Pinkel mit Grünkohl – »mezinček« z ohrovtom

Tečaj nemščine je namenjen poglabljanju znanja nemškega jezika, bogati pa tudi poznavanje nemške kulinarike. Ko omenimo nemško kulinariko, zagotovo pomislite na dunajski zrezek (das Wiener Schnitzel), različne klobasice (die Wurst) in pečenice (die Bratwurst) ter nešteto vrst piva. K značilnim nemškim jedem pa sodi tudi Pinkel mit Grünkohl.

Frizijska klobasica

Pinkel oziroma tudi die Pinkelwurst je vrsta nemške klobasice, ki še najbolj spominja na slovensko krvavico (die Blutwurst). Razširjena je v severozahodnih delih Nemčije, predvsem predelih okoli mest Oldenburg, Bremen in Osnabrück.

Priljubljena pa je tudi v vzhodni Friziji (das Ostfriesland) – izraz »Pinkel« pravzaprav izhaja od tod, in sicer iz besede »pinkelt«. To lahko prevajamo kot »mezinček«. Nemci pa poznajo še en pomen, in sicer »Pinkel« prevajajo kot »stisnjena masa« (zusammengedrängte Masse), kar je glede na proces izdelave klobasic nadvse ustrezno poimenovanje.

Recept za pripravo Pinkel mit Grünkohl

Sestavine (die Zutaten) za 4 porcije:

  • 1 kg listnatega ohrovta (der Grünkohl)
  • 2 čebuli (die Zwiebel)
  • sol (das Salz)
  • poper (der Pfeffer)
  • 2 jušni žlici gosje masti (das Gänseschmalz)
  • 200 g svinjske potrebuševine (der Schweinebauch)
  • 300 ml jušne osnove (die Gemüsebrühe)
  • 250 g prekajene svinjine (der Räucherspeck)
  • 2 manjša krompirja (die Kartoffeln)
  • 4 kosi prekajenih nemških klobasic (geräucherte Pinkel bzw. Grützwurst)

Priprava (die Zubereitung)

Narežite ohrovt v lističe (den Grünkohl in einzelne Blatter teilen), jih operite in posušite. V velikem loncu zavrite vodo (Wasser zum Kochen bringen) in jo rahlo osolite. Lističe ohrovta nato kuhajte dobrih 10 minut. Odcedite jih s cedilom (das Sieb), posušite in na grobo nasekljajte (grob hacken). Olupite tudi čebulo in jo prav tako nasekljajte na drobno (fein würfeln). V ponvi raztopite gosjo mast in na njej pražite čebulo toliko časa, da postekleni (glasig andünsten). Dodajte lističe ohrovta in 150 ml jušne osnove. Nato dodajte še slanino v enem kosu in vse dušite še eno uro.

Olupite krompir (die Kartoffeln schälen), ga na tanko naribajte in primešajte ohrovtu ter jušni osnovi. Dodajte svinjsko potrebuševino in preostalo jušno osnovo. Pokrijte ponev ter pri nižji temperaturi dušite dobro uro (bei schwacher Hitze schmoren). Prekajene klobasice prebodite (mit einer Nadel einstechen), jih dodajte ohrovtu in 20 minut kuhajte. Ohrovt posolite in popoprajte. Slanino in potrebuševino narežite na manjše koščke ter postrezite s krompirjem.

Pa dober tek! (Guten Appetit!)

Tečaj nemščine: berite nemške recepte

V jezikovni šoli Lingula bomo poskrbeli, da boste spoznali osnovne kulinarične izraze in se naučili tudi naročanja hrane v nemščini. Tečaj nemščine v Linguli pa bo odlična priložnost tudi za to, da v nemškem jeziku poklepetate o svojih najljubših jedeh.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.