Avstrija in neskončna avstrijska jezera

Druga Finska z 62 velikimi jezeri

Tečaj nemščine ni samo učenje slovnice in besedišča, ampak zajema tudi teme, ki nam predstavijo kulturo nemško govorečih dežel. Medtem ko se Slovenija lahko pohvali z raznoliko pokrajino, se lahko naša severna soseda s kristalno čistimi turkiznimi jezeri, ki ležijo v objemu hribov. Avstrijsko pokrajino sestavlja več kot 25.000 stoječih voda (das stehende Gewässer), med njimi je tudi 62 velikih jezer (die großen Seen). Ni nam treba odleteti na Finsko, da bi si odpočili ob čudovitih jezerih.

Attersee – poletna rezidenca slikarja Klimta

Obdobje od konca 19. stoletja do prve svetovne vojne je bil čas kulturnega, gospodarskega in turističnega razcveta, imenovan Belle Epoque. V tem času je Attersee, ki leži v Zgornji Avstriji, služil kot poletna rezidenca številnim umetnikom (die Künstler), tudi slikarju Gustavu Klimtu in komponistu Gustavu Mahlerju. Danes pritegne jezero predvsem pozornost ljubiteljev jadranja (das Segeln), potapljanja (das Taucheln) in ribolova (das Fischen).

Vrbsko jezero (Wörthersee) – filmska kulisa

Koroško krasi več kot 1000 jezer (die Seen). Med njimi največje in najbolj poznano Vrbsko jezero lahko večkrat zasledimo kot kuliso v filmskih in televizijskih produkcijah (Dvorec ob Vrbskem jezeru – Ein Schloß am Wörthersee, Die Supernasen, Zodiak, …). Njegova posebnost je, da ima v najglobljih predelih izvire (die Quellen) geotermalne vode, kar pripomore k višji temperaturi vode v jezeru.

Bodensko jezero (Bodensee) – za športnike po duši

Bodensko jezero, ki ga pravzaprav sestavljata dve jezeri, Zgornje (das Obersee) in Spodnje (das Untersee), je jezero treh držav, saj meji na Avstrijo (Österreich), Nemčijo (Deutschland) in Švico (die Schweiz). Velja za tretje največje evropsko jezero in ima kar 10 otokov. Redni obiskovalci Bodenskega jezera so predvsem ljudje, ki se ukvarjajo s (kite)surfanjem, jadranjem in potapljanjem. Obdajajo pa ga številne pohodniške poti, ki ponujajo čudovite razglede na pokrajino.

Nežidersko jezero (Neusiedler See) – dunajsko morje

Največje avstrijsko in hkrati zahodnoevropsko stepsko jezero (das Steppensee) leži v zvezni deželi Gradiščanski (Burgenland). Za Nežidersko jezero je značilna plitka in rahlo slana voda, ki enkrat na 100 let popolnoma presahne. Poleti doseže temperatura vode (die Wassertemperatur) do 30 stopinj Celzija, pozimi pa zamrzne in kraj postane priljubljena lokacija za drsanje na ledu (der Eislauf). Skupaj z narodnim parkom spada v svetovno kulturno dediščino in je pod zaščito Unesca.

Ob naslednjem obisku Avstrije se le zapeljite do kakšnega jezera in se sprostite na jadrnici, v kajaku, na sprehodu okrog jezera ali ob avstrijski kavi. Ob tem pa seveda preizkusite svoje znanje nemščine. Saj poznate razliko med das See in die See, kajne?

Tečaj nemščine omogoča brezskrbna potovanja

Tečaj nemščine je odlična priložnost za sproščen pogovor v nemščini. Izkušeni Lingulini učitelji vam bodo pomagali, da boste ob naslednjem obisku Avstrije samozavestno poklepetali z domačini.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.