Učenje nemščine

Lingula-ucenje-nemscine-odrasli4

Zakaj učenje nemščine?

Veliko je razlogov za učenje nemščine, posvetimo se le tistim najpomembnejšim.

Kaj lahko prinese dobro znanje nemščine? 

  • suvereno komunikacijo: nemški jezik je najbolj razširjen materni jezik v Evropski uniji.
  • Poslovno uspešnost: pri sklepanju poslov je znanje nemščine zagotovo prednost.  Prepreči namreč marsikateri nesporazum in odpre mnogo vrat.
  • Boljše možnosti za zaposlitev tako v Sloveniji kot tudi v kateri od nemško govorečih držav.
  • Spoznavanje bogate kulture.
  • Sproščena potovanja v nemško govoreče dežele; občutek odprtosti, da se lahko pogovarjate z domačini v nemščini.

Učenje nemščine – koristi pri sklepanju posla

Nemci praviloma dobro govorijo angleško, zato ne moremo reči, da posla ne boste sklenili (ein Geschäft abschließen), če ne znate nemško. Podobno velja, če se učenja nemščine tudi ne nameravate lotiti. Kot zgolj angleško govorečega popotnika vas bodo vseeno sprejeli gostoljubno in prijazno.

Pogosto pa je prav znanje nemščine tisti jeziček na tehtnici (das Zünglein an der Waage). Morda bo namreč v neformalnem pogovoru po sklenjenem poslu »otoplilo« vašega poslovnega partnerja (Geschäftspartner). Vam pa bo omogočilo ustvariti sproščen odnos in naklonjenost.

Znanje nemščine in poznavanje nemške kulture sta zagotovo eden od pogojev (Voraussetzung) za uspešno sodelovanje. Zato je tečaj poslovne nemščine dobra odločitev (eine gute Entscheidung).

Z nemščino do boljše zaposlitve in kognitivnih sposobnosti

Danes je znanje tujih jezikov v službah ne le zaželeno, temveč kar nujnost. Z znanjem nemščine si boste povečali možnost za zaposlitev v podjetjih z nemško govorečimi partnerji. V nemščini boste namreč komunicirali suvereno in samozavestno.

Če pa si želite službe v kateri od nemško govorečih držav, smo pripravili članek o najpogostejših vprašanjih na razgovoru za službo v nemščini. Na razgovor se najbolje pripravite tako, da znate poudariti svoje prednosti in kvalitete. Znati morate opisati znanja, ki ste jih pridobili med preteklimi zaposlitvami.

Raziskave kažejo, da znanje tujih jezikov vodi tudi do višje plače, poleg tega pa ima večjezičnost pozitiven vpliv na možgane. Krepi številne kognitivne sposobnosti in pripomore tudi k boljšemu splošnemu razumevanju. Z delom, ki ga možgani opravijo med učenjem nemščine, pa tudi izredno učinkovito izboljšamo svoj spomin. Tako namreč pripomoremo k boljši nevrološki regeneraciji.

Z vsakim novim jezikom, ki se ga učimo, tudi širimo svoja obzorja. S spoznavanjem jezika spoznavamo tudi kulturo. V novem jeziku beremo knjige, poslušamo novice ter spoznavamo navade naravnih govorcev. Vzemite učenje nemščine kot zabavo in se obkrožite z njo na vsakem koraku. Saj veste, več znaš, več veljaš!

Obvladajte strokovni jezik

Vas je na tečaju že kdaj učil nekdo, ki je bil sicer strokovnjak na svojem področju. Vendar pa vam znanja ni znal posredovati svojega znanja na zabaven in način? V Linguli uigrana skupina učiteljev zna z izvirnimi metodami prebuditi govorca v vas. Zna vas tudi motivirati za učenje nemščine, tudi ko gre za tečaj strokovnega jezika. Naučili se boste besedišča, ki ga potrebujete pri delu. Učitelj vas bo pripravil, da boste strokovne izraze tudi suvereno uporabili pri pogovoru v nemščini.

Učenje nemščine za uporabne situacije

Učenje nemščine vam omogoča, da osvojite uporabne fraze, ki vam bodo v pomoč, če se boste odpravili v nemško govoreče države. Predstavljajte si, koliko lažji bo obisk lekarne in banke, klic na pomoč ali pa nakupovanje oblačil, če se boste v takih situacijah znašli na potovanju. Znali boste na primer pomembne fraze pri uporabi bankomata ali odprtja računa ali farmacevtu razložiti svoje težave. Lahko boste izrazili svoje želje v trgovini z oblačili, vprašali za večjo ali manjšo številko … Spoznali boste tudi praktične izraze v nujnih primerih in najpogostejše stavke pri klicu na pomoč.

Spoznajte nemški sleng

Čeprav se v šoli večinoma učimo standardnega jezika, pa je učenje nemščine priložnost, da spoznate tudi nemški sleng:

  • Ali ste vedeli, da je glavni pomen besede Armleuchter svečnik, izraz metaforično označuje tudi nekoga, ki mu gre znanje težko v glavo oz. je neumen? Nemški sleng je poln sočnih izrazov, zato zbrali nekaj najbolj zanimivih žaljivk.
  • Dandanes vsakodnevno pošljemo nešteto SMS sporočil. Tako kot v drugih jezikih so tudi nemški SMS-i polni kratic. Nekaj pogostih okrajšav v nemščini je div, rumian, in gn8. Preberite več.
  • Iz učbenikov pa se ne boste naučili slenga, ki ga uporabljajo izvirni govorci, ob poslušanju nemške glasbe pa lahko slišite mnoge moderne fraze in izraze. Tako se boste še lažje ujeli z naravnimi govorci.

Kako spretni ste z »lomilci jezika«?

Pripravili smo nekaj »lomilcev jezika«, s katerimi lahko dopolnite učenje nemščine. Če vam je šlo zlahka z Zweiundzwanzig schwarze Schwalben zwitscherten zwischen Schweiz und Schwaben. (Dvaindvajset črnih lastovk je čivkalo med Švico in Nemčijo.), poskusite še z drugimi.

Učenje nemščine z branjem ali petjem

Če radi berete, vam svetujemo, da izberete primerno jezikovno zahtevnost besedila. Ne učite se z dobesednim prevajanjem, ampak poskusite ugotoviti pomen novih besed iz konteksta, preden jih poiščete v slovarju. Pomembno je namreč, da razumete celotno sporočilo ali zgodbo, zato slovar uporabljajte le takrat, ko zaradi neznane besede ne razumete celotnega besedila. Ne pozabite – dovolj je že kratek članek ali zgodba!

Nove besede pa se lahko naučite tudi s poslušanjem nemške glasbe. Svetujemo vam, da si tudi zavrtite pesem, ki vam je všeč, poiščete besedilo. Večkrat ga preberite, nato pa še zapojte. S ponavljanjem besedila si boste nove besede lažje zapomnili, poleg tega pa boste še izboljšali izgovarjavo in zmanjšali napačno naglaševanje. Veliko bolj se boste zabavali, kot če bi le brali ob suhoparna besedila v učbeniku.

Čas je za akcijo – kateri tečaj nemščine bi bil za vas najprimernejši?

Ste se nemško že učili in ste se odločili, da bi svoje znanje nemščine radi še izboljšali? Če ne veste, kje bi začeli, se dogovorite za brezplačni umestitveni pogovor z učiteljico nemščine. Pokličite nas na 01 541 00 33 oz. 040 544 544 ali pa nam pišite na e-naslov info@lingula.si. Po svetovalnem pogovoru bomo skupaj izbrali najustreznejši program ter urnik jezikovnega tečaja. Po opravljenem tečaju boste opazili, da ste se znebili strahu pred nemškim jezikom in da se samozavestno pogovarjate v nemščini.

Se nemško še niste učili?

Tečaj nemščine za začetnike pa je primernejši za tiste, ki se nemško še niste učili ali pa je bilo to pred tolikimi leti, da se ne spomnite ničesar več. Lingulino izvirno govorno metodo lahko spoznate na tečaju Ekspres ali pa si preberite zanimiv dnevnik Linguline tečajnice.

V Linguli bo učenje nemščine zagotovo prijetno, napredek (Fortschritt) pa hiter. Govorili boste od prve ure dalje. Uigrana ekipa učiteljev vas zna motivirati in pripravi učinkovit ter zabaven jezikovni trening, da boste hitro stopili na pot do večjezičnosti.