Nemška kultura in tradicija

znani nemci

Zagotovo prepoznate vsaj nekaj teh obrazov

 

 

Nemci – inženirji z umetniško žilico

Čeprav za Nemce pogosto pravijo, da so po duši inženirji, so prav toliko tudi umetniki. Nemčija skozi zgodovino ni zaman prepoznana kot dežela pesnikov in mislecev (Das Land der Dichter und Denker).

30. obletnica združitve obeh Nemčij

Obe Nemčiji je od konca druge svetovne vojne delila zastražena ograja, t. i. železna zavesa , ki je potekala od Travemünde ob Severnem morju do Hofa na Bavarskem. Preberite več.

 

Adventni venček in koledar

Ste vedeli, da je prvem adventnem venčku gorelo kar 24 sveč? Njihovo število se je kasneje zmanjšalo na 4, ker … Preberite več.

 

Ampelmann

Pred smrtjo ga je rešil Markus Heckhausen, oblikovalec iz Tübingena, ki je možiclju pomagal postati kultni simbol, kot ga Nemci poznajo danes. Preberite več.

 

Avstropop, avstrijska glasbena zvrst

Dandanes glasbene skupine, kot so Wanda, Bilderbuch in Granada, v svojih pesmih avstropop povezujejo s sodobnimi ritmi, odpete pa so s prepoznavnim avstrijskim naglasom. Preberite več.

 

Božični sejmi

V središču mesta na mestnem trgu ali v bližini gradu so postavljene stojnice, praznično vzdušje pa ustvarjata božična glasba ter vonj po medenjakih in kuhanem vinu. Preberite več.

 

Božično drevo (der Tannenbaum)

Tradicija krašenja jelke se je iz Nemčije leta 1841 preselila v Veliko Britanijo, ko se je nemški princ Albert poročil s kraljico Viktorijo  Preberite več.

 

Čokoladni Tübingen

V Tübingenu že več kot desetletje vsako leto v začetku decembra prirejajo mednarodni festival čokolade, kjer se predstavi več kot 100 vrhunskih proizvajalcev. Preberite več.

 

Dirndl – tradicionalno nemško žensko oblačilo

Po več kot sto letih je dirndl še vedno zelo priljubljen. S ponosom in veseljem ga nosijo mlajše in starejše generacije, največkrat pa ga ljudje oblečejo ravno med Oktoberfestom. Preberite več.

 

Jodlanje

Na avstrijskem Štajerskem se je jodlanje najbolj zakoreninilo v življenje ljudi in je postalo del kmečke kulture. Nemško govoreč prostor pozna različne izraze za jodlanje. Preberite več.

 

Kneipentour

V Nemčiji je Kneipentour zelo priljubljen med študenti, te vrste »spoznavne večere« organizirajo kar študentske organizacije na fakulteti. Preberite več.

 

Lorelaj

O Lorelaj kroži več različnih legend. Ker je bila med moškimi zelo zaželena in jih je kar nekaj zaradi neuresničene ljubezni storilo samomor, je bila obtožena čarovništva. Preberite več.

 

Materinski dan v nemško govorečih državah

Poleg klasičnega darila – cvetja – materam otroci navadno poklanjajo manjša darila, pesmi, izreke in čokolado. Preberite več.

 

Miklavž, Božiček in …?

Tudi v Avstriji, Nemčiji in Švici otroke obiščejo trije dobri možje, vendar je eden izmed njih značilen le za nemško govorno območje. Veste kateri? Preberite več.

 

Nemčija – dežela skladateljev in mislecev

Nemški filozofi so v obdobju med 17. in 19. stoletjem in tudi kasneje močno vplivali na svetovno literaturo. Preberite več.

 

Nemška glasba

Med svetovne glasbene klasike prištevamo Bacha, Händla, Beethovna, Brahmsa, Schumanna in Orffa. Beethovnova Oda radosti (4. stavek Devete simfonije) je danes evropska himna. Preberite več.

 

Nemška literatura

Prav izpopolnjena tehnologija tiskanja s premičnimi kovinskimi črkami, ki jo je sredi 15. stoletja zasnoval Johannes Gutenberg, je povzročila pravo revolucijo na področju knjigotiska. Preberite več.

 

Nemški filmi

Metropolis (1927), ki ga je režiral Fritz Lang, velja za prvi nemi znanstvenofantastični film, tri leta mlajši Modri angel (Der blaue Engel), ki je prinesel svetovno slavo Marlene Dietrich, pa je prvi večji nemški zvočni film … Preberite več.

 

Nemške pravljice: brata Grimm

Ena bolj poznanih piscev nemških pravljic sta zagotovo brata Grimm, a kljub temu se je glede njunih pravljic razvnelo kar nekaj kontroverznih razprav. Preberite več.

 

Nemški slikarji

V Nemčiji se je v začetku 20. stoletja oblikoval ekspresionizem, modernistično gibanje, ki je želelo pretrgati z dotedanjimi klasičnimi metodami slikanja. Preberite več.

 

Nemške železnice

Nad vlaki se Nemci radi pritožujejo, še posebej glede zamud. Ker so že stereotipno znani kot narod, ki mu točnost veliko pomeni, je zanje 15 minut zamude že hud prekršek. Preberite več.

 

Nenavadni nemški zakoni

Ali ste vedeli, da je v Nemčiji vožnja avtomobila v Adamovem kostumu dovoljena, prepovedano pa je zapustiti vozilo gol. Preberite več o nenavadnih zakonih. Preberite več.

 

Novoletna darila za srečo

Ob prehodu starega leta v novo (Jahreswechsel) je v Nemčiji priljubljena navada (Brauch), da podarijo (verschenken) predmete, ki prinašajo srečo (Glückbringer). Preberite več.

 

Običaji ob 1. maju v Nemčiji

Majski ples je običaj (Brauch), pri katerem se s plesom in pesmijo pozdravi mesec maj in pije bovla z dišečo perlo (Maibowle), v mestih se organizirajo zabave, plesi in koncerti. Preberite več.

 

Oktoberfest – takšni in drugačni presežki

Natakarice (Kellnerinnen) na enem obhodu nesejo 12 litrskih vrčkov (Maßkrüge) piva, od katerih ima vsak 2,3 kilograma in vsebuje (enthalten) toliko alkohola kot 8 šilčkov žganja (Schnaps). Preberite več.

 

Praznovanja v Nemčiji

Bi obiskali Japonski dan v nemškem Düsseldorfu, ko ušesa boža japonska glasba, na več prizoriščih po mestu pa predstavljajo umetnost japonskih borilnih veščin? Preberite več.

 

Pust v Avstriji

Pustni običaji so na Dunaju postali redkost, vendar je Dunaj daleč pred drugimi avstrijskimi deželami po številu pojedenih krofov. V tem času priredijo številne plese. Preberite več.

 

Pust v Nemčiji

Pust je čas, ko lahko pozabimo na vsakodnevno rutino in se sprostimo, maskiramo (sich verkleiden) … Preberite več.

 

Schwarzwaldske ure

Ste že slišali za schwarzwaldsko uro? To so lesene ure kukavice. Tiste prave so izdelane ročno, gre za domačo obrt območja Schwarzwald v Nemčiji. Preberite več.

 

Štajerska jabolčna cesta

Tretjo nedeljo v septembru pa domačini organizirajo pot doživetja, na kateri obiskovalci okušajo sveže sadje, sok, mošt in jabolčne jedi. Preberite več.

 

Tag der Einheit

Za prvotni praznik združene Nemčije je bil predlagan 9. november, a ker se je tega dne leta 1938 zgodila kristalna noč, so Nemci raje izbrali 3. oktober. Preberite več.

 

Učenje nemščine in Schuhplattler

Izvor Schuhplattlerja ni znan, znano pa je, da je bil to na začetku snubitveni ples. Skozi čas se je iz tega izoblikoval pretežno fantovski ples, a danes še vedno sodelujejo tudi ženske. Preberite več.

 

Učenje nemščine prek nemških serij

Stromberg je odlična nadaljevanka za tiste, ki so bili navdušeni nad ameriško nadaljevanko Pisarna (The Office), saj ji je služila kot vzor. Preberite več.

 

Učenje skozi branje

Knjiga Er ist wieder da satirično opisuje, kaj se zgodi, ko se Führer po 66 letih nenadoma prebudi v letu 2011, popolnoma zmeden, in to v deželi, ki ni več njegova. Preberite več.

 

Velika noč v Nemčiji – običaji in navade

Sprva so jajca barvali z rdečo barvo, da so jih razlikovali od svežih, dandanes pa je izbira barv prepuščena domišljiji. Preberite več.