Na Dunaj na kavo

kaffeeKavarne so za Dunaj to, kar je kranjska klobasa za Gorenjsko – eno brez drugega pač ne gre. Dunaj slovi po večstoletni tradiciji pitja kave in Avstrijci so ustvarili širok nabor kavnih napitkov, med katerimi se gotovo najde nekaj za še tako izbirčne. Dunajska kultura pitja kave se je začela razvijati v 17. stoletju, po koncu turških vpadov.

Leta 2011 je Unesco dunajsko kulturo kavarn kot celoto razglasil za kulturno dediščino.

10 najpogostejših kavnih napitkov

V dunajski kavarni se nikoli ne naroči »skodelica kave« (nem. eine Schale/Tasse Kaffee), ampak gost vedno izbere eno izmed mnogih vrst. Če kateri od gostov vseeno naroči skodelico kave, natakar v kuhinjo sporoči Einen Lauf, kar pomeni, da se za gosta zmeša poljubna količina kave in mleka.

 

  • Schwarzer Mokka – črna kava
  • Kapuziner – črna kava z zelo malo mleka oz. s kapljico smetane (nem. Sahne, avstr. Obers)
  • Brauner – črna kava z nekaj mleka
  • Cappuccino – črna kava z veliko toplega mleka in »krono« iz spenjenega mleka, posutega s kakavom ali čokolado v prahu
  • Melange – enaka količina črne kave in mleka, večinoma prekrita s smetano
  • Einspänner – črna kava, postrežena v kozarcu in prekrita z veliko smetane
  • Fiaker Einspänner z dodatkom ruma ali sadjevca
  • Maria Theresia – črna kava z dodatkom pomarančnega likerja
  • Franziskaner – kratka črna kava z veliko mleka, smetane in posuta s kakavom ali čokolado v prahu
  • Kaisermelange – črna kava z jajčnim rumenjakom

Z mlekom

  • Schale Braun – pol kave, pol mleka
  • kleiner BraunerMokka z mlekom ali smetano, postrežena v majhni skodelici; smetano ali mleko tradicionalno postrežejo posebej, v majhnem porcelanastem vrču, ki spominja na nekoliko večji naprstnik
  • Kaffee verkehrt (slo. obrnjena kava, znana tudi pod imenom Latte Machiatto) – 2/3 mleka in 1/3 kave
  • Wiener MelangeMelange s spenjenim mlekom, postrežen v kozarcu

Kava s kančkom močnejšega

  • Kaisermelange Mokka z jajčnim rumenjakom, medom in konjakom ali vinjakom
  • Mazagran – ohlajena sladkana kava z zdrobljenim ledom in vinjakom, konjakom ali italijanskim likerjem Maraschino
  • Kosakenkaffee – kratka Mokka, postrežena v visokem kozarcu z debelim steklom (Einspännerglas) in zmešana s tekočim sladkorjem ter rdečim vinom ali vodko
  • Marghiloman Mokka z vinjakom ali konjakom
  • Amadeus ali Mozart ­– velika Mokka z Mozartovim likerjem, smetano in drobci mandljev

Kaffeehaus ali Café? Herr Ober ali der Kellner?

Natakarja v tradicionalni dunajski kavarni (nem. Kaffeehaus, ki je nikakor ne zamešajte z navadno kavarno ali Caféjem)  ne pokličemo s Kellner, ampak Herr Ober. Imenovanje izhaja iz časov, ko je bil Herr Ober neke vrste glavni natakar. Samo on je izstavil račun, streglo pa je več drugih. Poleg Herr Oberja je tu še Pikkolo, ki je zadolžen za garderobo ter za to, da gostom prinese časopis in svežo vodo. Prepoznamo ga po belem sakoju in črnih hlačah.

Najstarejša dunajska kavarna

Kot najstarejša dunajska kavarna slovi Cafe Frauenhuber, ki stoji v samem središču mesta, nedaleč od stolnice sv. Štefana (Stephansdom), in obratuje že od leta 1824. Pohvali se lahko celo z nastopi Wolfganga Amadeusa Mozarta in Ludvika van Beethovna.

Bi radi kavo na Dunaju naročili v nemščini in od natakarja izvedeli več o tej posebni dunajski kulturi? Lingulin tečaj nemščine je odlična priložnost, da obnovite staro znanje in pridobite novega.