Kultni nemški počivalnik

Klasična izvedba plažne košare je dvosed z modro-belimi oziroma rdeče-belimi blazinami (Polster).

Klasična izvedba plažne košare je dvosed z modro-belimi oziroma rdeče-belimi blazinami (Polster).

Bi si privoščili počitek v značilni pisani košari na plaži, ki varuje pred vetrom, soncem in pogledi sosedov?

Na obalah Severnega morja (Nordsee) in Baltika (Ostsee) poleti ponuja zaščito pred soncem in vetrom okoli 100.000 počivalnikov – plažnih košar (Strandkörbe), ki jih že konec aprila postavijo na obalo (Küste) in jih večina dopustnikov (Urlauber) že vnaprej rezervira (buchen) v izposojevalnicah (Verleihe).

Kdaj je nastala znamenita plažna košara?
V 19. stoletju je prvo izdelal obrtnik (Handwerker) po naročilu bogate dame, tako da je spletel (flechten) stol in prek njega napel (spannen) blago za zaščito pred sončnimi žarki (Sonnenschutz), vetrom (Windschutz), dežjem (Regen) in peskom (Sand). Tako je nastal prvi primerek počivalnika, ki je v kasnejših letih dobil še dodatno opremo (Ausstatung) za popolno udobje (Komfort).

Plažne košare – od preprostosti do luksuza

Dandanes jih izdelujejo v obrtnih delavnicah (Manufakturen), pri čemer je potrebno veliko ročnega dela (Handarbeit) in izkušeni pletarji (Flechter) izdelajo eno v osmih urah. Klasična izvedba plažne košare je dvosed z modro-belimi oziroma rdeče-belimi blazinami (Polster), ki ima oporo za noge (Fußstütze), naslonjalo za roke (Armlehne), zložljivo mizico (Klapptisch) ter majhno streho iz blaga (Markise). V luksuznih izvedbah pa so še dodatno oblazinjenje (Polsterung), ogrevani sedeži (Sitzheizung), svetilka (Licht), vtičnica (Steckdose) in seveda storitve kot strežba pijač (Getränkeservice), WiFi-brezžična dostopna točka itd. Medtem ko so plažne košare na obalah Severnega morja tradicionalno oglate oblike (kantig), so na Baltiku značilno zaobljene (rundlich).

Od počitka do poroke

Ljudje pa si jih ne izposodijo samo za počitek (Erholung) na plaži,  temveč tudi ob posebnih priložnostih (Anlässe), kot so poroka (Hochzeit), obletnice (Jubileen) in podobno, ali pa si v njih ogledajo film v kinu na plaži (Strandkorbkino).

Prikrajšani niso niti ljubitelji gora (Bergliebhaber), saj na Bavarskem (Bayern) izdelujejo tudi počivalnike v alpskem slogu (Alpenstrandkorb), ki omogočajo počitek (Erholung) gostom v turističnih krajih (Urlaubsorte), na primer na Tirolskem ali v smučarskih središčih (Skizentren). Nekateri pa si z njim pričarajo dopustniško vzdušje kar na domačem vrtu.

Če ste med branjem članka navdušili za učenje nemščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Za vas imamo pripravljene najrazličnejše jezikovne tečaje, med katerimi lahko izbirate po svojih željah: Za kakršnakoli vprašanja in dogovor za brezplačen svetovalni pogovor smo vam vedno na voljo.

Oglejte si video in prisluhnite zanimivemu opisu počivalnika v lepi nemščini. Trajanje: 1:17.

Naredite vajo v Virtualni Linguli.