Laxenburg – dunajski park in graščina

Biser preteklosti

Tečaj nemščine vam bo omogočil, da pridobite potrebno znanje za odkrivanje nemško govorečega prostora. Z novim znanjem se lahko z javnim prevozom iz mesta Dunaj zapeljete do čudovite romantične graščine in parka Laxenburg.

Vrtovi 18. in 19. stoletja

Zgodovina grajskega parka Laxenburg (der Schlosspark) sega v 13. stoletje, vendar je njegova vloga v avstrijski kulturni zgodovini (österreichische Kulturgeschichte) pomembna zaradi romantičnih vrtov iz 18. in 19. stoletja. Kot nasprotje baročnim parkom (barocken Garten), kot je na primer Schönbrunn, je Laxenburg oblikovan po smernicah angleških parkov (englischer Garten), za katere so značilni asimetričnost, zavite reke in poti, umetna jezera in ribniki, zabrisane meje med podeželjem in grajskim parkom ter vrnitev k naravi.

Franzensburg – otok z graščino

Glavna stavba Laxenburga na otoku sredi grajskega parka je Franzensburg, ki je simbol moči Habsburžanov (die Habsburger). Na otok (die Insel) lahko pridete peš ali se zapeljete s čolničkom in vstopite v grad tako, kot so to počeli v preteklosti. Grad je bil zgrajen z željo po ohranitvi spomina na romantični srednji vek (das Mittelalter). V njem sta srednjeveški zapor (das Gefängnis) in prostor za viteške igre (die Ritterspiele), organizirajo pa tudi tekmovanja v sabljanju. Po reki (der Fluss), ki se vije okrog gradu in pod mostovi parka, se lahko zapeljete s čolni, jadrnicami in kanuji.

Gradovi Laxenburga

Poleg Franzensburga se v grajskem parku skrivata Stari grad (Altes Schloss), ki je bil uničen med turškim obleganjem in nato obnovljen v baročnem slogu, in Modri grad (Blauer Hof oz. Neues Schloss), ki ni poimenovan po barvi stavbe, ampak po enem izmed lastnikov Sebastianu von Blauensteinu. Vašo pozornost bodo pritegnili tudi drugi objekti, kot so:

  • Haus der Laune (Hiša razpoloženja), za katero je značilna arhitektura »pravljičnega sveta«,
  • športno igrišče (der Turnierplatz) in
  • Felsengrotte, ki naj bi bil replika prvega gradu (Stammburg) habsburške dinastije iz Švice (die Schweiz), a ni bil dokončan zaradi finančnih težav.

Tečaj nemščine: obogatite svoje znanje

Grajski park čaka na vas, da vas očara s svojo romantično naravo (romantische Natur). Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula vam nudi znanje, ki bo olajšalo pot in obisk gradov ter polepšalo izlet v nemško govoreče dežele.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.