Prehranjevalne navade Nemcev – kaj radi jedo?

Klobasa, krompir in kislo zelje!

»Sveta trojica« je nepogrešljiv del nemške kuhinje in jo vsekakor velja preizkusiti. Vendar je nemška kulinarika tudi vse kaj drugega. Tečaj nemščine vam omogoča, da spoznate posebnosti v kulinariki nemško govorečih držav.

#1 Klobasa

Najbolj tipična nemška jed je prav gotovo klobasa. Nemci imajo več kot 1.000 vrst klobas, za katere veljajo stroga pravila izdelave. Na krožniku pa se najbolj pogosto znajdejo: pečenica (Bratwurst), krvavica (Blutwurst), obarjena klobasa (Weißwurst) in hrenovka (Frankfurter). Poleg njih ponavadi postrežejo različne vrste krompirja, zelje ali le kruh in gorčico. S klobaso je povezan celo pregovor Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei!

#2 Sladice

Da so Nemci tudi ljubitelji sladic, se lahko prepričate ob pokušanju schwarzwaldske češnjeve torte ali črnega gozdička (Schwarzwälder Kirschtorte), lübeškega marcipana (Lübecker  Marzipan) in nürnberških medenjakov (Nürnberger Lebkuchen).

Marcipan so še vse do sredine 18. stoletja predpisovali tudi kot zdravilo.

#3 Zajtrk

Pri prehranjevanju se Nemci držijo pregovora, ki ga poznamo tudi pri nas: Zajtrkuj kot cesar, kosi kot kralj, večerjaj kot berač.

#4 Döner kebab

Vsem dobro znani döner kebab so v Nemčijo prinesli turški emigranti. Njegovo »moderno« različico s solato so najprej začeli pripravljati prav v Nemčiji. Danes je kebab najbolje prodajana hitra hrana v Nemčiji, ki ji s svojimi hamburgerji stežka sledita celo McDonald’s in Burger King.

# Presta

Izmed slanih prigrizkov si Nemci pogosto privoščijo presto (Brezel, Bretzel), ki so jo poznali že v srednjem veku. Obstaja v mnogo različicah, med drugim tudi v sladki.

Tečaj nemščine: usvojite novo besedišče

V jezikovni šoli Lingula bomo poskrbeli, da na svojem potovanju po Nemčiji ne boste ostali brez besede. Že začetni tečaj nemščine vam omogoča, da boste spoznali osnovno besedišče s kulinaričnega področja. Tako se boste naučili samostojnega naročanja v gostilni in boste hrano lahko suvereno naučili.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.