Bavarska krema – odlična sladica za poletne dni

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da se poleg jezika naučite tudi kaj o nemški kulinariki. Veliko receptov in jedi, ki izhajajo z nemško govorečih območij, je dobro znanih tudi pri nas. Med njimi je sladica, ki navdušuje slaščičarje po vsem svetu – bavarska krema (die bayerische Creme).

Recept (das Rezept) za štiri osebe

Ker bavarsko kremo postrežemo ohlajeno, je odlična sladica tudi za vroče poletne dni.

Sestavine (die Zutaten)

  • 2,5 dl mleka (die Milch)
  • 1 strok vanilje (die Vanilleschote)
  • 10 g želatine v listih (Blatt Gelatine)
  • 4 rumenjaki (das Eigelb)
  • 100 g sladkorja (der Zucker)
  • 2 dl smetane (die Sahne)

Priprava (die Zubereitung):

Želatino namočimo v hladno vodo (Gelatine in kaltem Wasser einweichen). Mleko zavremo in vanj vmešamo strok vanilje. Rumenjake razžvrkljamo (Eigelbe verquirlen) in sladkor penasto umešamo, da se sladkor stopi in dobimo gosto kremo. Med mešanjem postopoma prilivamo vroče mleko. Kremo nato prelijemo v posodo, v kateri smo zavreli mleko (zurück in den Topf gießen). Postopno jo segrevamo, da se nekoliko zgosti (bis die Creme andickt). Nato jo odstavimo in vmešamo ožeto želatino (Gelatine ausdrücken), da se stopi, in jo ohladimo. K ohlajeni kremi primešamo stepeno smetano (die Sahne steif schlagen), nato pa jo prelijemo v kozarce. Dodatno jo ohladimo (abkühlen lassen) v hladilniku. Po želji lahko dodamo kavo, lešnike, čokolado ali sveže sadje.

Pa dober tek! (Guten Appetit!)

Francoskega ali nemškega izvora?

Prvi zapis o bavarski kremi sega v leto 1815, našli so ga med papirji francoskega kuharja Marie-Antoina Carêma. V nemških kuharskih knjigah pa so prvi recept za svetovno znano kremo našli leta 1852. Zgodovinarji tako niso povsem prepričani, ali je bavarska krema originalno francoskega ali nemškega izvora.

Tečaj nemščine: berite recepte kar v nemščini

Tečaj nemščine je odlična priložnost za spoznavanje nemškega jezika. Seznanili se boste tudi z zanimivimi tradicionalnimi jedmi, ki jih že vrsto let pripravljajo na nemško govorečih območjih. V jezikovni šoli Lingula bomo poskrbeli, da boste spoznali osnovne kulinarične izraze in se naučili naročanja hrane v nemščini. Tečaj nemščine v Linguli pa bo odlična priložnost tudi za to, da v nemškem jeziku poklepetate o svojih najljubših jedeh.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.