Dunaj in zelene oaze

Če je Ljubljana zelena prestolnica, je Dunaj metropola parkov (Parke), vrtov (Gärten) in razglednih točk (Aussichten). Tečaj nemščine ni namenjen samo usvajanju tujega jezika, ampak tudi odkrivanju skritih kotičkov (Geheimecken), ki turistom ostajajo nepoznani. Dunajčani se v svojem prostem času najraje odpravijo v naravo. V naravo na Dunaju?

Donauinsel, foto: Eva Marinič

Park ob parku

Avstrijsko glavno mesto je vsem poznano ne samo po odlični kavi in dunajskem zrezku, ampak tudi po svetovno slavnih parkih, kot so Schönbrunn, Belvedere, Augarten in Volksgarten, ki so le travnate bilke zelenega bogastva Dunaja.

  • Park Sigmunda Freuda

Treba je omeniti Park Sigmunda Freuda, ki leži med dunajsko univerzo (Universität Wien) in votivno cerkvijo (Votivkirche), ki je bila zgrajena na kraju, kjer se je zgodil atentat na cesarja Franca Jožefa. Park, ki je opremljen z ležalniki, je zelo priljubljena točka domačinov, predvsem študentov, v času malice in ob koncu delovnega dne.

  • Park pred mestno hišo

Omembe vreden je tudi park pred mestno hišo (Rathaus), kjer lahko med poležavanjem gledate na parlament (Parlament), mestno hišo in na park Volksgarten.

  • Otok Donauinsel

Dunaj se lahko pohvali tudi z lastnim otokom (Donauinsel), ki leži sredi reke Donave. Otok je priljubljena vsakodnevna destinacija domačinov, saj ponuja urejene kolesarske in tekaške poti, plaže in splave na Donavi, igrišča in zunanje fitnese ter ogromno travnate površine.

Odmik od mestnega vrveža

Po enournem sprehodu (lahko pa se zapeljete tudi z javnim prevozom iz središča prestolnice) boste na obrobju mesta uzrli popolnoma drugačno sliko: vrtove, parke in stavbe s habsburško arhitekturo bodo nadomestile barvite moderne hiše z vrtovi ter griči z vinogradi in gozdovi.

Pogled z razglednega stolpa Jubiläumswarte, foto: Eva Marinič

  • Grič Kahlenberg

Ob sobotah in nedeljah na travnikih (Wiesen) in med vinogradi (Weinberge) na griču Kahlenberg, ki ponuja čudovit razgled na Dunaj in Karpate na Slovaškem, pripravljajo družinske piknike in prijateljska druženja, ki trajajo ves dan. Na poti na hrib lahko obiščete Heuriger, avstrijske gostilne, kjer strežejo domačo pijačo in tradicionalne avstrijske hladne predjedi.

  • Jubiläumswarte

Ena izmed lokacij za pobeg iz mesta je tudi Jubiläumswarte s 30 metri visokim razglednim stolpom (Aussichtsturm) in številnimi travniki, ki vodijo do zelene oaze, imenovane Steinhofsgründe, kjer so v preteklosti pasli živino za potrebe bolnišnice (Krankenhaus) Otto-Wagner-Spital, danes pa ponuja oddih od mestnega življenja.

Pobeg v naravo je na Dunaju na dosegu roke, tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula pa je odlična pot, da se naučite nemščine, ki vam bo olajšala komunikacijo s tujimi partnerji in potovanja ter pomagala pri razkrivanju skritih kotičkov v nemško govorečih deželah.