Nemščina – pogoste napake v nemškem jeziku

Lingula-ucenje-nemscine-vaje4Dobro poznavanje nemškega jezika je za mnoge odskočna deska do uspeha v poslovnem ali zasebnem življenju. Nemčija je namreč država z največjim številom prebivalcev v Evropski uniji. Nemščino pa kot materni ali prvi tuji jezik uporablja približno 130 milijonov ljudi. Zato ni čudno, da je nemščina tudi v Sloveniji zelo priljubljen jezik za učenje.

Rast povpraševanja po tečajih nemščine pripisujemo med drugim bližini Avstrije in Nemčije. Znanje nemščine pa se vse pogosteje zahteva tudi na delovnem mestu ali pri študiju v tujini. A tako kot pri učenju drugih jezikov tudi pri učenju nemščine delamo napake. Prav zato smo za vas pripravili rubriko Nemščina – pogoste napake.

Napake v nemščini

Nemščine je lahko trd oreh, še posebej, če se učenja lotite na napačen način. Mnogo tečajnikov se sprašuje, zakaj se napake dogajajo samo njim. V Linguli jih vedno potolažimo, da so napake nekaj naravnega in da jih delamo vsi. Poleg tega pa so pomemben del učenja jezika, saj se iz njih učimo.

Če poznamo najpogostejše napake, se jim laže izognemo. Zato smo pripravili mini vodnik po najpogostejših napakah pri govorjenju ali pisanju v nemščini. Za osvežitev znanja smo dodali tudi jasne razlage. Tako boste posamezne primere lažje razumeli in si jih hitreje zapomnili. Zakoreninjene napake boste na tak način najlažje odpravili in kar se da hitro postali boljši govorec.

Kje stoji glagol?

Vabimo vas, da si preberete, katere slovnične napake najpogosteje delamo. Prav tako se naučite razlike med glagoli, kot so kennen, wissen in können, in spoznate lažne prijatelje v nemščini. Pri učenju nemščine vam bo pomagal tudi članek o rabi predlogov.

Vaje za nemščino pa so tudi dobra priložnost, da se na različnih primerih naučite, kakšen je pravilen besedni red in kje v različnih nemških stavkih stoji glagol. Za katerimi vezniki stoji glagol na koncu stavka? Kam postavimo glagol v nemškem odvisnem stavku? Kot verjetno veste, ima vsaka stvar v nemščini svoje mesto. Nemški glagol pa kot pomenski določevalec zaseda prav posebno mesto. Katera oblika je torej pravilna? Rečemo »Der Student kann sprechen Englisch« ali je prav »Der Student kann Englisch sprechen«?

Izognite se dobesednemu prevajanju

Učenje nemščine je uspešnejše, če se izognete dobesednemu prevajanju. Pa naj bo iz slovenskega, angleškega ali drugega tujega jezika. Mnoge napake se namreč zgodijo tudi zato, ker izhajamo iz razmišljanja v slovenskem ali angleškem jeziku. Na tak način prenašamo tujo slovnico v nemščino.

Tako lahko recimo storimo napako, ko želimo povedati, da »smo dobre volje«. Namesto da bi uporabili nemško ustreznico »gut gelaunt« uporabimo neposrečen dobesedni prevod. In rečemo, da smo »gute müde«. S tem napačnim prevodom smo pravzaprav povedali nekaj povsem drugega, saj bi nemški izraz lahko prevajali kot biti »dobro utrujen«.

Vaje za nemščino delajo mojstra

Stari rek »vaja dela mojstra, če mojster dela vajo« vsekakor drži tudi pri učenju tujih jezikov. Če želite osvežiti in nadgraditi znanje nemščine, lahko tako kar v udobju lastnega doma rešujete interaktivne vaje. Te so najboljši način, kako lahko sami izboljšate znanje tujega jezika. Vaša nemščina bo boljša z vsako rešeno vajo. Vi pa boste bolj suvereni in samozavestni v pogovoru z nemškim sogovornikom.

Nemščina – slovnica

Poleg reševanja vaj, kjer so zajete najpogostejše napake v nemškem jeziku, lahko svoje znanje nemščine nadgradite tudi z vajami za nemščino. Za vas smo jih pripravili v rubriki Nemščina – slovnica. Tu smo zbrali nekaj razlag najpomembnejših slovničnih poglavij v nemščini ter z zanimivimi vajami pokazali, da je tudi učenje slovnice lahko zabavno. Že pet minut reševanja nemških vaj na dan vam bo na dolgi rok zagotovo koristilo. Prav tako bo vam olajšalo pot k boljšemu znanju in samozavestnejšemu izražanju v nemščini.

Spregovorite nemško z Lingulo

Če bi radi hitro in učinkovito izboljšali svoje znanje nemščine, pa vas vabimo tudi v jezikovno šolo Lingula. V Linguli pripravljamo jezikovne tečaje nemščine na različnih nivojih in po raznolikih programih. Vselej pa veliko pozornosti posvečamo (po)govoru, saj naši tečajniki govorijo kar 80 odstotkov časa. Tako vam zagotovimo, da se boste v najkrajšem času znebili strahu pred nemščino. V tujem jeziku se boste počutili kot na domačem terenu. V Linguli namreč ne začnemo s slovnico ali pravili, temveč s prebujanjem govorca v vas! Našo izvirno govorno metodo pa lahko spoznate tudi na tečaju ekspres, ki je v določenih terminih tudi brezplačen.

Preberite več