Izlet v Legoland in Salzburg z družino

Lingula-ucenje-nemscine-odrasli2Izlet z otroki v Legoland in Salzburg

Tečaj nemščine je dobra priložnost za razširitev besedišča, ki vam bo prišlo prav na potovanjih. Izlet v Legoland, ki smo ga združili z obiskom Salzburga, so naši trije otroci težko pričakovali.

Trije nasveti za izlet v Legoland

Prijatelji so nam dali tri dragocene nasvete:

1. Izognite se vikendom in (nemškim) praznikom, ker bo gneča in boste čakali na aktivnosti.

2. Upoštevajte pravilo: ena odrasla oseba na enega otroka. Imamo tri otroke, stare pet, sedem in devet let, in stric, ki smo ga vzeli s seboj, se je izkazal kot odlična odločitev.

3. Vzemite s seboj anorak ali vsaj rezervno majico za vsakogar. Po vodni bitki ali spustu po slapu se je treba preobleči … Tam so sicer posebne kabine s sušilniki za lase in oblačila (dva evra), a oblek se tako hitro ne da posušiti.

Pot do Legolanda

V petek smo že pred peto uro zjutraj zapustili Ljubljano. Pot od Münchna do Legolanda se zaradi del na avtocesti kar vleče in na cilj smo prispeli pol ure po odprtju parka, ob 10.30. Kar na parkirišču smo še pomalicali in nahrbtnike napolnili z vodo, prigrizki, rezervnimi majicami …

Vstopnice za Legoland

Vstopnic nismo rezervirali vnaprej, ker smo izkoristili kupone, ki smo jih našli v Baby Centru na hrbtni strani prospektov Lego 2012.  To se nam je bolj izplačalo kot popust za rezervacijo družinske vstopnice prek spleta, saj smo vstopnino plačali le trije odrasli (trikrat po 35 EUR), trije otroci pa so v park vstopili brezplačno.

V Legolandu

Bil je sončen dan, kot nalašč za obisk Legolanda. Dovolj toplo, da smo uživali ob vseh vodnih in drugih vragolijah. V parku je bilo precej Slovencev, saj je 27. april pri nas praznik. Vrst za čakanje praktično ni bilo – no, na nekaterih točkah kake tri minute, a to je minilo hitro in ni bilo moteče.

Obiskali smo vse atrakcije razen otroške avtošole, saj bi na vrsto morali čakati do štirih popoldan. Priporočam, da za avtošolo otroka prijavite že ob prihodu v park, in to ne za konec dneva, ampak nekje na sredini. Vzame približno 45 minut časa (otrokom razložijo pravila, jih fotografirajo …). Starši imate lahko medtem »odmor«.

Kaj si še ogledati?

Do petih, ko vse atrakcije (razen Minilanda)  zaprejo vrata, smo obiskali večino zanimivih delov. Zaradi lepega vremena smo se odpovedali ogledu kino predstav, igram v igralnicah, iskanju zlata … V zadnji uri  smo si ogledali Miniland, ki je edini odprt do šestih – miniature znanih mest, in skočili po spominek v trgovino.

Spanje za družino v hostlu

Prespali smo v Jugendherberge (hostel, mladinski dom) v Ulmu, za 21 EUR na osebo, otroci do šestega leta ne plačajo nič, pa še popusti so za otroke. Imeli smo svojo sobo za šest oseb, preprosto opremljeno, s pogradi in skupno kopalnico, kar je bilo za otroke zelo zanimivo.

Po samopostrežnem zajtrku smo se zapeljali do ulmske cerkve v centru mesta in se povzpeli na najvišji cerkveni stolp na svetu. 768 stopnic so naši otroci premagali kot za šalo, vzpon se jim je zdel zanimiv, razgled z vrha pa atraktiven.

Obisk Salzburga

Salzburg, prvi dan

Po ogledu ulmske cerkve smo krenili do našega naslednjega cilja, Salzburga. Pot je trajala slabe tri ure. Tudi tu smo imeli rezervirano bivanje v Jugendherberge. Najprej smo se ustavili tam, pustili vso prtljago v sobi in se v center odpeljali z avtobusom. Vzeli smo namreč 24-urno Salzburg Card, ki poleg vožnje nudi prost vstop v glavne znamenitosti, vožnjo z ladjico, vzpenjačo … Nakup te karte je bila odlična odločitev.

Ladjica po reki Salzach

Po prihodu v center Salzburga smo si vnaprej rezervirali vožnjo z ladjico po reki Salzach. Na srečo je bil prostor na ladjici šele ob petih. Na srečo zato, ker je na ladjici precej vroče in bi bilo sredi dneva neznosno. Vožnja je kratka, za otroke kar privlačna, zlasti ples ladjice na koncu poti. Starši bi vožnjo po reki mirno lahko izpustili, a želeli smo, da izlet otrokom ostane v lepem spominu. Pred vožnjo z ladjico smo imeli dovolj časa za ogled Mozartove hiše in kratek sprehod po mestu, po vožnji pa smo se debelo uro igrali tik ob reki. Otroci so se sezuli, pobirali veje iz vode, gradili ladjice in neznansko uživali.

Salzburg, drugi dan

Zadnji dan našega izleta smo si takoj po zajtrku ogledali grad oz. trdnjavo Festung Hohensalzburg. Peljali smo se z vzpenjačo, lahko bi šli seveda tudi peš. Otroke je navdušil vojaški muzej v gradu. Tudi tu je bilo pametno, da smo prišli zgodaj, saj se je ob našem odhodu že nabrala dolga vrsta čakajočih na vstop. Po sprehodu po mestu smo preživeli čudovite štiri ure v Haus der Natur, ki je posrečena kombinacija tehničnega in naravoslovnega muzeja in hiše eksperimentov. Otroci so bili navdušeni in bi v muzeju lahko ostali vsaj še dve uri. Tam se da počivati, kaj pojesti, poigrati … Poučno za male in velike.

Naš tridnevni izlet je otroke navdušil, najbolj seveda Legoland. En dan za Legoland je bil za nas dovolj, pa tudi prijatelji, ki so tam že bili, so poročali,  da je bil drugi dan za otroke bistveno manj zanimiv kot prvi.

Kombinacija z drugimi zanimivostmi

Če zdaj pogledam nazaj, se mi zdi, da je bil naš urnik pravi. Priporočam podoben izlet in kombinacijo obiska v Legolandu z obiskom katere od znamenitosti v Avstriji ali Nemčiji. Možnosti je veliko – gradovi na Bavarskem, izlet v solni rudnik Hallein, za večje otroke ogled Hitlerjevega orlovega gnezda v Bad Reichentall, ogled muzeja in živalskega vrta v Münchnu … Naša družina si bo gradove na Bavarskem in rudnik soli ogledala na naslednjem izletu.

Priporočam, da si, če želite spati čimbolj ugodno, priskrbite kartico Family Youth Hostel, s katero imate kot družina zagotovljeno standardno ceno za Youth Hostel.

Tečaj nemščine: spregovorite suvereno

Če ste med branjem članka navdušili za učenje nemščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Za vas imamo pripravljene najrazličnejše jezikovne tečaje, med katerimi lahko izbirate po svojih željah: za kakršnakoli vprašanja in dogovor za brezplačen svetovalni pogovor smo vam vedno na voljo.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.