Nemščina – posebnosti nemškega jezika

Nemščina je jezik z mnogo zanimivostmi in kar nekaj smo jih zbrali. Vse od razlik med avstrijsko in nemško različico nemščine, do najdaljših nemških besed. Pa pregovorov, ki smo jih prevzeli iz nemščine, in prepovedanih nemških besed.

Lingula-ucenje-nemscine-vaje2

Nemščina ni le ena

Ali ste vedeli, da je med precejšna razlika v izgovorjavi Avstrijcev in Nemcev? Značilno za Avstrijce je, da požirajo soglasnike in raztegujejo samoglasnike, zato jih je včasih težko razumeti.

V Evropski Uniji nemško kot materni jezik poleg Avstrije in Nemčije govorijo tudi v Švici, Luksemburgu in Liechtensteinu. Zato ni presenetljivo, da imajo v različnih državah tudi različna poimenovanja. Avstrijci npr. mesec januar imenujejo Jänner in Nemci Januar. Vozovnici pa se v Švici reče Billet in v Nemčiji Fahrkarte.

Tako je nastala tudi luksemburščina – nemško narečje, ki je začinjeno s francoskimi izrazi. Izvirno se imenuje Lëtzebuergesch. Njegovih približno 400.000 govorcev pa poleg Luksemburga živijo še v nekaterih delih Nemčije, Francije in Belgije.

Nemščina po številu govorcev na svetu zaseda 9. mesto.

Je nemščina res »trd« jezik?

Na tečaju nemščine pogosto slišimo, da naj bi bila nemščina neprijazen in trd jezik. Ampak znanje nemščine vam bo zagotovo olajšalo poslovne in osebne stike. Če sodelujete z nemško govorečimi partnerji, vam bo pomagala pri samozavestnejši komunikaciji. Z njo boste očarali poslovne partnerje.

Tisti, ki nemščino potrebujete na potovanjih ali študiju v tujini, pa na tečaju nemščine spoznate najpomembnejše fraze za suveren pogovor z domačini. Na začetnem tečaju se boste znali predstaviti, poznali pa boste tudi osnovne vljudnostne fraze. Naučili se boste besedišče, povezane s pogovori na letališču, vlaku, hotelu, znali boste najeti stanovanje … Nadaljevalni tečaj pa je najpogostejše teme iz vsakodnevnega življenja. Poudarek pa je na učenju prek pogovora.

Nemščina je lahko tudi prijetna

Nemščina ima tudi veliko lepih besed, pa naj bo to zaradi njihove oblike ali pomena.

  • Beseda Wintermärchen ali zimska pravljica združuje spomine na zimo – sneg, topel čaj, ogenj v kaminu in pravljice.
  • Beseda Fernweh pa pomeni hrepenenje po daljnih deželah in pomeni ravno nasprotno od domotožja. Preberite več o lepih nemških besedah.

Začinite učenje z lomilci jezika

Če ste se nemško že učili, se preizkusite v izgovorjavi nemških besed. Bi znali izgovoriti frazo Bürsten mit harten Borsten bürsten besonders sauber. Ali »krtače s trdimi ščetinami skrtačijo še posebej čisto«? Lomilci jezika so izredno koristni pri učenju nemščine, saj z njimi spoznamo najbolj značilne glasove jezika. Poskusite še z drugimi.

Nemške izposojenke

Slovenščina ima zaradi svoje zgodovinske povezanosti mnoge nemške izposojenke, kot npr. ksiht (obraz),  fuzbal (nogomet) in kripa (vozilo v slabem stanju). Mednje sodijo tudi mnogi kulinarični izrazi, kot so šalca (skodelica), šarf (pekoč), šnicl (zrezek), beštek (pribor), župa (juha) in drugi.

Nemške skovanke

Nemščina se nenehno razvija, zato se v njej pojavljajo nove besede, ki odražajo družbeno in politično situacijo, nove izume …. Pri tem pa se lahko čuti velik vpliv angleščine in nastali so izrazi. To so Coffee to go (namesto Kaffe zum Mitnehmen oziroma kava za s sabo), City Centre (namesto Stadtzentrum oziroma mestno središče) in podobni.

K nastajanju novih besed v nemščini pa nedvomno pripomore tudi nemško govoreči mladi. Zmagovalna beseda leta 2015, ki je nedvomno aktualna in v uporabi tudi leta 2021, je bila beseda Smombie. Pomeni nekoga, ki uporablja svoj pametni telefon in ne gleda, kje hodi. Sestavljena je namreč iz besed smartphone in zombi.

Zanimivi nemški izrazi

Hrana ima močan pečat v nemškem jeziku, zato smo pripravili članek o nemških frazah, ki vključujejo hrano in pijačo. Tako vam bodo Nemci povedali, da ni dobro češenj zobati (mit jemandem Kirschen essen). Prav tako pa ni preveč dobro, če vam kdo reče, da imate paradižnike na očeh (Tomaten auf den Augen haben – ne videti očitnih stvari). Morda vas pa le malce vleče skozi kakav (jemanden durch den Kakao ziehen – norčevati se iz koga).

Nemščina z Lingulo

Nemščina odpira mnoga vrata, po številu govorcev pa je med največjimi svetovnimi jeziki. Tečaj nemščine v Linguli poteka s prijaznimi učitelji. Ti znajo motivirati in pripravijo živahne ure po izvirni govorni metodi Lingula – Your Licence to SpeakTM. Pridružite se nam in prebudite govorca v sebi.

Preberite več