O deželah – Nemčija, Avstrija in Švica

Lingula-ucenje-nemscine-vaje2Nemčija je država z največ prebivalci v Evropski uniji, saj ima kar 82 milijonov prebivalcev. Leži v osrednji Evropi in meji na osem držav. Nemško poleg Nemčije govorijo še v Avstriji, Švici, Luksemburgu, Liechtensteinu in Belgiji, vse te države pa ponujajo mnoge čudovite kotičke, vredne obiska.

Zbrali smo zanimivosti o naravnih in kulturnih znamenitostih nemško govorečih držav, ki vas nedvomno ne bodo pustile ravnodušnih.

Slavni nemški nacionalni parki

Nemčijo pa krasijo slavni nacionalni parki, ki jih vsako leto zaradi geografske raznolikosti obiščejo številni turisti:

 • največji nacionalni park v Nemčiji je Das Wattenmeer na severu Nemčije, ki je znan po svojih znamenitih blatnih pohodih.
 • Najpriljubljenejši nemški nacionalni park je Sächsische Schweiz v zvezni deželi Saški. Vsako leto ga obišče veliko plezalcev in pohodnikov, saj gre za gorato območje.
 • Kar 100 čudovitih jezer pa ima park Müritz, ki ga sicer kar dve tretjini pokriva gozd.

Prelepa avstrijska jezera

Medtem ko se Slovenija lahko pohvali z raznoliko pokrajino, se lahko Avstrijci s kristalno čistimi turkiznimi jezeri, ki ležijo v objemu hribov. Avstrija ima namreč kar 62 velikih jezer, med katere spadajo tudi Attersee, Vrbsko jezero (Wörthersee), Bodensko jezero (Bodensee), Nežidersko jezero (Neusiedler See) in drugi.

Če radi kolesarite, pa bo za vas kot nalašč pot ob reki Donavi (Donauradweg), ki vodi skozi številna dih jemajoča mesta, vasice in pokrajine. Preberite več o dolini Wachau.

Obiščite našo severno sosedo

Nam bližnjo Avstrijo sestavlja devet zveznih dežel, od katerih je vsaka edinstvena, saj se razlikujejo po govorici, tradicijah in ne nazadnje tudi naravnih in kulturnih znamenitostih.

 • Slavni Dunaj je središče kulturnega dogajanja. Ponuja številne arhitekturne in zgodovinske kraje, pa tudi največjo mestno plažo sredi mesta in celo otok, ki je med najbolj priljubljenimi kotički za oddih na Dunaju. Preberite več.
 • Zanimiva turistična atrakcija je tudi Tiergarten Schönbrunn na Dunaju, najstarejši živalski vrt na svetu. Le nekaj metrov je oddaljen od baročne palače Schönbrunn, ki je uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.
 • Na Tirolskem bodo prišli na svoj račun ljubitelji svetovno znanih smučišč in gorskih poti. Če bi si radi ogledali smučarske skoke kar v živo, je smučarska skakalnica Bergisel v Innsbrucku pravo mesto za vas, saj je eno izmed prizorišč turneje štirih skakalnic.
 • Salzburg je mesto soli, velja pa tudi za Mozartovo mesto. Poleg rudnika soli pa lahko v pokrajini Solnograški obiščete še številna jezera, reke, gore, toplice, gradove … Izlet lahko družite z obiskom Legolanda, ki bo navdušil tako velike kot majhne otroke. Preberite več.
 • Blizu Sloveniji je tudi Gradec, glavno mesto Štajerske, ki ji pravijo zeleno srce Avstrije. Z razlogom, saj nudi alpska in zdraviliška središča, njena simbola pa sta domače vino in bučno olje.
 • Če ste ljubitelji toplega vremena in sonca, pa vam svetujemo obisk pokrajine Gradiščanska, ki je kar 300 dni na leto obsijana s soncem! V njej dopustujejo tudi mnogi Avstrijci, ki imajo na Gradiščanskem svoje počitniške hiške.

Ljubitelji gradov bodo prišli na svoj račun

Gradovi so ena od najbolj obiskanih znamenitosti nemško govorečih držav.

 • Na Dunaju si lahko ogledate čudovito romantično graščino in park Laxenburg, ki je oblikovan po smernicah angleških parkov.
 • Med slavne gradove štejemo tudi nemški Lichtenstein, ki sodi med ene najbolje ohranjenih in najlepših! Imenujejo ga tudi mali brat Neuschwansteina. Preberite več o pravljičnem gradu Württemberga.
 • Najbolj znan in obiskan grad v Nemčiji pa je čarobni Neuschwanstein, ki je celo najbolj fotografirana zgradba na svetu! Zgradil ga je Ludvik II. Bavarski, ki ga je posvetil skladatelju Richardu Wagnerju. Wagner ga ni nikoli obiskal, saj je umrl pred zaključkom gradnje. S svojo pravljično podobo pa je grad Neuschwanstein navdihnil tudi Walta Disneya, ki je po njegovem zgledu ustvaril grad v Trnuljčici.

Tečaj nemščine vam omogoča brezskrbna potovanja

Če želite na potovanju v nemško govoreče dežele suvereno in brezskrbno komunicirati z domačini, bo tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula kot nalašč za vas. Usvojili boste najpogostejše fraze za potovanje, znali boste rezervirati sobo v hotelu, kupiti letalsko vozovnico, vprašati za pot na ulici … Če niste prepričani, na kateri ravni je vaše znanje, se dogovorite za brezplačen svetovalni pogovor z učiteljico nemščine.

Preberite več