Nemščina

Nemščina je jezik z mnogo zanimivostmi in kar nekaj smo jih zbrali – od razlik med avstrijsko in nemško različico nemščine, do najdaljših nemških besed, pregovorov, ki smo jih prevzeli iz nemščine, in prepovedanih nemških nemških besed.

Ah, ti lomilci jezika – Zungenbrecher

Lomilci jezika pridejo izjemno prav pri učenju novega jezika, saj lahko z njihovo pomočjo na zabaven način vadimo izgovarjavo različnih glasov, značilnih za neki jezik. Preberite več.

 

Avstrijska nemščina

Razlike med »nemško« in »avstrijsko nemščino« so nam pri besedah, ki označujejo hrano, zaradi podobnosti s slovenščino še najbližje. Zbrali smo nekaj primerov. Preberite več.

 

Denglish

Denglish je skovanka, tvorjena iz besed Deutsch (nemščina) in English (angleščina). Gre pravzaprav za različico nemškega jezika, ki vsebuje veliko angleških besed oz. novih skovank, ki niso niti angleške niti nemške. Preberite več.

 

Duhovite misli o učenju nemščine

“Es ist mit Deutschen wie mit Frauen, man gelangt bei ihnen nie auf den Grund.” »Nemščina je kakor ženske, … Preberite več.

 

Edinstvene besede

Nemški jezik z besedo Ohrwurm opiše občutek, ko nam neka pesem obstane v glavi – kot črviček se priplazi skozi uho v naše misli. Preberite več.

 

Hrana in pijača v vsakdanji nemščini

Vam je že kdo rekel, da da imate na očeh paradižnike ali da se obnašate kot užaljena jetrna klobasa? Preberite več o zanimivih izrazih.

 

Igralci, ki govorijo nemško

Ali ste vedeli, da iz nemške družine prihaja tudi Leonardo DiCaprio? S pomočjo staršev in starih staršev se je tudi sam naučil govoriti nemško. Preberite več.

 

Luksemburščina

Veliko besed v luksemburščini izvira iz nemščine (vläicht – nem. vielleicht = mogoče) in tudi iz francoščine (merci = hvala), nekatere pa so izvirno luksemburške (moien = živijo). Preberite več.

 

Najdaljše nemške besede

Ena najbolj znanih zloženk je denimo beseda der Donaudampfschiffahrtsgesellschaftskapitän, ki pa s svojimi 42-imi črkami še zdaleč ni najdaljša beseda v nemščini. Preberite več.

 

Nemčija, dežela mnogih imen

Nemčija je dobila mnogo različnih imen, verjetno več kot katerakoli druga evropska država. Razdelimo jih lahko na šest glavnih skupin … Preberite več.

 

Nemščina – trd jezik?

Vedno znova se srečujemo s trditvami, da je nemški jezik trd in zahteven za učenje. Zaradi člena, ki jih je potrebno postaviti pred samostalnik, nato pa še uporabiti v pravilnem sklonu, je učenje nemščine morda res zahtevnejše od denimo učenja italijanščine ali španščine. Preberite več.

 

Nemška narečja

Nekatera nemška narečja so zelo drugačna, ko jih slišimo, in včasih delujejo kot povsem različni jeziki. Razlikujejo se tudi v tako osnovnih stvareh, kot so pozdravi. Preberite več.

 

Nemške izposojenke

Na začetnem tečaju nemščine vas bomo na prvem srečanju zagotovo najprej povprašali, katere nemške besede že poznate. Običajno se izkaže, da jih je precej, saj je nemških izposojenk v slovenščini res veliko. Preberite več.

 

Nemški izrazi v angleščini

V nemščini se zadnje čase pojavlja veliko angleških izposojenk, malo manj pa je mogoče znano, da tudi angleščina uporablja mnogo izrazov nemškega izvora. Preberite več.

 

Nemške skovanke ali kako govori nemška mladina

Zmagovalna skovanka leta 2015 med mladimi je bil samostalnik Smombie, ki je sestavljen iz izrazov smartphone in zombi. Opisuje osebo, ki uporablja pametni telefon in ne gleda, kje hodi. Preberite več.

 

Preglas spremeni izgovarjavo in pomen

Do te ugotovitve so prišli tudi pri podjetju McDonald’s, kjer so vse do leta 2007 ime svojega priljubljenega hamburgerja pisali s preglasom, in sicer Big Mäc. Preberite več.

 

Pregovori in besedne igre, prevzeti iz nemščine

Zanimivo je, da je splošno znana fraza oditi po francosko (brez slovesa, neopazno) zelo verjetno nastala in se razširila zaradi zanimivega dogodka, ki se je pripetil leta 1717 v Dresdnu. Preberite več.

 

Prepovedane nemške besede

Nemške besede v članku niso prepovedane, saj bi to kršilo svobodo govora, vendar pa v javnosti, če ne gre za historične razprave, vedno razburijo duha. Preberite več.

 

Prijetna nemščina

Čeprav nemščina pogosto velja za trd jezik, vendarle ponuja veliko lepih besed. Poznate izraze Gänseblümchen, Libelle ali SternstudePreberite več.

 

Ste vedeli, da …

… je nemščina poleg italijanščine uradni jezik v švicarski gardi (die Schweizergarde) v Vatikanu in eden od (manjšinskih) nacionalnih jezikov v Namibiji? Preberite več.

 

Veste, kaj je Glamping?

Glamping je nova oblika kampiranja s stilom, namenjena gostom, ki radi kampirajo, a ne marajo postavljanja šotorov, temveč želijo več razkošja. Preberite več.