Tečaj nemščine poleg znanja jezika ponuja tudi namige za slastne trenutke ob obisku tujih mest. Ob odkrivanju Salzburga ne gre brez Salzburger Nockerln.

Sladica, veličastna kot mesto Salzburg. Foto: Tourismus Salzburg
Mehki in puhasti
Mehka, puhasta, rahla (zart, flaumig, fein) so ene izmed besed, s katerimi lahko opišemo te slavne žličnike. Za pravi salzburški nockerl (Salzburger Nockerl) potrebujemo le jajca, sladkor, maslo in moko, a je kljub preprostim sestavinam njegova priprava zapletena.
Sladki kot ljubezen, nežni kot poljub …
Domačini sladico radi opisujejo tako: sladka kot ljubezen, nežna kot poljub. (Süß wie die Liebe und zart wie ein Kuss.) V Salzburgu jo postrežejo v obliki treh vrhov (die drei »Gupfe«), ki predstavljajo tri salzburške vrhove: Mönchsberg, Kapuzinerberg in Gaisberg.
Kuhalnico v roke
Sestavine (die Zutaten):
- 4 beljaki (das Einweiß)
- 50 g sladkorja (der Zucker)
- 1 vanilin sladkor (der Vanillezucker)
- 3 rumenjaki (das Eigelb)
- 20 g moke (das Mehl)
- 40 g masla (die Butter)
Priprava (die Zubereitung):
- Beljake stepemo v sneg.
- Dodamo sladkor in vanilin sladkor.
- Tri jedilne žlice snega zamešamo z rumenjaki in umešamo v preostali sneg.
- Počasi dodajamo moko.
- V ognjevarni posodi raztopimo maslo.
- Sneg razrežemo in polagamo žličnike v ognjevarno posodo (die feuerfeste Form).
- Pečemo na 220 °C od 8 do 10 minut, dokler nockerlni ne postanejo zlatorjavi (goldgelb).
- Ko jih vzamemo iz pečice, jih postavimo na toplo, da preprečimo hitro spremembo v temperaturi.
- Ko se ohladijo, jih lahko posujemo s sladkorjem v prahu.
Namig: Ko polagamo testo v pekač, lahko dodamo še domačo marmelado (die Marmelade).
Oglejte si video – priprava nockerlnov.
Mmmm, kako diši! Tečaj nemščine bogati naše znanje nemškega jezika in hkrati tudi poznavanje nemške kulinarike.