Salzburški žličniki – slastna sladica

Tečaj nemščine poleg znanja jezika ponuja tudi namige za slastne trenutke ob obisku tujih mest. Ob odkrivanju Salzburga ne gre brez salzburških nockerln.

Sladica, veličastna kot mesto Salzburg. Foto: Tourismus Salzburg

Sladica, veličastna kot mesto Salzburg

Mehka, puhasta, rahla (zart, flaumig, fein) so ene izmed besed, s katerimi lahko opišemo to slavno sladico. Za pravi salzburški nockerl (Salzburger Nockerl) potrebujemo le jajca, sladkor, maslo in moko, a je kljub preprostim sestavinam njegova priprava zapletena.

Kuhalnico v roke

Sestavine (die Zutaten):

  • 4 beljaki (das Einweiß)
  • 50 g sladkorja (der Zucker)
  • 1 vanilin sladkor (der Vanillezucker)
  • 3 rumenjaki (das Eigelb)
  • 20 g moke (das Mehl)
  • 40 g masla (die Butter)

Priprava (die Zubereitung):

  1. Beljake stepemo v sneg.
  2. Dodamo sladkor in vanilin sladkor.
  3. Tri jedilne žlice snega zamešamo z rumenjaki in umešamo v preostali sneg.
  4. Počasi dodajamo moko.
  5. V ognjevarni posodi raztopimo maslo.
  6. Sneg razrežemo in polagamo žličnike v ognjevarno posodo (die feuerfeste Form).
  7. Pečemo na 220 °C od 8 do 10 minut, dokler nockerlni ne postanejo zlatorjavi (goldgelb).
  8. Ko jih vzamemo iz pečice, jih postavimo na toplo, da preprečimo hitro spremembo v temperaturi.
  9. Ko se ohladijo, jih lahko posujemo s sladkorjem v prahu.

Namig: Ko polagamo testo v pekač, lahko dodamo še domačo marmelado (die Marmelade).

Oglejte si video – priprava nockerlnov.

Sladka kot ljubezen …

Domačini sladico radi opisujejo tako: sladka kot ljubezen, nežna kot poljub. (Süß wie die Liebe und zart wie ein Kuss.) V Salzburgu jo postrežejo v obliki treh vrhov (die drei »Gupfe«), ki predstavljajo tri salzburške vrhove: Mönchsberg, Kapuzinerberg in Gaisberg.

Mmmm, kako diši! Tečaj nemščine bogati naše znanje nemškega jezika in tudi naše okušalne brbončice.