Siebenkräutersuppe – juha s sedmimi zelišči

Nemška kulinarika je zelo bogata in ponuja vrsto jedi. Nemščina pa je jezik, v katerem je zapisanih veliko tradicionalnih receptov, zato je tečaj nemščine dobra odločitev za razširitev besedišča, ki vam bo pomagalo tudi pri pripravljanju kulinaričnih specialitet.

Tradicionalna juha za pomladne dni

Juha, pripravljena iz svežih zelišč (frische Kräuter), je velikokrat na jedilniku Nemcev, posebno v pomladnem času, med velikonočnimi prazniki pa se pripravlja na veliki četrtek. Če bi se tudi vam prilegla topla zeliščna juha, smo pripravili recept, ki ustreza količini za štiri osebe.

Za pripravo potrebujete:

 • 1 žlico masla (Butter),
 • manjšo glavico čebule (sesekljane) (kleinere Zwiebel – gehackt),
 • 1 žlico (Esslöffel) moke (Mehl),
 • 2 skodelici (Tassen) zelenjavne jušne osnove (500 ml) (Gemüsebrühe),
 • 1 skodelico (Tasse) smetane za kuhanje (250 ml) (Kochsahne) ali dva manjša krompirja (kleinere Kartoffeln),
 • sveža zelišča (sesekljana) (frische Kräuter – gehackt),
 • sol in poper (Salz und Pfeffer),
 • popečen in na majhne kocke narezan kruh (geröstete Brotwürfel/ Croutons),
 • jedilne cvetove (essbare Blüten) za okrasitev (vijolice, cvetovi regrata) (Veilchen, Löwenzahnblüten).

Priprava ni zapletena

 1. Operite in sesekljajte sveža zelišča (dve pesti svežih zelišč na osebo).
 2. V loncu (Topf) stopite maslo (Butter) in prepražite čebulo (Zwiebel). Dodajte moko (Mehl) in mešajte. Nato dodajte zelenjavno jušno osnovo (Gemüsebrühe) in mešajte, dokler ne zavre.
 3. Dodajte smetano (Sahne) ali kuhan krompir (gekochte Kartoffeln) ter zelišča (Kräuter). Pustite, da spet zavre. Dodajte sol in poper (Salz und Pfeffer).
 4. S paličnim mešalnikom (Stabmixer) juho dobro premešajte, da dobite gosto, a gladko kremno juho (glatte Cremesuppe). Dodajte popečene kruhke (Croutons) in okrasite s cvetovi (Blüten).

Katera zelišča naj uporabim?

Recept priporoča, da uporabite čemaž (Bärlauch), česen (Knoblauch), por (Lauch), mlado čebulo (Frühlingszwiebeln), koprive (Brennnessel), liste male strašnice (Kleiner Wiesenknopf), pehtran (Estragon), vodno krešo (Gartenkresse), drobnjak(Schnittlauch) in peteršilj (Petersilie).

Guten Appetit!

Tečaj nemščine: usvojite novo besedišče

Tečaj nemščine v Linguli vključuje tudi učenje kulinaričnih izrazov. Obiščite tečaj nemščine in recepte boste kmalu brali kar v nemščini.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.