Nemška mesta

Pripravili smo vam nekaj zanimivih prispevkov o nemških mestih, kot je Berlin, in avstrijskih mestih, kot sta Dunaj in Salzburg.

Celovec – avstrijski zmaj

Prav tako kot je slovensko glavno mesto povezano z zmajem, pa je s tem simbolom povezano tudi avstrijsko mesto Klagenfurt oziroma Celovec. Preberite več.

 

Dunaj od blizu

Dunaj je čudovita nam bližnja evropska prestolnica z veliko zgodovine in kulture. Tako njegov strogi center kot širša okolica ponujata veliko turističnih znamenitosti. Preberite več.

 

Dunaj in zelene oaze

Dunaj se lahko pohvali tudi z lastnim otokom, ki leži sredi reke Donave in ponuja urejene kolesarske in tekaške poti, plaže in splave, igrišča in zunanje fitnese… Preberite več.

 

Erfurt – postojanka Martina Lutra

Mesto je znano po svoji univerzi, ki jo je obiskoval tudi začetnik reformacije in protestantizma Martin Luter. Luter je potem leta 1505 vstopil v avguštinski red v Erfurtu. Preberite več.

 

Gradec – UNESCOVO mesto

Ogromno obiskovalcev pa prihaja v Gradec tudi na odlično kavo. Izredno znana veriga kavarn v Gradcu je Tribeka, katere ime je kratica slogana »Trink besseren Kaffee!« Preberite več.

 

Hallstatt in njegove zanimivosti

Prelepo je tudi Halštatsko jezero. Zaradi narave in znamenitih prazgodovinskih grobov in solnih rudnikov je Unesco to območje Avstrije zapisal v svetovno dediščino. Preberite več.

 

Heidelberg in njegove zanimivosti

Heidelberg je eno izmed redkih nemških mest, ki med drugo svetovno vojno ni utrpelo večjih poškodb zaradi bombardiranja. Preberite več.

 

Hudo nenavadna imena nemških krajev

Avstrijski Fucking še zdaleč ni edino mesto, katerega ime nakazuje na spolnost, je pa zaradi medijske pozornosti najbrž najbolj poznano. Preberite več.

 

Innsbruck – glavno mesto Alp

Tako kot na Dunaju je tudi v Innsbrucku okrožje Mariahilf, ki je najstarejši mestni predel. Njegova čarobnost se skriva v lokaciji, saj se barvite hiše vrstijo ob reki Inn. Preberite več.

 

Leipzig in njegove zanimivosti

Zum Arabischen Coffe Baum je najstarejša kavarna v Evropi, ki brez premora deluje že od leta 1710. Danes gre za restavracijo, kavarno in muzej v enem. Preberite več.

 

Lienz – sončno mesto

Lienz se razprostira na 700 metrih nadmorske višine, ponuja čudovit pogled na visokogorsko okolico, 250 sončnih ur v juliju pa ustvari prijetno klimo za poletni oddih. Preberite več.

 

Najbolj nenemško mesto

Malo mest je v zadnjih letih doživelo toliko sprememb kot Berlin, ki mu pravijo tudi najbolj nenemško mesto in mesto, kjer se oblikuje duh časa (Zeitgeist). Preberite več.

 

Najmanjše nemško mesto

Si predstavljate, da poznate vse ljudi, ki živijo v vašem mestu? V Arnisu je to mogoče, saj mesto šteje približno 300 prebivalcev, ki živijo na 0,45 kvadratnega metra površine. Preberite več.

 

Nova podoba Berlina

Zdi se, da se Berlin vselej postavi na noge. Po padcu berlinskega zidu in združitvi obeh Nemčij se je prav preroško uresničila napoved nemškega politika Willyja Brandta, ki je napovedal: »Berlin bo živel in zid bo padel.« Preberite več.

 

Avstrijska mesta: prednovoletni Dunaj z otroki

Med božično-novoletnimi prazniki smo se za tri dni odpravili na Dunaj. Na Dunaj smo krenili z avtom in po dobrih štirih urah vožnje malo pred poldnevom prispeli v bližino cesarske letne rezidence Schönbrunn. Preberite več.

 

Salzburg – mesto glasbe

Salzburg ni privlačen le zaradi glasbe, ampak tudi zaradi bogate arhitekturne zgodovine. Mestno središče je uvrščeno na Unescov seznam kulturne dediščine. Preberite več.