Nemški kruh

Tečaj nemščine ni namenjen le učenju nemškega jezika, ampak tudi odkrivanju nemške kulture. Del nje je seveda tudi nemška kulinarika in z njo nemški kruh (Deutsches Brot.)

Nacionalni ponos – inštitut, muzej in celo praznik

Se vam že cedijo sline?

Nemci so na svoj kruh ponosni in se radi pohvalijo, da pečejo najboljši kruh na svetu. Tisti, ki so dlje časa preživeli v tujini, bodo hitro povedali, da se jim je najbolj tožilo po nemškem kruhu. Na inštitutu za kruh (Deutsches Brotinstitut) skrbijo za standarde  kakovosti. V Ulmu je muzej, posvečen kulturi pečenja kruha (Museum der Brotkultur), kruh pa ima tudi svoj festival (Brotkulturfest).

Na Unescovem seznamu kulturne dediščine

Nemci so se bali, da nemška kultura pečenje kruha (Deutsche Brotkultur) zaradi širitve trgovinskih verig izumira. Od leta 2014 je zato kultura pečenja kruha zaščitena in uvrščena na Unescov seznam kulturne dediščine.

Nekaj za vsak okus

Nemci poznajo več kot 3000 vrst kruha. Skozi zgodovino so se namreč razvile mnoge regionalne različice. Razlog za to pa so v prvi vrsti različne sestavine, ki so bile na voljo. Razlike se začnejo že pri načinu priprave testa (Teigführung) in se nadaljujejo pri samem pečenju (Backen).

Pšenična moka (Weizen), rž (Roggen), ječmen (Gerste), oves (Hafer) in pira (Dinkel) so najpogostejše različice moke, iz katere Nemci pečejo kruh.

Bi en hudičev prdec?

Nemški kruh ima najrazličnejša poimenovanja. Veliko imen izhaja iz sestavin kruha, na primer Dinkelbrot, kar je dobesedno pirin kruh. Druga imena so bolj bistroumna:

  • rženi kruh z otrobi se na primer imenuje Pumpernickel (prevod bi se glasil hudičev prdec),
  • polnozrnat rženi drobljenec je Moorkante (dobesedno rob močvirja),
  • Urkruste (slovensko stara skorja) pa je narejen iz več vrst moke (rži, enozrne in dvozrne pšenice ter pire).

Kruh po pošti? Zakaj pa ne

Nad nemškim kruhom pa niso navdušeni le Nemci sami, ampak tudi marsikdo drug. Nemški kruh na primer najdete na policah v Španiji pod oznako pan alemán. Tina Turner, ki je dlje časa živela v bližini Kölna, naj bi prisegala na zajtrk, ki ga sestavljajo banana, melona, kivi in kos črnega nemškega kruha. Še posebej pa naj bi bili nad njihovim kruhom navdušeni Američani, saj ga naročajo kar po spletu.

Želite izvedeti več o Nemčiji in njenih kulinaričnih posebnostih? Bi se radi naučili, kako v pekarni naročiti prav tisti kruh, ki ga želite? Obiščite Lingulin tečaj nemščine.