Božični kolač Stollen

Naj ob božiču zadiši po božičnem kolaču

Ob božiču je v Nemčiji priljubljena sladica božični kolač, ki je pravzaprav kruh, obogaten s suhim sadjem, oreški in včasih tudi z marcipanom. Stollen, kot mu pravijo Nemci, se pogosto speče nekaj tednov pred božičem, saj zavit v celofan in shranjen na hladnem dolgo ohrani svežino. V različnih delih Nemčije ga pripravljajo na različne načine, najbolj znan pa je zagotovo dresdenski božični kolač oziroma Dresdner Christstollen z rozinami, ki ima celo svoj festival. In kako ga pripravimo?

Potrebujemo:

  • 500 g moke (Mehl)
  • 200 g masla (Butter)
  • 100 g sladkorja (Zucker)
  • približno 2 dl mleka (Milch)
  • 2 jajci (Eier)
  • 2 rumenjaka (Eigelb)
  • 60 g rozin (Rosinen)
  • 60 g korint (Korinthen)
  • 50 g mandljev (Mandeln)
  • 30 g oranžata (Orangeat)
  • 30 g citronata (Zitronat)
  • 40 g kvasa (Hefe)
  • 4 žlice ruma (Rum)
  • ščepec soli (eine Prise Salz)
  • 1 ščepec naribanega muškatnega oreščka (Muskatnuß)
  • 1 ščepec strtih klinčkov (Nelken)
  • lupino 1/2 limone (Schale einer halben Zitrone)
  • lupino 1/2 pomaranče (Schale einer halben Orange)

premaz

  • 50 g masla
  • 60 g sladkorja v prahu

V skledi zmešamo zdrobljen kvas, 25 gramov moke in pol decilitra mleka, nato mešanico pokrijemo in za 30 minut postavimo na toplo. Medtem ko kvasec vzhaja, dobro operemo rozine in korinte in jih odcedimo. Primešamo na kockice narezan citronat in oranžat ter vse skupaj prelijemo z rumom. Pripravimo tudi mandlje, ki jih blanširamo, olupimo in grobo narežemo.

Preostalo moko presejemo na desko in vanjo naredimo luknjo, v katero damo kvasec, zmehčano maslo (približno uro pred pripravo ga vzamemo iz hladilnika), jajci, rumenjaka, mleko, sladkor, naribano limonino lupinico, ščepec soli, nariban muškatni orešček in strte klinčke. Iz sestavin zamesimo čvrsto in prožno testo. Preložimo ga v skledo, pokrijemo in postavimo na toplo, da vzhaja na dvakratno velikost. V tako vzhajano testo vgnetemo mešanico rozin, korint, oranžata in citronata ter mandlje in naribano pomarančno lupinico. Testo oblikujemo v nekoliko višjo štruco, ki jo postavimo na z maslom premazan pekač, pokrijemo in za približno pol ure postavimo na toplo, da še enkrat vzhaja.
Vzhajano štruco premažemo z mlačnim mlekom in jo 15 minut pečemo na 200 stopinj Celzija. Nato temperaturo znižamo na 180 stopinj Celzija in kolač pečemo še približno eno uro. Ko je štruca skoraj pečena, jo premažemo s stopljenim maslom in potresemo s sladkorjem v prahu.

Pravi okus dresdenska štruca dobi šele čez nekaj dni, dobro zavita pa ostane sveža tudi več tednov. Če je seveda prej ne pojemo.

Viel Spaß beim Backen und Guten Appetit!

Da ob naročanju dobrot v nemško govorečih deželah ne bi ostali v zadregi, poskrbimo v Linguli, kjer vas na jezikovnih tečajih naučimo osnovnega besedišča na področju hrane in pijač ter sporazumevanja v gostilni.