Hoppel-Poppel – berlinska omleta iz »ostankov«

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da poleg jezika pobliže spoznate tudi tradicionalno kulinariko nemško govorečih območij. Ker je Nemčija precej velika država, se kulinarične specialitete med zveznimi deželami seveda razlikujejo. V prestolnici Nemčije je tako denimo doma prav posebna omleta, ki ji Berlinčani pravijo Hoppel-Poppel.

Berlinski kmečki zajtrk

Hoppel izhaja iz besede hopsgehen, ki jo prevajamo kot pokvariti se. Poppel pa iz besedne zveze popelige Resten, s katero opisujemo bedne ostanke nečesa. S to oznako tako Berlinčani opisujejo jed, ki jo pripravijo iz ostankov kosila ali večerje minulega dne. Nekdaj pa je veljala za tradicionalni kmečki zajtrk (das Bauernfrühstück)

Recept (das Rezept)

Sestavine (die Zutaten)

  • čebula (die Zwiebel)
  • 4 jajca (vier Eier)
  • sol (das Salz)
  • poper (der Pfeffer)
  • muškatni orešček (der Muskat)
  • 300 g kuhanega krompirja (gekochte Kartoffeln) – najbolj je, če gre za ostanke krompirja preteklega dne
  • 150 g kuhane svinjine (der Kochschinken) – ali ostanki pečenke (Bratenresten), ostanki klobasic (Würstresten) ali drugega mesa (Fleischresten)
  • 100 g vloženih kumaric (die Gewürzgurke)

Priprava (die Zubereitung)

Svinjino narežemo na koščke (in Stücke schneiden), čebulo olupimo (schälen) in drobno nasekljamo. Krompir narežemo na drobne koščke in ga deset minut pražimo na olju (in Öl anbraten). Dodamo čebulo, začinimo s soljo in poprom ter pražimo do zlate barve. Dodamo še kumarice in svinjino ter stepena jajca, ki smo jih prej začinili (würzen) s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Ko vlijemo maso iz jajc (die Eimasse), pustimo ponev na nižjem ognju.

Pa dober tek! (Guten Appetit!)

Tečaj nemščine: z nemškimi recepti do znanja nemščine

Tečaj nemščine je odlična priložnost ne le za spoznavanje nemškega jezika, temveč tudi kulturnih značilnosti in zanimivih tradicionalnih jedi, ki jih že vrsto let pripravljajo na nemško govorečih območjih. Na jezikovnem tečaju v Linguli boste tako med drugim spoznali praktične kuharske izraze in tudi s pogovorom o najljubših jedeh izboljšali svoje znanje nemščine.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.