Republika Kugelmugel – samooklicana država

Tečaj nemščine je odlična priložnost ne le za učenje jezika, temveč tudi za širjenje obzorij. Tako lahko na tečaju nemščine izveste več o Republiki Kugelmugel, ki leži na nemškem govornem območju in je tako imenovani mikronarod.

Kaj je mikronarod in kaj mikrodržava?

Mikronarod (Mikronation) je samooklicana država, ki ni mednarodno priznana. Včasih gre za skupino ljudi, ki razglasi suverenost, lahko pa gre samo za posameznike. Mikronaroda nikakor ne smemo zamešati z žepno državo oziroma mikrodržavo (Kleinstaat), kot sta San Marino in Liechtenstein, ali mestno državo (Stadtstaat), kot je Vatikan. Obe omenjeni vrsti države sta namreč priznani v mednarodni skupnosti.

Nam najbližja mikronaroda sta …

Nam najbližja je poleg zagrebške Peščenice dunajska Republika Kugelmugel, sicer pa na svetu obstaja veliko mikronarodov.

Kugelmugel

Republika Kugelmugel (Republik Kugelmugel – okrogel grič) je košček zemlje v dunajskem zabaviščnem parku Prater, na katerem stoji okrogla hiša. »Republiko« je leta 1984 ustanovil avstrijski umetnik Edwin Lipburger. Avstrijska vlada mu je namreč prepovedala, da bi v Spodnji Avstriji (Niederösterreich), kjer je objekt prvotno stal, imel okrogel objekt. Lipburger pa je bil prepričan, da bi bile okrogle hiše veliko bolj v skladu z naravo:

„Alles ist rund, die Erde, das Leben, die Kugel, alles dreht sich… Warum baut man nicht runde Häuser, warum wohnen wir nicht in Kugeln?“

(prevod: Vse je okroglo; Zemlja, življenje, krogle, vse se vrti … Zakaj ne gradimo okroglih hiš? Zakaj ne živimo v kroglah?)

Republiko Kugelmugel lahko obiščete v Pratru

Danes je edini prebivalec in predsednik republike že pokojen, njegovo republiko pa si lahko še vedno ogledate v dunajskem Pratru, a žal le »čez mejo«, saj okroglo stavbo obdaja žičnata ograja. Morda bo državica v prihodnje imela še kakšnega prebivalca, ne nazadnje naj bi bila edina hiša v njej primerna za bivanje.

Tečaj nemščine odpira obzorja

Lingulin tečaj nemščine vam omogoča, da boste o nemško govorečih območjih izvedeli še veliko zanimivega.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.