Kultura in tradicija nemških držav

Nemci – inženirji z umetniško žilico

Za Nemce pogosto pravijo, da so po duši inženirji, zato ni čudno, da poznamo vrsto nemških izumov. Med najbolj znane štejemo zobno pasto, orglice, kavni filter in termovko. Ne smemo pa pozabiti niti na schwarzwaldsko uro ali uro kukavico. Vendar pa so Nemci prav toliko tudi umetniki. Nemčija skozi zgodovino ni zaman prepoznana kot dežela pesnikov in mislecev (Das Land der Dichter und Denker). Zagotovo poznate mnoge nemške skladatelje, filozofe in književnike. Tečaj nemščine omogoča spoznavanje kulture in tradicije nemško govorečih dežel.

Zibelka prvega avtomobila na svetu

Nemčija je država, kjer je bil izdelan prvi avtomobil na bencin, še danes pa je nemški avto pojem kakovosti. Pa ste vedeli, da je v Nemčiji vožnja avtomobila v Adamovem kostumu dovoljena, prepovedano pa je gol zapustiti vozilo? Nemci imajo kar nekaj zanimivih zakonov. Preberite več.

Učite se nemško z branjem

Med najbolj priznane nemške avtorje, ki so vplivali tudi na svetovno književnost, sodijo na primer Goethe, Schiller, Hoffmann, brata Grimm … Njuna zbirka pravljic je najbolj prevajana zbirka na svetu, a naj bi bile pravljice prekrute za otroke. Čeprav zagotovo poznate Sneguljčico, njenega izvirnega konca še niste prebrali. Spoznajte brata Grimm.

Obiščite Frankfurt, v katerem oktobra poteka največji in najpomembnejši knjižni sejem.

Gledanje televizije koristi učenju nemščine

Svoje znanje nemščine pa lahko izpopolnite tudi z gledanjem televizije. Novih besed se lahko naučite z branjem podnapisov in poslušanjem dialogov v nemščini. V zadnjih desetih letih so največ pozornosti mednarodne javnosti poželi filmi, kot sta Good Bye, Lenin! in Parfum. Film Življenje drugih pa je prejel celo oskarja za najboljši tujejezični film. Ljubiteljem serij priporočamo Stromberg, če se radi nasmejite, ali Tatort.

Narod praznovanj

Nemci pa so znani tudi po praznovanjih in praznikih. Le kdo še ni slišal za Oktoberfest, največji festival piva na svetu, ki ga vsako leto prirejajo v Münchnu? Ta je v svet ponesel tudi dirndl, tradicionalno žensko oblačilo. Najdražji stane celo 100.000 evrov! Poleg znamenitih praznikov Nemci zaznamujejo še obletnico združitve obeh Nemčij, japonski dan, ustanovitev hamburškega pristanišča … Preberite več o Oktoberfestu.

Ali ste vedeli, da so materinski dan najprej začeli praznovati v Švici, šele nato v Avstriji in Nemčiji?

Božične tradicije, ki so se razširile po svetu

Adventni venček in koledar ter božično drevo so zagotovo med najbolj poznanimi in razširjenimi nemškimi božičnimi tradicijami. Mnogi verjamejo, da se je tradicija okraševanja božičnega drevesa začela ravno v Nemčiji. Imajo pa v nemško govorečih deželah prav posebno tradicijo, ki je drugje ne poznamo. Otroke namreč obdaruje tudi Christkind, ki naj bi imel podobo angela v belem oblačilu. Preverite še, kaj Nemci podarjajo za novo leto.

Božični sejmi (Christkindlmärkte ali Weihnachtsmärkte) so posebnost nemško govorečega prostora. Na stojnicah mojstri domačih obrti prodajajo svoje izdelke. Praznično vzdušje vam pričarajo božična glasba, medenjaki in kuhano vino. Če se ne morete upreti čokoladi, pa priporočamo obisk čokoladnega sejma v Tübingenu v začetku decembra.

Avstrijci ne zaostajajo za Nemci

Če vas pot večkrat vodi v Avstrijo, pa si morate ogledati Schuhplattler, znameniti tradicionalni alpski ples. Plesalci so navadno oblečeni v slavne Lederhose, ob zvokih harmonike pa z dlanmi udarjajo po kolenih in podplatih ter s tem ustvarjajo ritem. Avstrijci pa so znani tudi po praznovanju pusta. Januarja se za Avstrijce začne »peti letni čas«, čas heca, kostumov in maškar, zabave in norčij. Preberite več o praznovanju pusta v Avstriji.

Pionirji na številnih področjih

Morda niste vedeli, a tudi Avstrijci so avtorji mnogih izumov. Počasni posnetek, alkalne baterije in psihoanaliza so le nekateri. Švicarje pa poznamo po inovacijah, kot so alu folija, švicarski nožek in seveda ­– Toblerone!

Tečaj nemščine: spregovorite nemško z Lingulo

Znanje nemščine vam bo odprlo mnoga vrata. Če želite na potovanju v nemško govoreče dežele brezskrbno kramljati z domačini, bo tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula prava izbira. Usvojili boste namreč vse potrebno besedišče za odkrivanje nemških kulturnih posebnosti. Dogovorite se za brezplačen umestitveni pogovor in svetovali vam bomo, kateri tečaj nemščine je pravi za vas.

Preberite več