Kulinarika v Avstriji, Nemčiji in Švici

Nemčija je uradni jezik znanih evropskih držav, kot so Avstrija, Nemčija, Švica in Luksemburg. Čeprav so nekatere jedi prisotne v mnogih nemško govorečih deželah, pa je njihova kulinarika pestra in raznolika. Tečaj nemščine vam nudi možnost, da spoznate najpogostejše jedi, ki jih jedo v nemško govorečih državah.

Dežela, kjer vsakdo najde Bratwurst po svojem okusu

Nemčija je dežela mnogih kulinaričnih zanimivosti, mnoge jedi pa so poznane po vsem svetu. Le kdo še ni slišal za legendarni Bratwurst? Vendar klobas Nemci ne jedo le za kosilo – privoščijo si jih celo za zajtrk! Tega sicer navadno sestavljajo različne jedi, med katerimi boste gotovo našli pravo zase. Nemci so izredno ponosni na svoj kruh, saj imajo namreč kar 3000 različnih vrst. Privoščite si lahko še jajca, kosmiče, zelenjavo, namaze, sire, mesnine … Preberite več o nemškem zajtrku.

Nad nemškim kruhom niso navdušeni le Nemci. Američani naročajo nemški kruh kar po pošti!

Bi poskusili Zungenwurst, klobaso iz jezikov?

Mnoge nemške recepte v Sloveniji dobro poznamo. A v nemških menijih boste vendarle našli nekaj zanimivih kombinacij. Nekatere od njih so tako posebne, da boste za njihovo pokušino morali zbrati nekaj poguma. Vse od vloženih jajc, mesne tlačenke in labskausa, ki ga sestavljajo kuhana mleta govedina, krompir in čebula.

Krompir na mnoge načine

Med priljubljenejšimi jedi je tudi krompirjeva solata, za katero naj bi obstajalo nešteto receptov. Vsaka gospodinja ga namreč pripravi malce po svoje. Značilne za nemško kulinariko pa so tudi krompirjeve palačinke. Zanje imajo Nemci več kot 40 različnih imen!

Nemci so ljubitelji sladic

Če niste prepričani, ali to drži, poskusite ene najbolj slavnih nemških sladic.

  • Čebelji pik ali bienenstich je sladko pecivo iz medu, ki je prevzelo ves svet.
  • Pregrešno dobre pa so tudi znane nemške torte, kot je schwarzwälder kirschtorte ali torta črni gozdiček.
  • Mednje sodijo še prinzregententorte, ki ima kar sedem plasti biskvita, pa baumkuchen z zahtevno obliko … Spoznajte še druge nemške torte.
Ob božiču se posladkajo s kolačem stollen, ki ga pogosto spečejo nekaj tednov pred božičem.

Pivo, vino ali schorle?

Nemci pivo naravnost obožujejo. Ali ste vedeli, da je 23. april dan nemškega piva? Če pa vam je bolj pri srcu vino, vam priporočamo potovanje po nemški vinski cesti. Na jugovzhodu Nemčije najdemo namreč kar 13 vinorodnih območij. Nemčija pa je znana tudi po osvežilni mešani pijači, tj. špricar ali brizganec. Privoščijo si ga predvsem v poletnih mesecih.

Dunajske kulinarične dobrote

Slovencem poznamo tudi mnoge avstrijske jedi. Mednje sodi tudi dunajski zrezek, čigar posebnost je v mesu in posodi. Tipična dunajska priloga so tudi kruhovi cmoki, ki jih poznajo več vrst. Najbolj znan pa je semmelknödel ali cmok iz žemljic.

Ko omenjamo Dunaj, pa ne moremo izpustiti njegovih sladkih pregreh. Avstrijska prestolnica se lahko pohvali s 130-letno tradicijo izdelovanja napolitank Manner. Najslavnejša dunajska sladica je sicer nedvomno torta Sacher, katere originalno različico v hotelu Sacher strežejo še danes. Dunajska klasika je tudi šarkelj z rozinami. Dunajčani pa so znani tudi po večstoletni tradiciji pitja kave, ki se zagotovo prileže ob tako okusnih sladicah.

V dunajski kavarni nikoli ne naročite ene »skodelice kave«. Raje izberite eno izmed mnogih vrst, kot so na primer schwarzer mokka, kapuziner, cappuccino, …

Dunajčani niso edini sladkosnedi

Štrudelj Slovenci zelo dobro poznamo, a Avstrijci so znani tudi po mnogih drugih sladkih dobrotah.

  • Krapfen so odlični avstrijski pustni krofi. Preberite recept.
  • O izvoru cesarskega praženca ali kaiserschmarrna obstaja več legend. Vse so povezane s cesarjem Francem Jožefom in njegovo ženo Sisi.
  • Svetovno znane so tudi Mozartove kroglice, ki jih še danes izdelujejo ročno v Salzburgu. Od tod pa izvirajo tudi salzburški žličniki.
  • Prügeltorteali torto gorjačo so včasih stregli le ob posebnih priložnostih, danes pa je pomemben simbol avstrijske in tirolske kuhinje.

Švica – več kot le slavni siri

Gotovo vsi poznate slavne švicarske sire. Znane pa so tudi različne jedi, ki jih pripravijo iz sira, kot je sirni fondi. Verjetno pa ste se kdaj sladkali tudi s švicarsko čokolado ali jedli misli, švicarski izum. Švicarska dobrota pa je tudi zürcher geschnetzeltes, narezano meso po züriško. Spoznajte švicarsko kulinariko.

Tečaj nemščine: naročite hrano in pijačo kar v nemščini

Če boste odpotovali v nemško govoreče dežele, vam svetujemo tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula. Spoznali boste pogoste fraze za pogovore v restavracijah in uporabno besedišče, povezano s kulinariko. Naslednjič boste recept prebrali kar v nemškem jeziku.


Preberite več