Avstrija – država devetih dežel, 2. del

Tečaj nemščine je odličen uvod v potovanje po nemško govorečih deželah. Poznate avstrijske dežele?

Spodnja Avstrija (Niederösterreich) in svetovno znana bela vina

Največja avstrijska zvezna dežela skriva v sebi Alpe, močvirja, ribnike in vinograde. Po zaslugi mile klime (das milde Klima), sončnih pobočij (die Sonnenseite) in odlične zemlje se lahko mesto Wachau na Spodnjeavstrijskem pohvali z odličnimi svetovno znanimi belimi vini. Prav tako je mesto kulturna dediščina UNESCA. Številne vinske, kolesarske in pohodniške poti (die Wein-, Rad-, Wanderwege) kar kličejo po obisku te dežele na severovzhodu Avstrije.

Koroška (Kärnten) – središče Karantanije

Dežela najvišjega avstrijskega vrha – Velikega Keka (der Großglockner) povezuje zgodnjo avstrijsko in slovensko zgodovino. Na avstrijskem Koroškem je bilo namreč središče Karantanije in še danes si lahko ogledamo Knežji kamen, kjer so ustoličevali karantanske kneze. Koroška Slovencem ni privlačna le zaradi zgodovine, ampak tudi zaradi smučišč (die Skigebiete), kot so Nassfeld, Katschberg, Bad Kleinkirchheim ….

Štajerska (Steiermark) – zeleno srce Avstrije

Štajerski z razlogom pravijo zeleno srce Avstrije (Grünes Herz Österreichs): alpska in zdraviliška središča, domače štajersko vino in bučno olje so simbol te dežele. Glavno mesto Štajerske Gradec (Graz) – imenujejo ga tudi die Genusshauptstadt, kar pomeni glavno mesto užitkov – je s svojim starim mestnim jedrom del svetovne kulturne dediščine.

Gradiščanska (Burgenland) – sončna stran Avstrije

Najmlajša zvezna dežela je sončna stran Avstrije (die Sonnenseite Österreichs), saj je 300 dni v letu obsijana s soncem. Tako kot Štajerska je tudi Gradiščanska vinska dežela (das Weinland). Veliko Avstrijcev ima na Gradiščanskem počitniško hiško (das Ferienhaus), kamor se odpravijo ob vikendih in poletnih počitnicah. Bogata narava in milo panonsko podnebje omogočata široko paleto dejavnosti čez vse leto.

Preberite več informacij o avstrijskih deželah.

Tečaj nemščine odpira obzorja

Namesto v oddaljene kraje se lahko na oddih odpravite v neokrnjeno naravo ali mesta z zgodovino v Avstriji. Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priprava na obisk nemško govorečega prostora, saj bo tako potovanje še prijetnejše.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.