Po pravljični poti Ludvika II. Bavarskega

Tečaj nemščine je priložnost za pogovor o potovanju po nemško govorečih deželah. Gradovi (Schlösserso ena izmed bolj priljubljenih turističnih znamenitosti (Sehenswürdigkeiten) Nemčije. Na potovanju (auf der Reise) pa vam seveda pride prav nemščina, saj bo prijetnejše z vsaj nekaj osnovnega znanja jezika.

Pravljični kralj 

Ludwig Friedrich Wilhelm je bil bavarski kralj (der König) med letoma 1864 in 1886. Čeprav v zvezi z njegovim zasebnim življenjem obstaja veliko teorij in nerazjasnjenih vprašanj, lahko rečemo, da je bil Ludvik vsekakor netipičen kralj, ki je živel v romantičnem svetu. Njegovo ustvarjanje je navdihoval predvsem skladatelj Wagner, v času svojega življenja pa je dal zgraditi dva gradova – Neuschwanstein in Herrenchiemsee – ter dvorec Linderhof.

Čarobni Neuschwanstein in zgodba o Trnuljčici

Grad ob mestu Hohenschwangau na Bavarskem velja za najbolj fotografirano zgradbo na svetu in je eden izmed najbolj obiskanih nemških gradov. Čeprav Neuschwanstein spominja na srednjeveški grad, njegova postavitev ni služila obrambnostrateškim namenom kot v srednjem veku (im Mittelalter), opremljen pa je bil z najsodobnejšo opremo tistega časa. Ludvik II. Bavarski ga je dal postaviti zgolj zase, v njem pa je spal samo enajstkrat. Posvetil ga je skladatelju Richardu Wagnerju, ki pa je umrl, preden je bil dokončan, in ga tako nikoli ni obiskal.

Čarobna podoba gradu je navdihnila tudi Walta Disneyja, saj je po podobi Neuschwansteina ustvaril grad v eni izmed svojih najlepših zgodb, tisti o Trnuljčici.

Veličastni Herrninsel – nemški Versailles

Grad Herreninsel stoji na otoku (die Insel) na Kimskem jezeru na Bavarskem. Ludvik II. Bavarski je želel, da bi stavba (das Gebäude) po svoji veličastnosti spominjala na palačo v Versaillesu. Obdal jo je z baročnimi vrtovi in vodnjaki (Brunnen), notranjost pa so sestavljali številni grajski prostori. Eden izmed najbolj znanih je dvorana ogledal (der Spiegelsaal), ki je dolga 98 metrov, v njej pa je bilo 1848 sveč, ki so jih služabniki (Diener) prižigali kar pol ure.

Kraljevski Linderhof – mizica, pogrni se

Dvorec Linderhof v dolini Graswangta na Bavarskem je edina zgradba, ki je bila dokončana za življenja Ludvika II. Bavarskega. Sprva je šlo za kraljevo hišico, ki jo je Ludvik dogradil in spremenil v veličasten dvorec. Eden izmed zanimivejših prostorov  je zagotovo kraljeva spalnica, urejena po vzoru spalnice Ludvika XIV. Prav tako zanimiv pa je tudi mehanizem »mizica, pogrni se«, ki so jo v spodnjem delu dvorca obložili z jedačo in pijačo ter ročno dvignili v kraljevo spalnico.

Tečaj nemščine omogoča brezskrbna potovanja

Če se odpravljate na izlet v Nemčijo, vam bo tečaj nemščine zagotovo prišel prav. Izkušeni učitelji v Linguli vam bodo pomagali, da na naslednjem izletu v Nemčijo prevajalca ne boste potrebovali!

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.