Pfeffernüsse – poprovi medenjaki

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi pestro nemško kulinariko. Poprovi medenjaki (Pfeffernuesse) so priljubljeni nemški piškoti, narejeni iz medenega testa, s številnimi začimbami in belo glazuro. Posebej priljubljeni so v božičnem času.

tečaj nemščine

Izvor piškotov ni povsem jasen, tradicija teh medenjakov pa je povezana s prazničnim decembrskim časom.

Piškoti številnih imen

Pfeffernüsse so majhni medenjaki (der Lebkuchen), priljubljeni kot praznična poslastica v Nemčiji, na Danskem in Nizozemskem, pa tudi v Severni Ameriki. V nizozemščini se imenujejo pepernoten, v angleščini peppernuts ali pfeffernuesse, v danščini pa jih imenjujejo pebernødder.

Raznolika tradicija

Izvor piškotov ni povsem jasen, tradicija (die Traditon) teh medenjakov pa je povezana s prazničnim decembrskim časom.

Tradicionalno nizozemsko verovanje povezuje pepernoten s praznikom Sinterklaas, ki ga na Nizozemskem praznujejo 5. in 6. decembra, v Nemčiji in Belgiji pa 6. decembra. Takrat otroci dobijo darila (das Geschenk) od svetega Nikolaja oziroma Miklavža, ki je deloma navdih (die Inspiration) za tradicijo Božička.

V Nemčiji pa so Pfeffernüsse bolj povezani z božičnim časom.

Recept

Sestavine za piškote:

  • 250 g moke (tip 400) (das Mehl)
  • 50 g sladkorja (der Zucker)
  • 30 g masla (die Butter)
  • 125 g medu (der Honig)
  • 1 jajce (das Ei)
  • polovica čajne žličke sode bikarbone (das Backpulver)
  • 3 žličke mešanice začimb za medeno testo (das Lebkuchengewürz)
  • ščepec soli (die Prise Salz)
  • četrtina žličke mletega belega popra (gemahlener weißer Pfeffer)

Sestavine za glazuro:

  • 380 g sladkorja v prahu (der Puderzucker)
  • 2 beljaka (das Eiweiß)
  • 2 žlički limonovega soka (der Zitronensaft)

Priprava:

V kozico damo (dazugeben) maslo, med, sladkor in mešanico začimb. Počasi segrevamo, da se maslo stopi, ter vse skupaj dobro premešamo in odstavimo. Jajce v posebni posodici razžvrkljamo in ga počasi vmešamo v rahlo ohlajeno maslo. V drugo skledo damo moko, sol, poper in sodo bikarbono ter dobro premešamo (rühren). Prilijemo stopljeno masleno mešanico in zgnetemo v gladko testo brez grudic. Iz testa oblikujemo kroglice v velikosti oreha in jih polagamo na pekač. Piškote pečemo dobrih 10 minut na 190 ⁰C.

Piškote pustimo, da se malce ohladijo (abkühlen), vmes pa pripravimo glazuro. Beljaka in limonov sok zmešamo, postopoma dodajamo sladkor v prahu ter mešamo z metlico. Glazura ne sme biti pregosta ali preveč tekoča. Piškote (die Kekse) nato pomakamo v glazuro in jih pustimo, da se posušijo.

Tečaj nemščine v Linguli je tako dobra priložnost, da spoznate še druge nemške kulinarične dobrote, znanje nemščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v nemščini.