Krhke linške oči, nepogrešljivi božični piškoti

Tečaj nemščine – spoznajte tipične jedi

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da se poleg jezika naučite tudi kaj novega o kulinariki Nemčije. Veliko receptov in jedi, ki izhajajo z nemško govorečih območij, je dobro znanih tudi pri nas. Med takšne sodijo krhki linški piškoti oziroma linške oči (Linzer Augen), s katerimi ste se zagotovo že kdaj posladkali.

Nepogrešljiv del božičnega sladkanja

Linške oči so ena izmed najbolj priljubljenih in znanih vrst avstrijskega čajnega peciva (das Teegebäck). Poleg vaniljevih kifeljcev (die Vanillekipfern) sodijo h klasikam avstrijske božične pekovske kulinarike, ki jo poznajo tudi onkraj avstrijskih meja. Ime so piškoti dobili po linški torti (die Linzertorte), saj so narejeni iz skoraj enakega testa. Drugi del imena, torej oči (die Augen), pa so dobili zaradi svoje oblike.

Recept (das Rezept)

Sestavine (die Zutaten)

  • 400 g moke (das Mehl)
  • 120 g sladkorja (der Zucker)
  • ščepec soli (das Salz)
  • nastrgana limonina lupinica (Schale einer Zitrone)
  • vrečka vaniljevega sladkorja (der Vanillezucker)
  • 2 rumenjaka (der Eidotter)
  • žlica ruma (der Rum)
  • 250 g masla (die Butter)
  • 220 g marmelade (die Marmelade)

Priprava (die Zubereitung):

Moko presejemo na desko (auf die Arbeitsfläche geben) in vanjo vgnetemo na koščke narezano maslo (Butter einarbeiten). V zmes vgnetemo (zu einem Teig verarbeiten) še sol, sladkor, limonino lupinico, vaniljev sladkor, rumenjake in rum. Testo pokrijemo in za eno uro postavimo v hladilnik (im Kühlschrank rasten lassen).

V vmesnem času segrejemo pečico na 180 stopinj Celzija (Backofen vorheizen). Po eni uri testo razvaljamo (ausrollen) približno tri milimetre na debelo. Z modelčkom za piškote izrežemo kroge, polovici krogov pa z manjšim modelčkom v sredini naredimo še manjši krogec. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj zložimo piškote in jih v ogreto pečico potisnemo za 10 minut.

Ko so piškoti pečeni, počakamo, da se ohladijo, nato spodnji del piškota (der Unterteil) premažemo z marmelado (mit Marmelade betreichen). Na premazani del položimo zgodnji del (der Oberteil) piškota z luknjo. Če želite, lahko piškote posujete tudi s sladkorjem v prahu (mit Staubzucker bestreuen).

Pa dober tek! (Guten Appetit!)

Tečaj nemščine – berite recepte kar v nemščini

Učenje nemščine je odlična priložnost za spoznavanje nemškega jezika, kulturnih značilnosti in zanimivih tradicionalnih jedi, ki jih na nemško govorečih območjih pripravljajo že vrsto let. V jezikovni šoli Lingula bomo poskrbeli, da boste spoznali osnovne kulinarične izraze in se naučili naročanja hrane v nemščini. Tečaj nemščine v Linguli pa bo odlična priložnost tudi za to, da v nemškem jeziku poklepetate o svojih najljubših jedeh.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.