Avstrija – država devetih dežel, 1. del

Tečaj nemščine je odličen uvod v potovanje po nemško govorečih deželah. Avstrija je država gora (das Gebirge) in jezer (die Seen), Mozartovih kroglic (die Mozartkugeln) in kave (der Kaffee), tradicij (die Traditionen) in napredka (der Fortschritt). Večini je poznana le kot prehodna država med severno in južno ter vzhodno in zahodno Evropo. Sestavlja jo devet zveznih dežel (die Bundesländer). Med seboj se razlikujejo tudi po dialektu in različnih tradicijah.

Dunaj je svoja dežela

Dunaj (Wien) je najmanjša avstrijska dežela in hkrati tudi glavno mesto (die Hauptstadt) Avstrije. Že deveto leto zapored je prejelo laskavi naziv »mesto z najvišjo kakovostjo življenja«. Bogata zgodovina (die Geschichte), arhitektura (die Architektur), kulturno dogajanje (die Kultur), hribi (die Berge), ki obdajajo deželo, reka Donava (der Fluss Donau), ki teče skozi središče Dunaja, parki, nepremičnine in dobro organiziran javni prevoz (der öffentliche Verkehr) oblikujejo značaj mesta. Dunaj se lahko pohvali tudi z največjo mestno plažo (der Stadtstrand) in otokom (die Insel) sredi mesta.

Ste vedeli, da so na Dunaju izumili zobno pasto (die Zahnpasta) v tubi?

Predarlska (Vorarlberg) – meja s tremi državami

Predarlska na vzhodu države je druga najmanjša avstrijska dežela. Več kot 40 % njenih prebivalcev je tujcev (der Ausländer), kar je posledica njene lege, saj meji na tri države: na Švico (die Schweiz), Nemčijo (Deutschland) in Liechtenstein (Liechtenstein). Dialekt, ki ga govorijo v deželi Vorarlberg, najbolj odstopa od avstrijske nemščine in povzroča veliko jezikovno oviro že v pogovoru (das Gespräch) domačinov z Avstrijci iz drugih dežel.

Tirolska (Tirol) – srce Alp (das Herz der Alpen)

Tirolska je domovina Alp, ki ponujajo svetovno znana smučišča (die Skiresorte), kot sta Kitzbühel in Sölden, številne gorske poti, športne dejavnosti (die Sportaktivitäten) in stik z naravo. Njena prestolnica Innsbruck, kar pomeni most čez reko Inn, velja za eno najlepših avstrijskih mest in je že dvakrat gostila zimske olimpijske igre (die Olympischen Winterspiele). Smučarska skakalnica (die Skisprungschanze) Bergisel v Innsbrucku je eno izmed prizorišč vsakoletne turneje štirih skakalnic (die Vierschanzentournee).

Solnograška (Salzburg) in sol

Solnograška ali Das Salzburger Land je z istoimenskim (gleichnamig) glavnim mestom Salzburg dobila ime po soli (das Salz), ki je bila glavni vir dohodkov salzburških škofov. Rudnik soli (das Salzbergwerk) v Dürrnbergu in transportna reka Salzach sta tako omogočala blagostanje (der Wohlstand) Solnograške. S številnimi rekami, jezeri, gorami, gradovi in toplicami je Solnograška odlična izbira za potovanje. V glavnem mestu Salzburg, ki velja za Mozartovo mesto in glavno mesto narodnih noš, se poleti odvija svetovno znani Salzburški festival (die Salzburger Festspiele). Mesto se lahko pohvali tudi z najstarejšim božičnim sejmom (der Christkindlmarkt). V Salzburgu se je šolal naš Primož Trubar.

Gornja Avstrija (Oberösterreich) in svetovna kulturna dediščina

Dežela zgodovinskih mest (die historischen Städte), čudovitih razgledov (die wunderbaren Aussichten), dom 70 jezer in mati cmokov (die Knödel). Med turisti najbolj priljubljeno gornjeavstrijsko mesto Hallstatt, ki ga krasijo hiše iz 15. in 16. stoletja, je bilo leta 1997 razglašeno za svetovno kulturno dediščino (das Weltkulturerbe). Glavno mesto Linz je tretje največje avstrijsko mesto in leži v bližini nacističnega koncentracijskega taborišča Mauthausen.

Preberite več informacij še o drugih avstrijskih deželah.

Tečaj nemščine: spregovorite suvereno

Obiščite tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula, poskrbeli bomo, da boste s komunikacijo v nemškem jeziku očarali tudi domačine.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.