Pfeffernüsse – poprovi medenjaki

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi pestro nemško kulinariko. Poprovi medenjaki (Pfeffernüsse) so priljubljeni nemški piškoti, narejeni iz medenega testa, s številnimi začimbami in belo glazuro. Posebej priljubljeni so v božičnem času.

Piškoti številnih imen

Pfeffernüsse so majhni medenjaki (der Lebkuchen), priljubljeni kot praznična poslastica v Nemčiji, na Danskem in Nizozemskem, pa tudi v Severni Ameriki. V nizozemščini se imenujejo pepernoten, v angleščini peppernuts ali pfeffernuesse, v danščini pa jih imenjujejo pebernødder.

Raznolika tradicija

Izvor piškotov ni povsem jasen, tradicija (die Traditon) teh medenjakov pa je povezana s prazničnim decembrskim časom.

Tradicionalno nizozemsko verovanje povezuje pepernoten s praznikom Sinterklaas, ki ga na Nizozemskem praznujejo 5. in 6. decembra, v Nemčiji in Belgiji pa 6. decembra. Takrat otroci dobijo darila (das Geschenk) od svetega Nikolaja oziroma Miklavža, ki je deloma navdih (die Inspiration) za tradicijo Božička.

V Nemčiji pa so Pfeffernüsse bolj povezani z božičnim časom. V medenjake lahko za močnejši in boljši dodamo tudi poper, po katerem imajo ti medenjaki svoje ime. To ime izhaja iz srednjega veka, ko so kar vsem eksotičnim začimbam povprek rekli poper.

Recept

Sestavine za piškote:

 • 250 g moke (tip 400) (das Mehl)
 • 50 g sladkorja (der Zucker)
 • 30 g masla (die Butter)
 • 125 g medu (der Honig)
 • 1 jajce (das Ei)
 • polovica čajne žličke sode bikarbone (das Backpulver)
 • 3 žličke mešanice začimb za medeno testo (das Lebkuchengewürz)
 • ščepec soli (die Prise Salz)
 • četrtina žličke mletega belega popra (gemahlener weißer Pfeffer)*

*namesto belega lahko uporabite tudi črn poper ali pa poper preprosto izpustite.

Sestavine za glazuro:

 • 380 g sladkorja v prahu (der Puderzucker)
 • 2 beljaka (das Eiweiß)
 • 2 žlički limonovega soka (der Zitronensaft)

Priprava:

V kozico damo (dazugeben) maslo, med, sladkor in mešanico začimb. Počasi segrevamo, da se maslo stopi, ter vse skupaj dobro premešamo in odstavimo. Jajce v posebni posodici razžvrkljamo in ga počasi vmešamo v rahlo ohlajeno maslo. V drugo skledo damo moko, sol, poper in sodo bikarbono ter dobro premešamo (rühren). Prilijemo stopljeno masleno mešanico in zgnetemo v gladko testo brez grudic. Iz testa oblikujemo kroglice v velikosti oreha in jih polagamo na pekač. Piškote pečemo dobrih 10 minut na 190 ⁰C.

Piškote pustimo, da se malce ohladijo (abkühlen), vmes pa pripravimo glazuro. Beljaka in limonov sok zmešamo, postopoma dodajamo sladkor v prahu ter mešamo z metlico. Glazura ne sme biti pregosta ali preveč tekoča. Piškote (die Kekse) nato pomakamo v glazuro in jih pustimo, da se posušijo.

Tečaj nemščine odpira obzorja

Tečaj nemščine v Linguli je tako dobra priložnost, da spoznate še druge nemške kulinarične dobrote, znanje nemščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v nemščini.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.