Zugspitze – kraj, kjer se Nemčija dotika neba

Tečaj nemščine je odlična priložnost za pogovor o potovanju po nemško govorečih deželah, med poukom pa se vam lahko utrne tudi kakšna nova ideja za izlet. Med drugim se lahko podate v nemško visokogorje. Ponuja namreč številne zanimive vrhove, s katerih se odpirajo dih jemajoči panoramski razgledi. Naslov najvišje gore Nemčije ima veličastni Zugspitze (die Zugspitze), ki ga letno obišče okoli 500.000 ljudi.

Najvišji nemški vrh

Zugspitze je s svojimi 2962 metri nadmorske višine najvišji vrh (der höchste Gipfel) Nemčije. Je del gorske skupine Wetterstein, ki se razteza na meji med Tirolsko na avstrijski in Bavarsko na nemški strani. Kot prava dva sta se na najvišji nemški vrh 27. avgusta 1820 povzpela poročnik Josef Naus in gorski vodnik Johann Georg Tauschl. Na nemški strani so postavili kočo Münchener, na avstrijski restavracijo Panorama Gipfelrestaurant, na vrh pa se lahko povzpnete celo z žičnico (die Seilbahn), ki lahko prepelje kar 580 ljudi na uro.

Okronani knez bavarskega gorovja

Na nemški strani meje vrh gore krasi križ (das Gipfelkreuz), ki je z leti nemalokrat spremenil svojo podobo. Prvega je leta 1851 postavil župnik Christoph Ott, ki ni mogel več trpeti, da »knez bavarskega gorskega sveta« (»Fürst der bayerischen Gebirgswelt«) ne bi bil okronan.

Organiziral je ekspedicijo 28 alpinistov, ki so se avgusta podali na najvišji zahodni vrh gore, kjer so postavili slabih pet metov visok pozlačen železni križ (vergoldetes Kreuz aus Eisen). Z leti sta tako mati narava kot človek na križu pustila številne posledice, zato je bil nemalokrat predan v restavratorske roke. Po koncu druge svetovne vojne pa so ga celo zamenjali z repliko originala.

Praktični izrazi za potovanje po Nemčiji

Nemško visokogorje poleg čudovitih razgledov na doline ponuja tudi številna jezera in druge kotičke za strastne športnike.

Tečaj nemščine: spregovorite suvereno

Tečaj nemščine v Linguli pa vam prinaša znanje, ki vam bo pri raziskovanju naravnih znamenitosti Nemčije zagotovo prišlo prav. V jezikovni šoli Lingula vam bomo pomagali, da boste samozavestno spregovorili v nemščini in se znebili strahu pred tujim jezikom.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.