Prebivalci nemško govorečih dežel

Ali ste vedeli, da Vzhodni Nemci vzdihujejo za Trabantom in vita-colo? Pripravili smo nekaj zanimivostih o Nemcih. Vse od tipičnih nemških šal in nemških izumov, do prvega šolskega dneva nemških prvošolcev. Ti tradicionalno dobijo škrnicelj s šolskimi potrebščinami, sladkarijami in celo mobilnimi telefoni. Posebnost Avstrijcev pa so na nazivi, ki so izredno pomemben del pozdrava, nagovora, povabila in pogovora. Tečaj nemščine vam omogoča, da dodobra spoznate kulturo in navade prebivalcev nemško govorečih držav.

»No kangaroos in Austria!«

Nemško ne govorijo le Nemci, temveč tudi Avstrijci, ki jih na svetovni ravni včasih preimenujejo celo v Avstralce. Znani so po svoji pravočasnosti, ni pa nujno, da so tudi točni. 😊 So nesporni ljubitelji piva, saj povprečen Avstrijec spije kar 210 vrčev piva na leto! Ne odrečejo pa se niti kavi in sladicam. Le kdo še ni slišal za slavno sacher torto?

Več kot 50 odstotkov Avstrijcev smuča, mnogi pa so v otroštvu trenirali smučanje ali smučarske skoke.

Kateri piknik boste izbrali?

Avstrija pa je tudi dežela narave, jezer, gozdov, travnikov, hribov in parkov, ki nudijo številne kotičke za kratek oddih. Ali ste vedeli, da lahko v Avstriji izbirate med grajskim in ekološkim piknikom, piknikom med vinogradi in na jezeru? Prav poseben pa je piknik na Dunaju, v avstrijski prestolnici. Med drugim boste potrebovali avstrijske napolitanke Manner, frizbi, žemlje, kranjske klobase s sirom, vino … Preberite si več o dunajskem pikniku.

Šale o Avstrijcih … in Nemcih

Eden stereotipov o Nemcih je, da nimajo smisla za humor. A to ne drži, saj se radi pošalijo o marsičem, med drugim o Avstrijcih, pa tudi sami iz sebe in iz sodržavljanov. Nemce zabavajo tudi uradniki, ki naj bi bili neučinkoviti in počasni, pa blondinke in politika. Nasmejijo jih tudi šale o kmečki modrosti. Prav poseben status pa imajo šale o avtomobilu Manta, ki ga je proizvajalo podjetje Opel.

Je nemščina res grd jezik?

Poleg stereotipa o humorjih so o Nemcih razširjeni še drugi. Nekateri med njimi držijo. Nemci namreč resnično obožujejo pivo in klobasice ter naj bi bili precej točen narod. Napačno pa veljajo za nesramne in hladne, čeprav so resda bolj zaprti od npr. latinskoameriških narodov. Pripravili smo zanimiv članek o stereotipih o Nemcih.

Zanimive navade

Tečaj nemščine je namenjen tudi spoznavanju nemških navad. Če boste na primer poroko obiskali v Nemčiji, boste spoznali nekaj zanimivih običajev, kot je Hochzeitsladerjeva naloga. Pripravili pa smo tudi članek o praznovanju silvestrskega večera. Nemci na primer za novoletno večerjo obvezno jedo kislo zelje in lečo. Ta naj bi namreč prinašala srečo in bogastvo. Vraževerni Nemci pa se izogibajo perutnini. Zakaj, si preberite v članku o zanimivih navadah na silvestrovo.

Ne čudi pa, da so Nemci pa izredni ljubitelji nogometa. Nemška nogometna reprezentanca se namreč lahko pohvali s kar štirimi naslovi svetovnih prvakov. Zadnje svetovno prvenstvo pa so osvojili leta 2014. In če je nogomet pogosta tema pogovorov, pa se je nekaterim temam med obiskom Nemčije bolje izogniti. To so npr. denar in plača, religija, druga svetovna vojna in avtomobili.

Ne mečite stran plastenk

Nemci plastenke reciklirajo, vsaka plastenka pa je vredna 0,25 evra. Vrnete jih lahko v trgovini z avtomatom za vračilo plastenk. A pozor: ne stisnite plastenke, saj je avtomat ne bo prepoznal. To je le ena od malenkosti, ki jo Nemci počnejo drugače kot Slovenci. Prav tako lahko pričakujete začuden izraz, če boste v lokalu ali restavraciji naročili kozarec vode. Med Nemci je namreč izredno priljubljena mineralna voda in izbirate lahko med resnično velikim številom znamk.

Nemci ob kavi ne postrežejo vode, temveč jo naročite in plačate posebej.

Nemci – izumitelji zobne paste

Nemec Ottomar Heinsius von Mayenburg je eksperimentiral in rezultat je bila zobna pasta Chlorodont. Med najbolj znane nemške izume se uvrščajo še džins, aspirin in džins. Morda pa niste vedeli, da so Nemci tudi izumitelji čajne vrečke in igre »človek ne jezi se«. Iz Nemčije prihajajo tudi gumijasti medvedki Haribo, ki so jih začeli izdelovati že leta 1922.

Nudizma si ni izmislil nihče drug kot Nemci. Prvo združenje FKK so ustanovili že leta 1898.

Tečaj nemščine: spregovorite v nemščini

Če želite nameravate odpotovati v katero od nemško govorečih držav, je tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula prava izbira. Nemško se boste učili prek pogovora, v uporabnih situacijah, ki vas bodo pripravile na pogovor z Nemci ali Avstrijci. Dogovorite se za brezplačen umestitveni pogovor in izberite pravi tečaj nemščine zase.

Preberite več