Ostri s – več kot le estetski videz

ß bo dobil velikega brata

Nemščina – vaje vam nudi možnost, da se naučite kakšno posebnost nemške abecede in pravopisa. Ena od njih je črka ß. V nemščini se imenuje scharfes s (dobesedno »ostri s«) ali pa Eszett (dobesedno »s-z«). Pa ste vedeli, da ß pravzaprav obstaja samo v obliki male tiskane črke in nima velike različice? To naj bi se kmalu spremenilo.

Rat für deutsche Rechtschreibung (dobesedno »svet za nemški pravopis«) je v juniju 2017 predlagal uvedbo črke ß tudi v veliki različici.

Je ostri s na sliki uporabljen pravilno?

Kliknite za pravilen odgovor:
  • Schluss (der).
  • Lass.

Ne gre le za estetski videz

Velik ß bo izboljšal estetski videz napisov, ki so sestavljeni iz samih velikih črk, vendar pa to ni glavni razlog za njegovo uvedbo. Še posebej potreben je na upravnem področju, na primer pri izdaji potnega lista, prijavi bivališča na prijavnem uradu itn. Veliko ljudi, ki ima v imenu ali priimku ß, je imelo zdaj težavo s pravilnim zapisom. V uradnih dokumentih, kjer so imena pisana izključno z velikimi črkami, sta ß lahko zamenjali dve veliki črki S.

Ista družina, različen zapis priimka

Zaradi tega obstajajo člani iste družine, ki imajo priimek v registru zapisan različno, enkrat s ß, drugič s SS. Nova možnost nemškega pravopisa pa ne bo zahtevala zamenjave potnega lista in drugih dokumentov, saj bo še vedno dovoljena stara zamenjava ß s SS.

Pravilo: kdaj ostri s in kdaj ss?

Splošna pravila za pisanje ß in ss ostajajo enaka:

  • ß sledi dolgim samoglasnikom (na primer v besedah Straße, Gruß, groß),
  • ß v nekaterih primerih sledi dvema samoglasnikoma (na primer v besedah beißen, heißen),
  • ss stoji za kratkim samoglasnikom (na primer v besedah wissen, lassen, Kuss).

Nemščina – vaje: odpravite najpogostejše napake

Nemščina – vaje so najboljši način, da izboljšate svoje znanje jezika.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.