Zanimivosti nemško govorečih mest

Nemško v Evropi govori kar približno 100 milijonov ljudi, zato je znanje nemščine priporočljivo pri obisku Nemčije, Avstrije, Luksemburga, Švice in drugih nemško govorečih držav. Tečaj nemščine vam omogoča, da se spoznate z besediščem. Potrebovali ga boste na potovanju v mnoga nemško govoreča mesta po Evropi, ki jih je vredno obiskati. Zbrali smo nekaj zanimivosti o nemških mestih, kot je Berlin, in avstrijskih mestih, kot sta Dunaj in Salzburg.

Vedno privlačni Dunaj

Dunaj je čudovita evropska prestolnica, polna kulture in zgodovine, pa še blizu Slovenije je. Ogledate si lahko stolnico Stephansdom (sv. Štefana), ki je ena glavnih atrakcij Dunaja in celotne Avstrije. Nato nadaljujete z njeno »sosedo«, prodajalno Manner, kjer čokolado in druge sladke izdelke izdelujejo vse od leta 1890! Priporočamo še ogled palače Hofburg, muzeja Sisi in seveda dunajske univerze z več kot 650-letno tradicijo.

Ne pozabite se s podzemno odpraviti do Pratra, ki ga zaznamujeta dve stvari v eni – park in zabavišče.

Dunaj pa ni namenjen le ljubiteljem muzeje in galerij. Dunajčani namreč svoj prosti čas najraje preživljajo v naravi. Poleg svetovno slavnih parkov, kot sta Schönbrunn in Belvedere, pa ponuja še mnoge manj znane kotičke. Preberite več o prestolnici parkov.

Prelepi Gradec

Nedaleč od severne slovenske meje leži prečudovito avstrijsko mesto Gradec (Graz), ki vas bo zagotovo navdušilo. Je mesto kar šestih univerz. Ima pa tudi obiska vredne galerije, muzeje umetnosti in gledališče. Mesto boste najlažje odkrivali peš, s kolesom ali javnim prevozom. Z gradu Schlossberg pa se razprostira čudovit razgled na mesto in njegovo okolico.

Celovec – le kratko vožnjo stran

Zagotovo ne boste obžalovali tudi obiska Celovca (Klagenfurt). Mesto je polno bogate zgodovine, saj so tukaj več stoletij vladali grofje Spanheimski. Poleg tega pa si lahko privoščite tudi čudovit pobeg v naravo ali oddih ob Vrbskem jezeru. Ali ste vedeli, da ima Celovec v svojem grbu stolp z zmajem?

Namig: v predbožičnem obdobju obiščite Slazburg, mesto glasbe. Preberite več.

Za ljubitelje jadranja v Avstriji …

Imate raje aktivne počitnice in radi kolesarite, jadrate ali se udejstvujete vodnih športov?

  • Bergenz, ki leži ob Bodenskem jezeru na skrajnem zahodu Avstrije med Švico in Nemčijo, je stičišče različnih področij našega življenja.
  • Innsbruck ponuja tako športne dejavnosti v gorah, kot sta pohodništvo in smučanje, kot tudi turistično raziskovanje mesta.
  • Več milijonov turistov letno pa obišče avstrijski Hallstatt, ki je znan po čudoviti pokrajini in hišicah ob jezeru. Ogledate pa si lahko tudi najstarejši rudnik soli na svetu.

… in Nemčiji

Če bi raje jadrali v Nemčiji, pa vam svetujemo obisk Kiela, nemške prestolnice jadranja. Zaradi svoje obmorske lege je postal središče mednarodnih jadralskih tekmovanj. Mednje sodi tudi znana jadralska regata, ki jo organizirajo že od leta 1882.

Nove podobe zgodovinskih mest

Le malo mest se je zadnjih letih toliko spremenilo kot Berlin. Pravijo mu tudi najbolj nenemško mesto. Njegovo novo podobo pa so oblikovali najbolj priznani arhitekti z vsega sveta. V mestu boste začutili tudi utrip narodne in kulturne raznolikosti, vse od kulinarike do glasbe.

Neverjetna glasba in umetnost pa preplavljata tudi Leipzig. Nekateri so ga razglasili kar za novo evropsko hipstersko prestolnico. S tem pa je mesto dobilo nov vzdevek – Hypezig. Preberite več.

Mesta mostov

Ali ste vedeli, da ima nemško mesto Hamburg med kar 2300 in 2500 mostov? Hamburg je glavno evropsko raziskovalno, znanstveno in izobraževalno središče. Tu pa so leta 1907 odprli tudi prvi živalski vrt brez kletk. Preberite več zanimivosti o drugem največjem nemškem mestu.

Z najdaljšim pozidanim mostom v Evropi, imenovanim Trgovski most, pa se lahko pohvali Erfurt. To je nemški srednjeveški biser, ki ga zaznamujejo ozke uličice, cerkve, mestna hiša, vodnjak …

Prvo nemško univerzo so ustanovili že leta 1386 v Heidelbergu, nemškem mestu, ki leži med Stuttgartom in Frankfurtom.

Tečaj nemščine: olajšajte si potovanja

Nemško govoreča mesta so tako raznolika, da jih lahko odkrivate v katerem koli letnem času. Tečaj nemščine v Linguli vam bo omogočil brezskrbna potovanja. Usvojili boste namreč besedišče, s pomočjo katerega bo pogovor z domačini v hotelu, na ulici ali letališču mala malica. Čas je za akcijo – dogovorite za brezplačen umestitveni pogovor in ugotovite, kateri tečaj nemščine je za vas najprimernejši.

Preberite več