Nemška kulinarika in nenavadne jedi

Tečaj nemščine je dobra priložnost tudi za pogovor o zanimivi nemški kulinariki. Nemška kuhinja slovi po kalorični in nasitni hrani (die Sattmacher), veliko receptov pa v Sloveniji kar dobro poznamo. Kljub temu pa v nemških menijih najdemo kar nekaj nenavadnih kombinacij. Ste katero izmed njih že poskusili?

Mett – surova mleta svinjina

Mett je popularna jed na nemških praznovanjih, rojstnodnevnih zabavah in večerjah. Gre za mleto (das Hackfleisch) surovo svinjino z začimbami, ki je pogosto oblikovana v obliki ježka, pri čem za bodice uporabijo preste ali pa surovo čebulo (die Zwiebel), za oči in nos pa olive (die Oliven). Najpogosteje se je s kruhom in surovo nasekljano čebulo.

Labskaus – specialiteta severne Nemčije

Glavne sestavine te nemške specialitete so kuhana mleta govedina, krompir in čebula. V nekaterih receptih jedi dodajajo tudi kisle kumarice (saure Gurken), na oko pečena jajca in rdečo peso (rote Bete). Jed naj bi najprej postala priljubljena med mornarji, ki so se nekako morali znebiti zalog, ki so jim ostajale v ladijskih shrambah. Danes lahko Labskaus naročite v številnih nemških in danskih restavracijah.

Schmalz – namaz iz živalske maščobe

Sluzasti namaz Schmalz je narejen iz živalske maščobe (Tierfett), pogosto svinjske. Maščobo stopijo in ji dodajo čebulo ter ostale sestavine in jo pustijo, da se ohladi in tako postane primerna za namaz. Najdemo ga lahko v številnih regijah v Nemčiji. Na Bavarskem pa je še posebno znan Griebenschmalz, ki vsebuje poleg čebule tudi koščke slanine (der Speck).

Zungenwurst – klobasa iz jezikov

Gre za specialiteto, ki jo pripravijo iz svinjine, ki ji dodajo svinjski jezik, čebulo in slanino, kri in številne začimbe. Zungenwurst je del velike družine nemških klobas in še najbolj spominja na krvavico. V nemških trgovinah jo lahko kupite kot narezano mesnino ali pa zapakirano v kosu.

Sülze – mesna tlačenka

Gre za neke vrste tlačenko, ki je sestavljena iz živalske, pogosto svinjske želatine, v katero dodajo različne vrste mesa in začimb (die Gewürze). Ko se želatina strdi, se tlačenka pravokotne oblike reže na kose. Nemški Sülze je bolj kiselkastega okusa, saj mu dodajajo tudi kis.

Soleier – vložena jajca

Nemci so ljubitelji vlaganja (das Einmachen), od korenja, čebule, paradižnikov, kumaric do številne druge hrane. Ena izmed njih so tudi jajca, ki jih vlagajo v steklene kozarce, tako kot zelenjavo. Vložena jajca imajo tako veliko daljši rok uporabe kot sicer.

Obiščite tečaj nemščine v Linguli

Nemška kulinarika ponuja vrsto nenavadnih kombinacij, ki vas lahko osvojijo ali pa povsem odvrnejo. Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je dobra priložnost, da v nemškem jeziku poklepetate tudi o svojih najljubših nemških jedeh.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.