Pivo, priljubljena nemška pijača

Na zdravje! Prost!

Ali ste vedeli, da je pivo ena od najstarejših pijač na svetu? Hkrati je najbolj priljubljena alkoholna pijača, po svetovni porabi pijač pa sta pred njim le voda in čaj. In ko govorimo o pivu, ne moremo mimo Nemčije. Tečaj nemščine vam omogoča spoznavanje zanimivosti o nemških navadah.

Več kot 2000-letna tradicija

Prvi zgodovinski zapisi o pivu podobnem napitku segajo v 4. tisočletje pr. n. š. Iz njih izhaja, da so na območju Mezopotamije in Egipta pridobivali pivo iz ječmena, pšenice in prosa; uvrščali so ga med osnovna živila. V Nemčiji so začeli pivo variti leta 800 pr. n. š. Na začetku so to počele ženske, kasneje so delo prevzeli samostani. Tako je v Brabantskem samostanu nastala prva pivovarna na svetu.

Poznate zakon o pivu?

Nemci so uvedli poseben zakon o varjenju piva, Reinheitsgebot. To je pravzaprav najstarejši predpis o kakovosti živil na svetu, sprejet je bil leta 1516 v bavarskem mestu Ingolstadt in je eden glavnih razlogov, da je nemško pivo tudi danes med vodilnimi. Določal je, da so pivo lahko varili le iz ječmena, hmelja in vode. Veljava zakona se je razširila na vse območje današnje Nemčije in pivo je postalo najpomembnejši vir pobiranja davka na dohodek. Večina nemških pivovarjev še danes vari pivo v skladu s tem zakonom, čeprav so leta 1987 sprejeli novega.

Za vse okuse

Obstaja veliko vrst piva, pivoljubci ga ločijo po barvi in govorijo o svetlem (helles bier) in temnem pivu (dunkles Bier), mešanico piva in limonade ali oranžade pa imenujejo radler. Strokovnjaki ga delijo glede na postopek pridobivanja in ločijo med pivom spodnjega vrenja (nemško obergärige Biere, najbolj znani so Weißbier, Ale in Haferbier) in pivom zgornjega vrenja (nemško untergärige Biere, z vrstami Helles, Pils, Lager).

Leta 2009 so nemški pivovarji izvozili kar 98 milijonov hektolitrov piva.

Nemci pijačo iz hmelja naravnost obožujejo, največje količine ga popijejo na vsem znanem Oktoberfestu in 23. aprila, ko praznujejo dan nemškega piva (Tag des deutschen Bieres).
V letu 2009 je povprečen Nemec spil kar 109,6 litra piva. Prost!

Tečaj nemščine: spregovorite samozavestno

Jezikovni tečaj nemščine v Linguli vas bo seznanil z osnovnim besediščem. Tako boste brez težav naročili hrano in pijačo v restavracijah kar v nemškem jeziku!

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.