Kako nemščina vpliva na naše življenje?

Ste kdaj pomislili, da lahko znanje in učenje nemščine vpliva na naše življenje in ga celo do neke mere izoblikuje? To dejstvo potrjujejo številne raziskave, ki razkrivajo, da ima znanje tujih jezikov vpliv tako na zdravje kot družbeno in tudi poslovno življenje posameznikov.

Boljše kognitivne sposobnosti

Večjezičnost ima ogromno pozitivnih učinkov. Številne znanstvene raziskave so pokazale, da med drugim pozitivno vpliva na človekove možgane od otroških let do pozne starosti in preprečuje zgodnji pojav demence ali alzheimerjeve bolezni. Učenje nemščine pomaga izboljšati različne kognitivne sposobnosti in s tem pripomore k lažjemu učenju, boljšemu razumevanju in h krepitvi spomina na splošno. To se kaže tudi pri učencih, ki govorijo več jezikov, saj se ti na različnih standardiziranih testih po navadi odrežejo bolje od vrstnikov, ki govorijo samo materni jezik.

Boljše možnosti za zaposlitev in višjo plačo

Vse pogostejša zahteva pri zaposlitvi je znanje vsaj enega tujega jezika, včasih tudi več. To se ne pričakuje le od kandidatov za vodilne položaje, temveč je zelo zaželeno tudi za delovna mesta v administraciji. V Veliki Britaniji naj bi po nekaterih podatkih v letu dni ostalo nezapolnjenih kar 27 odstotkov prostih delovnih mest v administraciji, ker podjetja niso našla delavcev, ki bi imeli zadostne jezikovne kompetence.

Z znanjem tujega jezika lahko tako ne samo povečate možnosti, da boste prav vi tisti srečni kandidat, ki bo dobil službo, temveč si izpogajate tudi višjo plačo. Raziskava portala Salary.com je pokazala, da imajo zaposleni, ki govorijo vsaj en tuji jezik, od 5 do 20 odstotkov višjo plačo kot zaposleni, ki ne znajo tujih jezikov.

Večopravilnost in bogatejša izkušnja potovanja

Večjezični posamezniki lažje preklapljajo med jeziki, zato naj bi bili po ugotovitvah Univerze v Pensilvaniji tudi boljši pri opravljanju več opravil hkrati. Učenje nemščine naj bi posameznikom tudi pomagalo, da so bolj samozavestni na potovanju po tuji deželi. Na potovanju so bolj komunikativni, se več vključujejo, njihove potovalne izkušnje pa naj bi bile v celoti bogatejše.

Izbira tečajev je velika

Če ste med branjem članka navdušili za učenje nemščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Za vas imamo pripravljene najrazličnejše jezikovne tečaje, med katerimi lahko izbirate po svojih željah: Za kakršnakoli vprašanja in dogovor za brezplačen svetovalni pogovor smo vam vedno na voljo.