Wachau – vinski sopotnik Donave

Pot ob reki Donavi vodi skozi številna mesta, vasice in pokrajine, ki nam jemljejo dih. Tečaj nemščine ponuja poleg usvajanja jezika tudi stik z avstrijskimi pokrajinami, ki so sicer v senci velemest in Alp. Le kaj ponuja Avstrija poleg Dunaja in Salzburga?

Vinska dolina s posebnim čarom

Dolina Wachau, ujeta med mestoma Krems in Melk, spremlja reko Donavo. Na Spodnjem Avstrijskem, le uro od glavnega mesta Dunaj, vabi z zanimivo zgodovino in čudovitimi vini ter s priznanjem Unesca, ki jo je uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine.

Čudovita vinorodna pokrajina

Vinorodna pokrajina (das Weingebiet) se je začela razvijati že v času Keltov in kasneje Rimljanov, ki so posadili vinsko trto v zemljo ob Donavi. Leta 823 zasledimo prvo omembo doline Wachau, ki je že veljala za vinorodno deželo. Panonsko podnebje, mila klima z veliko sonca in hladnim zrakom, ustvarja idealne pogoje za vinogradništvo. Griči so zasajeni z vinogradi in sadovnjaki marelic (die Marillen). Zahtevnost strmih področij je pripeljala do oblikovanja kamnitih teras, ki dajejo dolini poseben čar. Najbolj znani vinski sorti (die Weinsorten) sta beli (die Weißweine): Riesling in Grüner Veltliner. Vina glede na kakovost uvrščajo v tri kategorije (die Kategorien): Steinfeder, Federspiel in Smaragd.

Marelični cmoki, marelična marmelada …

Avstrijci pravijo, da je razlika v okusu marelice iz Wachaua hitro prepoznavna. Panonsko podnebje daje marelicam intenzivno aromo, kar je pripomoglo k statusu Wachauske marelice, ki ji je Evropska unija podelila posebno zaščito. V gostilnah ne manjka mareličnih cmokov (der Marillenknödel), domače marelične marmelade (die Marillenmarmelade) in mareličnega žganja (der Marillenschnaps).

Kolesarski pobeg

Vijugaste ceste med vinogradi (die Weinberge), sadovnjaki (die Obstgärten) in vrtnicami so idealne za sproščujoče kolesarske izlete. S kolesom lahko obiščete dve najlepši in zgodovinsko bogati mesti vinorodne doline: srednjeveški Krems, središče reformacije (die Reformation), in Melk, baročno mesto z benediktinskim samostanom (das Kloster ali der Stift), ki je skupaj s starim mestnim jedrom del Unescove svetovne dediščine. Njegova zgodovina sega daleč v leto 1089, pohvali pa se lahko s prvo samostansko šolo v Avstriji. Velja za kulturni center (das Kulturzentrum), ki je preživel številna pretresljiva obdobja svetovne zgodovine: vpade Turkov, jožefinske reforme, Napoleonove vojne in čas nacistične oblasti.

Tečaj nemščine po izvirni govorni metodi

Pomladni in poletni čas sta idealna za obisk te lepe pokrajine. Tečaj nemščine v Linguli bo osvežil in utrdil vaše znanje nemščine ter omogočil brezskrbno kulinarično razvajanje.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.