Salzburški žličniki – slastna sladica

Tečaj nemščine poleg znanja jezika ponuja tudi namige za slastne trenutke ob obisku tujih mest. Ob odkrivanju Salzburga ne gre brez Salzburger Nockerln.

Sladica, veličastna kot mesto Salzburg. Foto: Tourismus Salzburg

Mehki in puhasti

Mehka, puhasta, rahla (zart, flaumig, fein) so ene izmed besed, s katerimi lahko opišemo te slavne žličnike. Za pravi salzburški nockerl (Salzburger Nockerl) potrebujemo le jajca, sladkor, maslo in moko, a je kljub preprostim sestavinam njegova priprava zapletena.

Sladki kot ljubezen, nežni kot poljub …

Domačini sladico radi opisujejo tako: sladka kot ljubezen, nežna kot poljub. (Süß wie die Liebe und zart wie ein Kuss.) V Salzburgu jo postrežejo v obliki treh vrhov (die drei »Gupfe«), ki predstavljajo tri salzburške vrhove: Mönchsberg, Kapuzinerberg in Gaisberg.

Kuhalnico v roke

Sestavine (die Zutaten):

  • 4 beljaki (das Einweiß)
  • 50 g sladkorja (der Zucker)
  • 1 vanilin sladkor (der Vanillezucker)
  • 3 rumenjaki (das Eigelb)
  • 20 g moke (das Mehl)
  • 40 g masla (die Butter)

Priprava (die Zubereitung):

  1. Beljake stepemo v sneg.
  2. Dodamo sladkor in vanilin sladkor.
  3. Tri jedilne žlice snega zamešamo z rumenjaki in umešamo v preostali sneg.
  4. Počasi dodajamo moko.
  5. V ognjevarni posodi raztopimo maslo.
  6. Sneg razrežemo in polagamo žličnike v ognjevarno posodo (die feuerfeste Form).
  7. Pečemo na 220 °C od 8 do 10 minut, dokler nockerlni ne postanejo zlatorjavi (goldgelb).
  8. Ko jih vzamemo iz pečice, jih postavimo na toplo, da preprečimo hitro spremembo v temperaturi.
  9. Ko se ohladijo, jih lahko posujemo s sladkorjem v prahu.

Namig: Ko polagamo testo v pekač, lahko dodamo še domačo marmelado (die Marmelade).

Oglejte si video – priprava nockerlnov.

 

Mmmm, kako diši! Tečaj nemščine bogati naše znanje nemškega jezika in hkrati tudi poznavanje nemške kulinarike.