Manner in rojstno mesto znanih napolitank

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da pobliže spoznate Dunaj in njegove znamenitosti. Ko pod lupo vzamemo dunajske sladice, pa se avstrijska prestolnica med drugim lahko pohvali z marsičem. Med drugim tudi s 130-letno tradicijo izdelovanja napolitank (die Schnitte) Manner v prepoznavnem rožnatem ovitku (die Verpackung).

Z Dunaja v širni svet

Večina podjetij je svoje proizvodne obrate skozi čas preselila na obrobje mest. To pa ne velja za družinsko podjetje Manner, ki še dandanes ostaja v središču Dunaja. Le nekaj korakov stran od slovite katedrale svetega Štefana (der Stephansdom) je leta 1890 Josef Manner odprl trgovinico. Tu je sprva prodajal le tablice čokolade in figovo kavo. Zaradi vse večjega zanimanja pa je kmalu začel proizvajati tudi lastne čokoladne izdelke.

Napolitanke št. 239

Tovarna čokolade v 17. dunajskem okrožju (der Bezirk) je hitro rasla. Tako je napolitanke v prepoznavnem rožnatem ovitku s temno modrim napisom in silhueto dunajske stolnice danes mogoče kupiti v več kot 50 državah po svetu. Napolitanka Manner (Manner Neapolitaner Schnitten), kot jo poznamo danes, se je v katalogu prodajnih artiklov podjetja prvič znašla leta 1898. In sicer bi jo našli pod imenom »napolitanka št. 239«. Takratno ime si je prislužila zato, ker so lešniki, ki so jih uporabljali za polnilo med plastmi vaflja, izvirali z območja 239 okoli italijanskega Neaplja.

Čokolada za vse

Podjetje je od samega začetka povezano z osrčjem Dunaja in še posebej s Štefanovo katedralo, ki velja za njegov zaščitni znak (die Schutzmarke). Da bi lahko Manner še naprej uporabljal podobo katedrale za simbol podjetja, je prevzel stroške plačila za kamnoseško obnovo katedrale. In še danes sodi med največje donatorje prispevkov za stolnico v središču Dunaja. Od samega začetka slavne napolitanke ostajajo skorajda nespremenjene. Originalna receptura pa ne vsebuje nobenih živalskih proizvodov (die Ware tierischen Ursprungs). Čeprav je veganski način prehranjevanja v vzponu šele zadnjih nekaj let, so slavne napolitanke tako tudi za vegane primerne že več kot stoletje.

Tečaj nemščine: naučite se nemško z Lingulo

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula vam bo pomagal, da postanete boljši govorec, kar vam bo zagotovo prišlo prav pri raziskovanju nemško govorečih dežel. Tako boste tudi pri potepanju po Dunaju lahko bolj brezskrbni in vas ne bo strah spregovoriti v nemščini.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.