana

Klobasa, krompir in kislo zelje! »Sveta trojica« je nepogrešljiv del nemške kuhinje in vsekakor jo velja preizkusiti. Vendar je nemška kulinarika tudi vse kaj drugega. Preberite več.

 

Na Dunaj na kavo

V dunajski kavarni se nikoli ne naroči »skodelica kave« (nem. eine Schale/Tasse Kaffee), ampak gost vedno izbere eno izmed mnogih vrst. Preberite več.

 

Nemški kruh

Nemški kruh ima najrazličnejša poimenovanja. Veliko imen izhaja iz sestavin kruha, na primer Dinkelbrot, kar je dobesedno pirin kruh. Druga imena so bolj bistroumna. Preberite več.

 

Pivo in Nemci

Ali ste vedeli, da je pivo ena od najstarejših pijač na svetu? Hkrati je najbolj priljubljena alkoholna pijača, po svetovni porabi pijač pa sta pred njim le voda in čaj. In ko govorimo o pivu, ne moremo mimo Nemčije. Preberite več.

 

Po nemški vinski cesti

Na jugovzhodnem delu Nemčije najdemo 13 vinorodnih območij, ki se ob Renu in njegovih pritokih razprostirajo od Freiburga na jugu do Kölna na severu. Preberite več.

 

Sladkosti Dunaja

Najslavnejša dunajska sladica je zagotovo torta sacher. Nastala je leta 1832, ko je avstrijski vojvoda Wenzel von Metternich gostil večerjo. Preberite več.

 

Tradicionalna prehrana Nemcev v različnih deželah

Bavarska je znana po svoji beli klobasi ali Weißwurst, ki pregovorno prinaša nesrečo tistemu, ki jo jé po opoldnevu. Preberite več.

 

Tradicionalna prehrana Nemcev v različnih deželah, 2. del

Pfefferpotthast, ki je neke vrste enolončnica iz govejega mesa, Nemci navadno uživajo s krompirjem, v Spodnji Saški pa so tradicionalno priljubljene morske jedi. Preberite več.