Krompirjeve palačinke z več kot 40 imeni

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da poleg jezikovnih posebnosti pobliže spoznate tudi nemško kulturo, denimo njene kulinarične zanimivosti. Ko govorimo o nemški kulinariki, zagotovo pomislite na dunajski zrezek (das Wiener Schnitzel), različne klobasice (die Wurst) in pečenice (die Bratwurst) ter nešteto vrst piva. Značilna nemška kulinarika pa so tudi krompirjeve palačinke (der Kartoffelpuffer), ki so tako priljubljene, da so Nemci zanje iznašli več kot 40 poimenovanj.

Kartoffelpuffer, Reibekuchen, Grumbeerpannekuche, Reiberdatschi, Erdäpfelpuffer, Reibeplätzchen, Schepperlinge, Dätscher…

Po originalnem receptu za pripravo potrebujemo le nekaj osnovnih sestavin, sčasoma pa so vanj vključevali tudi druge sestavine, ki tako ali drugače popestrijo tipični nemški recept. Prav tako v različnih regijah Nemčije gostitelji poleg krompirjevih palačink postrežejo različne priloge. V Porenju (Rheinland) jih položijo na z maslom premazan črn kruh, na Bavarskem (Bayern) jim kot priloga najbolj tekne kislo zelje, v delih Posarja (Saarland) pa juha iz zelenega fižola.

Recept (das Rezept) za štiri osebe

Sestavine (die Zutaten):

  • 12 velikih krompirjev (große Kartoffeln)
  • 3 čebule (die Zwiebel)
  • 8 jedilnih žlic moke (das Mehl)
  • 2 jajci (das Ei)
  • sol (das Salz)
  • poper (der Pfeffer)
  • olje (das Öl)

Priprava (die Zubereitung):

Krompir olupimo in ga s strgalnikom grobo naribamo (auf der Reibe reiben). Začinimo s poprom in soljo ter primešamo nasekljano čebulo. Jajci razžvrkljamo v skledi in ju prelijemo čez nariban krompir. Mešanici dodamo še moko (Kartoffelmasse mit Mehl bestäuben), ki naj v celoti pokrije maso iz krompirja, ter temeljito premešamo. Maso nato v manjših porcijah cvremo v olju. Ko krompir zlato porumeni, ga vzamemo iz olja in zložimo na papirnate brisačke ter počakamo, da brisačke vpijejo odvečno olje (auf Küchenkrepp abtropfen lassen). Krompirjeve palačinke zelo radi postrežejo tudi z jabolčno čežano (das Apfelmus) ali h krožniku solate.

Pa dober tek! (Guten Appetit!)

Tečaj nemščine: berite recepte kar v nemščini

Tečaj nemščine je odlična priložnost za spoznavanje nemškega jezika, kulturnih značilnosti in zanimivih tradicionalnih jedi, ki jih že vrsto let pripravljajo na nemško govorečih območjih. Na tečaju v jezikovni šoli Linguli boste tako med drugim spoznali praktične kuharske izraze in tudi s pogovorom o najljubših jedeh izboljšali svoje znanje nemščine.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.