Saumagen – svetovno znana pfalška specialiteta

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da izveste več tudi o kulinariki Nemčije. Ko govorimo o nemški kulinariki, zagotovo pomislite na tipične nemške jedi, na primer različne klobasice, ki se priležejo k pivu. K značilni nemški kulinariki pa sodi tudi pfalški svinjski želodec (Pfälzer Saumagen).

Jed revežev, ki so jo poskusili svetovni voditelji

Pfalški svinjski želodec izhaja iz jugozahodne nemške regije Pfalška (die Pfalz), ključna sestavina pa je seveda želodec svinje (die Sau). Pripravljali so ga že v 18. stoletju kot jed revežev (Arme-Leute-Essen), svetovno občinstvo pa je dosegel v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja. Takratni kancler Helmut Kohl, rojen v pfalškem mestu Ludwigshafen am Rhein, je takrat svojim gostom praviloma postregel prav to jed. Pfalški svinjski želodec so tako jedli Margaret Thatcher, Mihail Gorbačov, Ronald Reagan, Bill Clinton in številne druge znane osebe.

Recept (das Rezept)

Sestavine (die Zutaten) za štiri osebe:

  • 500 g krompirja (die Kartoffeln)
  • 2 starejši žemlji (Brötchen vom Vortag)
  • 500 g nedušenega svinjskega trebuha (der Schweinebauch)
  • sol (das Salz)
  • 500 g svinjske šunke (der Schweineschinken)
  • 3 jajca (die Eier)
  • 500 g pečenice (die Bratwurst)
  • poper (der Pfeffer)
  • muškatni orešček (die Muskatnuss)
  • posušen majaron (getrockneter Majoran)
  • 5 jušnih žlic maska (die Butter)
  • srednje velik svinjski želodec (mittelgroßer Schweinemagen)

Priprava (die Zubereitung):

Olupite (schälen), operite (waschen) in na kocke narežite (in Würfel schneiden) krompir ter ga skuhajte v osoljeni vodi. Kruh namočite v hladni vodi (im kalten Wasser einweichen). Svinjski trebuh in šunko operite, otrite in na drobno narežite. Pečenici odstranite ovoj, ožemite željici ter zmešajte s svinjskim trebuhom, šunko, pečenico in jajci. V krompir vmešajte sol, poper, majaron in muškatni orešček.

Želodec napolnite z zmesjo (Magen mit der Masse füllen), ga trdno zavežite z vrvico ter ovijte v kuhinjsko krpo, da ga ne raznese (nicht platzt). V vreli vodi ga kuhajte dve uri in pol, nato ga vzemite iz krpe, premažite z maslom, počakajte, da se ohladi in ga narežite na debele rezine (in dicke Scheiben schneiden). Segrejte maslo v ponvi in rezine z obeh smeri popecite (von beiden Seiten anbraten). Postrežete ga lahko s pečenim krompirjem in kislim zeljem.

Pa dober tek! (Mahlzeit)

Tečaj nemščine: berite recepte kar v nemščini

Tečaj nemščine omogoča spoznavanje nemškega jezika, kulturnih značilnosti in zanimivih tradicionalnih jedi. V jezikovni šoli Lingula bomo poskrbeli, da boste spoznali osnovne kulinarične izraze in se naučili naročanja hrane v nemščini. Tečaj nemščine pa bo odlična priložnost tudi za to, da v nemškem jeziku poklepetate o svojih najljubših jedeh.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.