Štrudlji – priljubljena avstrijska jed

Štrudelj Slovenci zelo dobro poznamo, svoje mesto pa ima seveda tudi v avstrijski kulinariki. Poleg jabolčnega štrudlja lahko poskusite v Avstriji še vsaj dva druga. Tečaj nemščine ponuja priložnost, da razširite kulinarično obzorje in se preizkusite v peki avstrijskih štrudljev brez jezikovnih ovir.

Priljubljena jed v obdonavskih deželah

Štrudelj je del lokalne kulinarike predvsem v obdonavskih deželah, kjer spada med ljudske praznične (die Festspeisen) in vsakdanje jedi (die Alltagsspeisen). V alpskih deželah pripada ta vloga krofom (die Krapfen).

Od kod izvira beseda Strudel?

Beseda štrudelj izvira iz staronemške besede »stredan,« ki pomeni valoviti (wallen). Od 16. stoletja naprej so štrudelj poimenovali z izrazi »Struggl«, »Strugl«, »Struchl« ali »Strudl.«

V trgovino po Strudler

Zapis »Strudel« se je začel uporabljati v 18. stoletju. Priljubljenost jabolčnega štrudlja na Dunaju pa je privedla celo do preimenovanja vrste jabolk, ki jih uporabljajo izključno v štrudlju, v »Strudler«.

Predstavniki avstrijskih štrudljev

Na sam vrh avstrijskih štrudljev uvrščamo jabolčni štrudelj (der Apfelstrudel), skutni štrudelj (der Topfenstrudel) ter štrudelj z mlekom in smetano (der Milchrahmstrudel).

  • Jabolčni štrudelj (der Apfelstrudel)

Za jabolčni štrudelj potrebujemo vlečeno testo in maso, ki jo pripravimo iz jabolk (die Äpfel), cimeta (der Zimt), rozin (die Rosinen) in popraženih drobtin. Maso lahko obogatimo tudi z orehi (die Walnüsse). Na Dunaju uporabljajo še kislo smetano. Jabolčni štrudelj postrežejo v Avstriji s stepeno smetano, vaniljevo kremo (die Vanillesauce) ali vaniljevim sladoledom (das Vanilleeis).

  • Skutni štrudelj (der Topfenstrudel)

Avstrijci ga pripravljajo iz vlečenega in listnatega testa. Polnilo je bogato s skuto (der Topfen), smetano in rozinami. Pogosto ga postrežejo z vaniljevo kremo. Z njim se lahko posladkamo tudi v slovenski sladki kuhinji.

  • Štrudelj z mlekom in smetano (der Milchrahmstrudel)

Klasika dunajske kuhinje je štrudelj z mlekom (die Milch) in smetano. Vlečeno testo napolnimo z maso, ki jo pripravimo v litoželezni ponvi. Masa je sestavljena iz kruhovih kock, rozin, jajc in smetane. Pred peko je treba štrudelj preliti z omako iz mleka, sladkorja in jajc.

Toplega postrežemo z avstrijsko omako Kanarimilch iz mleka, rumenjaka in vaniljevega sladkorja ali z vaniljevo kremo.

S Turki v Evropo

Štrudelj izvira iz orientalskega prostora, v Evropo so ga prinesli Mavri, ko so osvajali današnjo Španijo in Francijo. V nasprotju z našim današnjim načinom priprave so Mavri liste testa polagali drugega na drugega.

K širitvi te sladice po Evropi pa so pripomogli Turki, ki so na svojih vojaških pohodih potrebovali živila z dolgim rokom trajanja (das Haltbarkeitsdatum). Prek balkanskih držav in Madžarske je štrudelj postal tudi del avstrijske kuhinje. Prvotno so štrudelj pekli v pokriti litoželezni ponvi na odprtem ognju.

Tečaj nemščine in nemške jedi

Hitro poiščite odličen nemški recept in kuhalnico v roke. Prednost peke tradicionalnih nemških jedi je, da vam omogoča odkrivanje in učenje novih besed. Ker pa želimo, da vam štrudelj uspe, vam povemo, da je tečaj nemščine odlična rešitev za usvajanje novega besedišča.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.