Krepka nemška hrana

Klobasa, krompir in kislo zelje!

»Sveta trojica« je nepogrešljiv del nemške kuhinje in jo vsekakor velja preizkusiti. Vendar je nemška kulinarika tudi vse kaj drugega.

Landestypische Wurst- und Käsespezialitäten

Landestypische Wurst- und Käsespezialitäten (Avtor: Reiner Kraft)

  • Najbolj tipična nemška jed je prav gotovo klobasa. Nemci imajo več kot 1.000 vrst klobas, za katere veljajo stroga pravila izdelave. Na krožniku pa se najbolj pogosto znajdejo: pečenica (Bratwurst), krvavica (Blutwurst), obarjena klobasa (Weißwurst) in hrenovka (Frankfurter). Poleg njih ponavadi postrežejo različne vrste krompirja, zelje ali le kruh in gorčico. S klobaso je povezan celo pregovor Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei!
  • Da so Nemci tudi ljubitelji sladic, se lahko prepričate ob pokušanju schwarzwaldske češnjeve torte ali črnega gozdička (Schwarzwälder Kirschtorte), lübeškega marcipana (Lübecker  Marzipan) in nürnberških medenjakov (Nürnberger Lebkuchen).
tipičen nemški narezek za zajtrk

tipičen nemški narezek za zajtrk (Avtor: Torsten Seiler)

  • Marcipan so še vse do sredine 18. stoletja predpisovali tudi kot zdravilo.
  • Pri prehranjevanju se Nemci držijo pregovora, ki ga poznamo tudi pri nas: Zajtrkuj kot cesar, kosi kot kralj, večerjaj kot berač.
  • Vsem dobro znani döner kebab so v Nemčijo prinesli turški emigranti. Njegovo »moderno« različico s solato so najprej začeli pripravljati prav v Nemčiji. Danes je kebab najbolje prodajana hitra hrana v Nemčiji, ki ji s svojimi hamburgerji stežka sledita celo McDonald’s in Burger King.
  • Izmed slanih prigrizkov si Nemci pogosto privoščijo presto (Brezel, Bretzel), ki so jo poznali že v srednjem veku. Obstaja v mnogo različicah, med drugim tudi v sladki.

V Linguli bomo poskrbeli, da na svojem potovanju po Nemčiji ne boste ostali brez besede. Že na začetnem tečaju boste spoznali osnovno besedišče s kulinaričnega področja in se naučili samostojnega naročanja v gostilni.