Avstrija in štajerska jabolčna cesta

V Sloveniji imamo številne vinske ceste, pri naših severnih sosedih pa se skriva čudovit kotiček, skozi katerega se vije jabolčna cesta. Tečaj nemščine je pravi naslov za usvajanje kulinaričnega besedišča, ki bo v Avstriji prišlo še kako prav.

tečaj nemščine

Jabolčna cesta vodi skozi številne sadovnjake.

Za skupno dobro

Jabolčna cesta (die Apfelstraße) je rezultat dela 40 kmetov (die Bauern), ki so leta 1986 ustanovili (gründen) društvo Štajerska jabolčna cesta (Steierische Apfelstraße). Cilj društva je bil povečanje gospodarske moči pokrajine. Prav tako so želeli pokazati sadje domačih sadjarjev, zato so oblikovali pot, dolgo 25 kilometrov (die 25 Kilometer lange Straße).

Potovanje v raj (die Reise ins Paradies)

Potovanje se začne v jabolčni vasi (das Apfeldorf) Puch, ki velja za izhodiščno točko (der Ausgangspunkt). Pot vodi skozi številne sadovnjake (der Obstgarten). Spomladi se ljudje sprehajajo med cvetočimi sadnimi drevesi, poleti uživajo v čudovitem razgledu na pokrajino, jeseni pa sodelujejo pri pobiranju raznovrstnega sadja (das Obst) in se razvajajo z jabolčnimi jedmi. Kulinarična pot ne vključuje le sadovnjakov, ampak gre tudi mimo predelovalcev jabolk, krčmarjev, točajev mošta (der Apfelwein), domačih prodajalcev, muzejev jabolk in razglednih točk.

»Blütenfest« – praznik cvetenja in septembrska vožnja doživetja

Zadnjo nedeljo v aprilu imajo praznik cvetja »Blütenfest«, saj je takrat cvetenje jablan (der Apfelbaum) na vrhuncu. Tretjo nedeljo v septembru pa domačini organizirajo pot doživetja, na kateri obiskovalci okušajo sveže sadje, sok, mošt in jabolčne jedi.

Mmm, kako diši po jabolčnem štrudlju z vaniljevo omako. Tečaj nemščine je zagotovo prava pot do dobrega znanja nemščine. Z nemščino bo marsikaj lažje: branje receptov, potovanja, poslovni stiki …

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.