Absint – pijača, ki je navdihovala umetnike

Tečaj nemščine je priložnost, da poleg jezika spoznate tudi zanimivosti o kulturi in kulinariki nemško govorečih območij. Švica denimo ni samo država številnih jezikov in narečij, temveč je v svoji zgodovini poskrbela za marsikateri kulinarični izum.

Ali ste vedeli, da so v švicarskem kantonu Neuenburg prvi destilirali tudi priljubljeno pijačo absint (der Absinth)? Zagotovo poznate tudi slavne švicarske sirne jedi, kot sta die Raclette in das Käsefondue, pa tudi slavno švicarsko čokolado Lindt (die Schokolade). 

tečaj nemščine

Absint je služil kot inspiracija številnim umetnikom.

»Zdravilo« za vse bolezni

Absint je v 18. stoletju v francoskem delu Švice za svoje paciente destiliral zdravnik Pierre Ordinaire. Iz pelina (der Wermut), janeža (der Anis) in drugih zelišč (die Kräuter) je pripravil 68-odstotno žgano pijačo, ki jo je poimenoval zdravilo za vse bolezni.

Priljubljena zelena vila s slovesom afrodiziaka

Kmalu je postala nadvse priljubljena, pod vzdevkom »zelena vila« (die grüne Fee) pa so jo začeli destilirati tudi okoliški destilerji. Ko se je v 19. stoletju po Franciji začel širiti val hedonizma, je absint s pomočjo pariškega kabareta (das Kabarett) Moulin Rouge dobil sloves afrodiziaka (das Aphrodisiakum).

Prepovedan več kot 70 let

Na začetku 20. stoletja so v Franciji prodali več kot 220 milijonov litrov absinta letno, a je bil hkrati v Združenih državah Amerike prepovedan (gesetzlich verboten). Le nekaj let po ameriški prepovedi pa se je pritisk vinarske industrije razširil še na evropske države. Da so si oblasti premislile in odpravile prepoved, pa je moralo miniti več kot 70 let.

Napačna interpretacija raziskav o njegovi škodljivosti

Prepovedali so ga sicer zaradi napačnih interpretacij raziskav o njegovi škodljivosti (die Schädlichkeit). Med prvo svetovno vojno so namreč trdili, da so zaradi pitja absinta številni pivci znoreli (verrückt werden). 

Pijača umetnikov in boemov

tečaj nemščine

Pijača, poznana kot »zelena vila«.

Absint je služil kot inspiracija številnim umetnikom, vse od Vincenta van Gogha, Baudelaira, Ernesta Hemingwaya do Oscarja Wilda.

Postal je znan po svojih posebnih učinkih, saj naj bi uživalcu omogočil blažjo obliko vzhičenosti in evforije. Tako se je uveljavil kot pijača umetnikov (der Künstler), intelektualcev (der Intellektuelle) in boemov (der Bohemien).

Tečaj nemščine: obogatite svoje znanje

Tečaj nemščine v Linguli je dobra priložnost, da poleg nemškega jezika spoznate tudi zanimivosti o pijačah nemško govorečih območij in druge kulinarične dobrote.

Nemščina – imate vprašanja o tečaju, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.