Preste – nepogrešljiv nemški prigrizek

Tečaj nemščine je pravi naslov, kjer izveste več o nemški prehrani. Presta (Brezel) je v Nemčiji nepogrešljiv prigrizek. Pekarne, kjer se v vitrinah bohotijo prepletene dobrote, so skoraj na vsakem koraku. Prav tako presta ne sme manjkati na Oktoberfestu. K pivu naj bi še posebej teknila.

Mehke preste

Seveda poznamo preste tudi pri nas, a niso tako priljubljene kot v Nemčiji. Razlikujejo se tudi v pripravi. Medtem ko preste pri nas s časom postajo vedno trše (babice bi tu ugovarjale, da je edina prava presta trda kot kamen), je testo nemških prest mehko tudi še naslednji dan.

Najbolj priljubljena je Laugenbrezel (dobesedno lugova presta). To je tipična nemška presta, ki jo lahko kupite kjerkoli. Njena posebnost je, da je testo pred pečenjem za nekaj sekund pomočeno v hladno kavstično sodo (natrijev hidroksid). Od tod presta (pa tudi drugo pecivo, pripravljeno na ta način) dobi svoj značilni okus. Nemško ime je nastalo zaradi natrijevega hidroksida, ki se imenuje tudi natrijev lug (Lauge).

Brezel, Breze, Bretzen, Brezn …

Zapisov za ime preste je več: pravopisno pravilno je die Brezel, v Avstriji pa velja tudi das Brezel. V Avstriji in na Bavarskem boste našli tudi Breze oziroma bavarsko Brezn, Švicarji pa vztrajajo pri zapisu Bretzel.

Presta za vsako priložnost

Različic prest je veliko, nekatere so regionalno značilne (Münchner Brezn), druge so nastale ob posebnih praznikih:

  • Palmbrezel se tako peče na cvetno nedeljo (Palmsonntag),
  • za novo leto pa se pripravi Neujahrsbrezel (dobesedno novoletna presta). Ti dve presti sta sladki in namenjeni kot pecivo.
  • Presta Laugenbrezel pa je slana in se uporablja kot osnova za namaze (maslo, Nutella …) ali pa kot kruh za sendvič (namesto žemelj).

Praznik prest

Mesto prest je Speyer. Pekarne so skorajda na vsakem koraku, vsako leto pa prirejajo tudi največji festival prest (Brezelfest). Ponosno vam bodo povedali, da preste izvirajo ravno iz njihovega kraja, kar pa ni potrjeno.

Tudi sicer so Nemci na svoje preste kar ponosni. Kako zviti presto so tako med obiskom v Heidelbergu naučili tudi angleškega prestolonaslednika Williama in vojvodinjo Kate.

Tečaj nemščine z izkušenimi učitelji

Največje preste boste našli na Oktoberfestu, kjer prav posebej za to priložnost spečejo Wiesnbrezn. Še preden pa se odpravite na pot, obiščite Lingulin tečaj nemščine in osvežite svoje znanje nemščine z odličnimi učitelji.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.