Učenje nemščine z branjem stripov

Učenje nemščine ne poteka samo na tečaju. Svoje besedišče in zmožnosti izražanja lahko izboljšate tudi z branjem. Če ne želite posegati po romanih ali poeziji, lahko v roke vzamete tudi nemške stripe. Zbrali smo nekaj predlogov za stripe, s katerimi boste izboljšati svoje znanje nemščine ter se pri branju tudi zabavali.

tečaj nemščine

Branje stripov je učinkovit in zabaven način učenja nemščine.

Das Leben ist kein Ponyhof ali življenje ni kmetija ponijev

Ime stripa avtorice Sarah Burrini je znan nemški idiom, ki ga dobesedno prevajamo kot Življenje ni kmetija ponijev (Das Leben ist kein Ponyhof). V prenesenem pomenu z njim povemo, da nam v življenju ni vselej lepo. Avtorica vsak teden na svoji spletni strani objavlja stripe, ki pripovedujejo o vsakdanjih dogodkih, včasih pa prostor nameni tudi kakšnemu gostujočemu avtorju.

Liebe und Monster

Strip Ljubezen in pošasti (Liebe und Monster) nemškega ilustratorja Adriana von Bauerja je ljubezenska kriminalka, ki spremlja Kieran in Tasmin od njunega prvega zmenka (das Date). Nič hudega sluteč, par zmenek sprva začne dokaj nerodno (peinlich), ko pa se med njunim zmenkom odpre portal v drugo dimenzijo, se šele začnejo prave dogodivščine (die Abenteuer).

Heute ist der letzte Tag vom Rest deines Lebens

tečaj nemščine

Ulli Lust. Foto: Maj-Britt Niklasson – wikimedia.org

Ulli Lust sodi med najbolj priljubljene nemške ilustratorje. Na spletu redno objavlja krajše stripe, v svojem repertoarju pa ima tudi izjemno zbirko grafičnih novel (die Novelle). Danes je zadnji dan preostanka tvojega življenja (Heute ist der letzte Tag vom Rest deines Lebens) je avtobiografski strip, v katerem avtorica pripoveduje o poletju leta 1984, ko se je le z nahrbtnikom odpravila na popotovanje po Italiji.

Kinderland

Strip Dežela otrok (das Kinderland) je napisal in narisal nemški avtor Mawil. V njem obravnava problematiko življenja otrok in mladih (Kinder und Jugendliche) v Nemški demokratični republiki (Deutsche Demokratische Republik). Dogajanje je postavljeno v nemško prestolnico leta 1989. Avtobiografski strip tako vladajoči režim prikaže skozi otroške oči.

 

5 nasvetov za uspešno učenje nemščine z branjem

  • Osredotočite se na besede, ki se v besedilu pojavijo večkrat.
  • Neznano besedo si najprej dobro oglejte in pomislite, ali vam je v kakšnem pogledu vendarle znana (morda poznate kakšno drugo slovnično obliko iste besede).
  • Večkrat preberite stavek, v katerem je uporabljena, in poskusite uganiti njen pomen.
  • Zapišite besedo v svoj slovarček – skupaj s stavkom seveda, da je vključena v kontekst in si jo boste lažje in hitreje zapomnili.

Zakaj je branje tako učinkovito?

Z branjem nemških stripov si boste krepili občutek za jezik ter širili besedni zaklad. Predlagamo, da novo besedo zapišete v poseben zvezek skupaj s stavkom, v katerem jo uporabite. Preprost način učenja: na levi strani beseda, na desni stavek z njo. Pogledate besedo in poskušate ponoviti stavek ali si izmisliti novega. Za piko na i pa potem na tečaju nemščine pripovedujete o prebranem. Napredek in večja samozavest v tujem jeziku sta zagotovljena.

Učenje nemščine v Linguli bo poskrbelo za samozavesten govor v nemščini. Prijazni učitelji znajo motivirati in so zagotovilo, da boste z učenjem po govorni metodi vzljubili nemški jezik.