Dunajski kruhovi cmoki – tipična priloga

Tako preprosti, a večkrat popolnoma pozabljeni – kruhovi cmoki so tipična avstrijska priloga k obari, golažu ali mesni jedi. Tečaj nemščine pa je idealna priložnost, da usvojite kulinarično besedišče in spoznate skrite dobrote naše severne sosede.

Kar z rokami

Kruhov cmok oziroma »der Knödel« je tradicionalna alpska jed. Poznali naj bi jo že koliščarji (die Pfahlbauten), ki so testo polnili z mesom ali sadjem in ga oblikovali v kroglice (die Ballen). Kruhove cmoke so vse do baroka jedli kar z rokami (mit den Fingern).

Že iz rimskih časov

Korenine besede »der Knödel« pa segajo v čas Rimljanov, natančneje beseda »Knödel« izvira iz srednjeveške besede knode/hnode/knoto, kar pomeni vozel.

Der Wiener Knödel

Prvi kruhovi cmoki so se na Dunaju pojavili pred približno 200 leti (vor 200 Jahren). Številna gostišča (die Wirtshäuser) so zaslovela prav na račun različnih vrst kruhovih cmokov. Eno izmed njih je bilo tudi leta 1842 odprto gostišče Knödelkeller (»Klet kruhovih cmokov«).

Vrste dunajskih kruhovih cmokov

V dunajski kuhinji poznajo različne vrste cmokov: cmok s špekom (der Speckknödel), rižev cmok (der Reisknödel), krompirjev cmok (der Erdapfelknödel), cmoke iz različnih vrst mesa, mandljev cmok (der Mandelknödel), kokošji cmok (der Hühnerknödel), jabolčni cmok (der Apfelknödel), cmoke iz rib in morskih sadežev, iz sadja … Najbolj poznan pa je cmok iz žemljic, t. i. der Semmelknödel.

Recept (das Rezept)

Sestavine (die Zutaten):

  • 5 starih žemljic (die Semmel)
  • 250 ml mleka (die Milch)
  • 1 jajce (das Ei)
  • sol (das Salz)
  • 1 čebula (die Zwiebel)
  • šopek peteršilja (die Petersilie)
  • 70 g masla (die Butter)
  • 50 g moke (das Mehl)

Priprava (die Zubereitung):

Žemlje narežemo na kocke (cca. 1 cm) ter prelijemo (übergießen) z mlekom in dodamo ščep soli. Premešamo (durchmischen) in pustimo, da se kruh napoji z mlekom. Medtem na drobno nasekljamo čebulo in jo popražimo (rösten) na maslu, da postane zlatorjave (goldenbraun) barve. Popraženo čebulo skupaj s peteršiljem, moko in jajcem dodamo v namočen kruh. Z rokami dobro premešamo in oblikujemo cmoke (den Knödel formen).

Cmoke kuhamo 15 min v vroči slani vodi. Lonca ne pokrivamo. (Nicht abdecken.)

Dober tek! Guten Appetit!

Tečaj nemščine in kulinarika

Mmmm, kako diši. Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula vas z bogato vsebino in veliko pogovora zagotovo ne bo pustil brez idej za nove kulinarične dogodivščine.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.