Dunajski zrezek – Wiener Schnitzel

Skrivnost pravega dunajskega zrezka – Pssst!

 

Odkrivanje kulinarike nemško govorečih dežel skozi kuhanje, degustacije in obedovanje v restavracijah je odlična priložnost za utrditev znanja nemškega jezika, ki ga ponuja tečaj nemščine v Linguli.

Obiskati avstrijsko prestolnico, ne da bi poskusili tradicionalni dunajski zrezek (Wiener Schnitzel), je greh ne samo za turista, ampak tudi za Avstrijca. V čem se dunajski zrezek, pripravljen na Dunaju, razlikuje od vseh preostalih?

Dunajski zrezek s prilogo, avtor: Eva Marinič

Posebnost je v mesu in posodi!

Glavna sestavina pravega dunajskega zrezka je telečje meso (Kalbfleisch). V preteklosti je to bila praznična jed plemstva. Sčasoma so lahko dunajski zrezek uživali tudi nižji sloji, a so pri njegovi pripravi uporabili cenejše, svinjsko meso (Schweinfleisch).

Skrivnost dunajskega zrezka ni samo v telečjem mesu, ampak tudi v drobtinah (Semmelbrösel) in železni ponvi (Eisenpfanne). Tako je, pravi dunajski zrezek se ne pripravlja v »fritezi«.

Recept za 4 osebe

Sestavine (Zutaten):

  • 4 telečji zrezki (Kalbsschnitzel)
  • 2 jajci (Eier)
  • 2 čajni žlički svinjske masti (Schweineschmalz)
  • maslo (Butter)
  • gladka moka (glattes Mehl)
  • drobtine (Semmelbrösel)
  • olje iz koruznih kalčkov Maiskeimöl
  • 1 jedilna žlica stepene smetane (Sahne)

Priprava (Vorbereitung):

  1. Zrezke potolčemo. Debelina zrezka mora biti med 3 in 5 cm.
  2. Zrezke popopramo in posolimo.
  3. Jajci ročno zmešamo skupaj s soljo in smetano.
  4. Zrezke najprej povaljamo v moki, nato še v jajcu in drobtinah.
  5. V železni ponvi skupaj z mastjo segrejemo olje, ki ga mora biti za 2–3 cm.
  6. Zrezek položimo v olje in počakamo, da postane zlatorjav.

Pomembno! Takoj po paniranju damo zrezek v vroče olje.

Kaj pa priloga?

Tradicionalna priloga k dunajskemu zrezku ni ocvrt krompirček, ampak krompirjeva solata (Erdäpfelsalat), kumarična solata (Gurkensalat) ali krompir s peteršiljem (Petersilerdäpfel).

Pssst!

Večina Dunajčanov ne zna pripraviti pravega dunajskega zrezka, saj to zahteva ogromno časa in poznavanje detajlov, zato se raje odpravijo na kosilo ali večerjo v dunajsko gostilno (Gasthaus).

Iz Italije v Avstrijo

O izvoru dunajskega zrezka kroži veliko legend. Najbolj poznana pravi, da je recept na dunajski dvor prinesel feldmaršal Radetzky, ko se je leta 1856 vračal iz službovanja v Italiji. Recept naj bi na dunajskem dvoru priredili. Zgodovinski zapisi pričajo, da so Dunajčani meso panirali in cvrli v maščobi že pred Radetzkim.

Za lažje in boljše razumevanje nemških receptov in posledično popolno pripravo jedi je tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula odlična izbira.