Avstrijski visokogorski razgledi

Avstrija ni znana samo po številnih jezerih, čudovitih vinorodnih deželah, odlični dunajski kavi in elitnih smučiščih, ampak se ponaša tudi visokimi gorami in dih jemajočimi razgledi, ki se odpirajo z njih. Tečaj nemščine je pravi naslov za odkrivanje novih idej za izlet, ki se vam utrnejo kar med spoznavanjem zanimivosti o Avstriji pri pouku.

Skoraj tisoč tritisočakov

Veliki Klek (Großglockner) je s 3798 metri nadmorske višine najvišja gora v Avstriji, vendar ima Avstrija kar 979 gora, ki presegajo 3000 metrov. Prvi človek, ki se je povzpel na vse tako imenovane tritisočake (der Dreitausender), je Willy Kreuzer; to mu je uspelo med letoma 1957 in 2014.

Najlepši razgledi

Avstrijske gore so poznane po številnih razglednih terasah. Najbolj nepozaben vzpon na razgledno ploščad ponuja najvišja gora dežele Štajerske, Dachstein. Do razgledne točke se pride po visečem mostu (die Hängebrücke) in 14 stopnicah, ki se imenujejo Stopnice do ničesar (die Treppe ins Nichts). Ploščad je v celoti iz stekla, kar pomeni, da ustvari občutek lebdenja v zraku.

Viseči most sredi gora

V deželi Solnograški (Salzburg) je treba za čudovit razgled prehoditi 140 metrov dolg viseči most, ki vodi do vrha gore Stubnerkogel pri Gasteinu. Največ gora z razglednimi ploščadami pa je v deželi Tirolski: v Söldnu gre za skupen projekt treh gora nad 3000 metri, vse tri imajo posebne ploščadi, na ledeniku Stubaier Gletscher so postavili panoramsko ploščad, na gori Wurmkogel pa je ploščad okrašena s kristali Swarovski.

Gorska kulinarika

Številne gore so dobro obiskane predvsem zaradi razgleda in izvrstne kulinarike, ki jo ponujajo koče (die Hütte). Najvišje ležeča koča je Erzherzog-Johann-Hütte na Velikem Kleku, ki leži na 3454 metrih. Tradicionalne jedi, ki jih strežejo v avstrijskih kočah, so:

  • dunajski zrezek (Wiener Schnitzel),
  • golaž s kruhovim cmokom (Gulasch mit Knödel),
  • klobasa s kruhom (Wurst mit Brot),
  • cesarjev praženec (Kaiserschmarrn) in
  • Tiroler Gröstl.

Poznate Tiroler Gröstl?

Tiroler Gröstl je klasična avstrijska jed, pripravljena v ponvi. Glavne sestavine so krompir, goveje in svinjsko meso ter čebula in gobe. Vse je popečeno v ponvi in servirano skupaj z jajcem na oko (das Spiegelei). Seveda pa ne manjka jabolčni štrudelj z vaniljino omako (Apfelstrudel mit Vanillesoße).

Tečaj nemščine: usvojite novo besedišče

Avstrijske gore skrivajo v svojih dolinah številna jezera in druge čudovite kotičke za družine, strastne športnike ali romantike. Tečaj nemščine pa vam prinaša znanje, ki olajša potovanje po nemških deželah.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.