Šarkelj – dunajska kulinarična klasika

Tečaj nemščine odpira tudi okno v kulinarični svet nemških dežel. Ali ste vedeli, da je imel šarkelj posebno mesto v srcu cesarja Franca Jožefa in velja za dunajsko klasiko? Luknja v šarklju pa je simbol sonca.

šarkelj

Avstrijski cesar si je za zajtrk najraje privoščil šarkelj z rozinami, to je »dunajski šarkelj«.

Gugelhupf ali Kuglof?

Prvi zapisi o pripravi šarklja (der Gugelhupf) so iz 15. in 16. stoletja z juga današnje Nemčije. Izraz »Gugelhopf« naj bi bil povezan s pokrivalom kapucinskih menihov v srednjem veku, imenovanim »gugele«, in s kvasom, ki omogoča, da pecivo med peko naraste (der Hupfen). Iz nemških dežel so judovske družine razširile recept v Ameriko, kjer je šarkelj poznan kot Bundtcake (die Bundform). V slovenskih krajih ima ta sladica številna imena: šarkelj, marmorni kolač, kuglof. Prav slednji izraz izvira iz nemške besede Gugelhupf.

Kakšno vlogo ima Franc Jožef?

Avstrijski cesar si je za zajtrk najraje privoščil šarkelj z rozinami, to je »dunajski šarkelj« (der Wiener Gugelhopf).

Slasten, a preprost recept: dunajski šarkelj za cesarja

Sestavine (die Zutaten):

  • 300 g gladke moke (glattes Mehl)
  • 100 g sladkorja (der Kristallzucker)
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja (der Vanillenzucker)
  • 130 g masla (die Butter)
  • 3 rumenjaki (der Eidotter)
  • 2 beljaka (das Eiklar)
  • 20–25 g kvasa (der Germwürfel)
  • 100 g rozin, namočenih v rumu (die Rosinen)
  • 200 ml mleka (die Milch)
  • ščepec soli (das Salz)
  • limonina lupina (die Zitronenschale)
  • lističi mandljev (die Mandel)

Priprava (die Zubereitung):

  1. Pripravimo kvasec. V 100 mililitrov toplega mleka vmešamo kvas in čajno žličko sladkorja. Potresemo z moko in pustimo vzhajati na toplem.
  2. Penasto zmešamo maslo, rumenjake, polovico količine sladkorja in vaniljev sladkor.
  3. Zmesi dodamo toplo mleko, moko, kvasec in naribano limonino lupino.
  4. Beljake, ščepec soli in preostanek sladkorja zmešamo v sneg.
  5. Sneg in rozine dodamo preostali masi in rahlo zmešamo.
  6. Pekač za šarkelj premažemo z maslom in potresemo z mandljevimi lističi.
  7. Maso vlijemo v pekač, pokrijemo in pustimo počivati od 30 do 45 minut na toplem.
  8. Pecivo pečemo v ventilacijski pečici približno 30 do 35 minut pri 180 stopinjah.
  9. Pecivo ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Dober tek! Guten Appetit!

Hrana je del našega vsakdana, zato je tečaj nemščine v Linguli izvrstna priložnost, da spoznate kulinarične dobrote nemško govorečega prostora in se naučite, kako naročiti dunajski šarkelj, ko boste odkrivali lepote Avstrije.