Kartoffelsalat – nemška krompirjeva solata

Tečaj nemščine vam bo pomagal razširiti besedišče, prav tako pa je tudi odlična priložnost za pogovor o bogati nemški kulinariki. Značilna za Nemčijo je krompirjeva solata (der Kartoffelsalat), ki se je iz Nemčije razširila po Evropi in kasneje tudi v evropske kolonije.

Tečaj nemščine

Krompirjeva solata je odlična priloga različnim jedem.

Toliko kot je nemških gospodinj, toliko je tudi receptov!

Nemška krompirjeva solata izvira iz južne Nemčije, kjer se pripravlja s prelivom iz olja, kisa, gorčice in čebule. V severni Nemčiji pa je jed drugačna, saj se pripravlja z majonezo. Pravzaprav za to tudi v Sloveniji priljubljeno jed obstaja ogromno receptov, saj jo skoraj vsaka gospodinja (die Hausfrau) pripravlja na svoj način.

Recept za krompirjevo solato

Sestavine:

  • 3 kg krompirja z olupki (Kartoffeln mit Schale)
  • 1 čebula (die Zwiebel)
  • 1½ skodelice goveje juhe (die Rindsuppe)
  • ½ skodelice belega kisa (weißer Essig)
  • ¾ žlice soli (das Salz)
  • ¾ čajne žličke sveže mletega belega popra (weißer Pfeffer)
  • 1 čajna žlička sladkorja (der Zucker)
  • 2 žlički gorčice (der Senf)
  • ⅓ skodelica olja nevtralnega okusa (das Öl)
  • sveže sesekljan drobnjak za okras (der Schnittlauch)

Priprava je enostavna:

tečaj nemščineNeolupljen krompir skuhajte (kochen) v rahlo osoljeni vodi, dokler ne postane mehak. Pustite, da se toliko ohladi, da ga lahko olupite (schälen) in narežete na debele rezine. Krompir dajte v veliko posodo za mešanje.

V ponev dajte čebulo, govejo juho, kis, sol, poper, sladkor in gorčico ter zavrite. Takoj ko zavre (aufkochen), odstranite z ognja in mešanico prelijte po krompirju. Pokrijte skledo s krompirjem in pustite vsaj eno uro.

Po vsaj eni uri nežno vmešajte olje in po okusu začinite s soljo in poprom. Postrezite (servieren) okrašeno s svežim sesekljanim drobnjakom pri sobni temperaturi.

Ameriška različica nemške krompirjeve solate

Ameriška krompirjeva solata je najverjetneje nastala na podlagi receptov, ki so jih v ZDA v 19. stoletju prinesli nemški priseljenci. Krompirjeva solata v ameriškem stilu je lahko hladna (kalt) ali topla (warm). Sestavine pogosto vključujejo majonezo ali majonezi podobne nadomestke (na primer jogurt (der Joghurt) ali kislo smetano), zelišča (die Kräuter) in zelenjavo (na primer čebulo in zeleno).

Tečaj nemščine: berite recepte kar v nemščini

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da se naučite tudi kulinaričnih izrazov.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.