Nemški izumi

Ali ste vedeli, da so Nemci izumili

originalni Ludo

Originalna postavitev igre Ludo (pri nas poznane kot Človek ne jezi se) (Avtor: Micha L. Rieser)

  • orglice: leta 1821 jih je izumil Christian Buschmann kot pomoč pri uglaševanju klavirja. Glasbilo se je zaradi majhnosti in priročnosti hitro razširilo po svetu.
prva znamka zobne paste

Chlorodont, prva znamka zobne paste.

  • džins: Levi Strauss je bil Nemec, ki se je z družino preselil v Ameriko. Njegove hlače iz šotorskega platna so bile sprva namenjene iskalcem zlata. Kmalu je odprl svojo trgovino s tekstilom, namesto šotorskega platna pa je leta 1873 začel uporabljati denim.
kavni filter

Izum Melitte Bentz – kavni filter (Avtor: Elke Wetzig)

  • aspirin: aspirin je leta 1897 izumil Felix Hoffmann, zaposlen v podjetju Bayer.
  • termovko: Reinhold Burger se je več let ukvarjal z izzivom, kako bi dvojno steklo postalo izolator. Svoj izum je leta 1903 izboljšal s kovinskim ohišjem in dodal še lonček pokrov.
  • igro »človek ne jezi se«: Josef Schmidt je leta 1905 igro narisal za svoje tri sinove, ki so se dolgočasili, kmalu pa so jo igrali vsi sosedje.
  • zobno pasto: Ottomar Heinsius von Mayenburg je ekperimentiral s prahom za zobe, ustno vodico in eteričnimi olji. Rezultat je bila zobna pasta Chlorodont (1907), ki jo je obogatil z okusom mete in z njo napolnil prepogljive tube.
  • kavni filter: pri izumu kavnega filtra (1908) sta Melitti Bentz nevede pomagala sinova. Mama je vzela papir iz njunih zvezkov in tako zavarovala skodelico pred usedlino. Svoj izum je nato izpopolnjevala še nekaj let.
  • čajno vrečko: izum Adolfa Rambolda (1929) je prepričal tudi najzahtevnejše pivce čaja. Na leto zdaj izdelajo 220 milijard praktičnih čajnih vrečk.

 

Če ste med branjem članka navdušili za učenje nemščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Za vas imamo pripravljene najrazličnejše jezikovne tečaje, med katerimi lahko izbirate po svojih željah: Za kakršnakoli vprašanja in dogovor za brezplačen svetovalni pogovor smo vam vedno na voljo.