Tečaj nemščine odpira tudi okno v kulinarični svet nemških dežel. Ali ste vedeli, da je imel šarkelj posebno mesto v srcu cesarja Franca Jožefa in velja za dunajsko klasiko? Luknja v šarklju pa je simbol sonca.
Gugelhupf ali Kuglof?
Prvi zapisi o pripravi šarklja (der Gugelhupf) so iz 15. in 16. stoletja z juga današnje Nemčije. Izraz »Gugelhopf« naj bi bil povezan s pokrivalom kapucinskih menihov v srednjem veku, imenovanim »gugele«, in s kvasom, ki omogoča, da pecivo med peko naraste (der Hupfen). Iz nemških dežel so judovske družine razširile recept v Ameriko, kjer je šarkelj poznan kot Bundtcake (die Bundform). V slovenskih krajih ima ta sladica številna imena: šarkelj, marmorni kolač, kuglof. Prav slednji izraz izvira iz nemške besede Gugelhupf.
Kakšno vlogo ima Franc Jožef?
Avstrijski cesar si je za zajtrk najraje privoščil šarkelj z rozinami, to je »dunajski šarkelj« (der Wiener Gugelhopf).
Slasten, a preprost recept: dunajski šarkelj za cesarja
Sestavine (die Zutaten):
- 300 g gladke moke (glattes Mehl)
- 100 g sladkorja (der Kristallzucker)
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja (der Vanillenzucker)
- 130 g masla (die Butter)
- 3 rumenjaki (der Eidotter)
- 2 beljaka (das Eiklar)
- 20–25 g kvasa (der Germwürfel)
- 100 g rozin, namočenih v rumu (die Rosinen)
- 200 ml mleka (die Milch)
- ščepec soli (das Salz)
- limonina lupina (die Zitronenschale)
- lističi mandljev (die Mandel)
Priprava (die Zubereitung):
- Pripravimo kvasec. V 100 mililitrov toplega mleka vmešamo kvas in čajno žličko sladkorja. Potresemo z moko in pustimo vzhajati na toplem.
- Penasto zmešamo maslo, rumenjake, polovico količine sladkorja in vaniljev sladkor.
- Zmesi dodamo toplo mleko, moko, kvasec in naribano limonino lupino.
- Beljake, ščepec soli in preostanek sladkorja zmešamo v sneg.
- Sneg in rozine dodamo preostali masi in rahlo zmešamo.
- Pekač za šarkelj premažemo z maslom in potresemo z mandljevimi lističi.
- Maso vlijemo v pekač, pokrijemo in pustimo počivati od 30 do 45 minut na toplem.
- Pecivo pečemo v ventilacijski pečici približno 30 do 35 minut pri 180 stopinjah.
- Pecivo ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.
Dober tek! Guten Appetit!
Tečaj nemščine: spoznajte avstrijsko kulinariko
Hrana je del našega vsakdana, zato je tečaj nemščine v Linguli izvrstna priložnost, da spoznate kulinarične dobrote nemško govorečega prostora in se naučite, kako naročiti dunajski šarkelj, ko boste odkrivali lepote Avstrije.
Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?
V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.