Tečaj nemščine iz udobja kavča

Lingula_ucenje_nemscine

Nemščina in časopisi

Nemci se lahko pohvalijo z velikim številom raznolikih časopisov (die Zeitung) in revij (die Zeitschrift), ki jih izdajajo tako na mesečni kot tedenski ravni. Branje nemških časopisov je zabavno in informativno. Ob tem pa poskrbite še za tečaj nemščine kar v udobju svojega doma. Z listanjem nemških revij (Zeitschriften durchblättern) in branjem nemških časnikov namreč bogatite svoje besedišče. Poleg tega vadite nemško slovnico ter ste navsezadnje v stiku s kulturnim, političnim, športnim in drugim dogajanjem nemško govorečih držav.

Bogatenje besednega zaklada

Intenziven tečaj nemščine na višjih ravneh preprosto kar zahteva branje revij in poročanje o prebranem. Tečajniki tako na naraven način bogatijo svoj besedni zaklad in večajo suverenost pri prostem pripovedovanju o prebranem. Predstavljamo nekaj najbolj branih časopisov, ki jih v trafikah in na časopisnih stojnicah (der Zeitungsstand) radi kupijo Nemci.

  • Der Spiegel

Ena izmed največjih in najpomembnejših nemških revij, katerih prispevki pogosto odmevajo tudi v svetovni javnosti, je zagotovo Der Spiegel. Avtorski prispevki, ki jih objavlja tednik (das Wochenblatt), so napisani v preciznem jeziku. Imajo kompleksnejšo stavčno strukturo, zato morda niso primeri za začetnike, ki z jezikom še nimajo veliko izkušenj. Na svoji spletni strani ponujajo tudi angleške prevode, ki vam lahko olajšajo razumevanje poglobljenih prispevkov.

  • Bravo

Med mladimi Nemci, predvsem najstniki, je zelo priljubljena revija Bravo. Gre za revijo z eno izmed največjih naklad (die Auflage), ki izhaja že od leta 1956. Teme, ki jih obdelujejo pisci prispevkov, so tako predvsem vezane na mladostniške težave, popularno kulturo ter reševanje sporov s starši in med vrstniki. Bravo pa naj bi po mnenju strokovnjakov pripomogel tudi k temu, da so Nemci začeli uporabljati »denglish. Kot eni izmed prvih so začeli popačeni jezik vključevati v prispevke najstniške revije.

  • Bunte

Če je Bravo revija, ki s prispevki brez prave globine pritegne predvsem mlado občinstvo, pa je Bunte tednik, v katerem trače berejo predvsem odrasli bralci (der Leser). Revija je začela izhajati že po koncu druge svetovne vojne leta 1948. Vendar pa je takrat nosila še drugačno ime – Das Ufer. Od takrat pa so uredniki (der Redakteur) doživeli tudi številne tožbe zveznikov, ki so se znašli na naslovnici ali v notranjosti revije.

  • Bild

Še bolj znan nemški tabloidni časopis (das Tabloid) pa je Bild oziroma Bild-Zeitung. Izhaja od ponedeljka do sobote, v nedeljo pa izide posebna izdaja (die Sonderausgabe) Bild am Sonntag. Ta ima rahlo spremenjen slog pisanja ter tudi druge urednike. Bild velja za enega najbolje prodajanih časopisov v Evropi. Ima namreč kar 16. največjo naklado med vsemi časopisi na svetu.

  • Handelsblatt

Če vas zanimajo predvsem gospodarske in finančne novice, potem raje posezite po nemškem časopisu Handelsblatt, ki izhaja vsak dan. Prva izdaja finančnega časopisa (die Wirtschaftszeitung) je luč dneva ugledala 16. maja 1946. Vse od takrat je le pridobivala svetovni ugled. Lani je tako časopis veljal za najpogosteje citiran nemški časopis.

Tečaj nemščine je zabaven, a učinkovit

Če bi radi nadgradili svoj tečaj nemščine, se lotite vsakodnevnega branja nemških revij in časopisov. S prebiranjem člankov boste krepili svoje besedišče ter utrjevali slovnico. Če pa bi radi izboljšali govorjenje in se znebili strahu pred govorom v nemškem jeziku, vam v Linguli ponujamo jezikovne tečaje na različnih ravneh in po različnih programih. Z zanimivimi in inovativnimi pristopi k učenju nemščine boste uspešno napredovali. Tako tudi prebiranje zahtevnejših časopisnih prispevkov ne bo več nikakršen problem.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.